Impressie van hoe de campus eruit moet komen te zien
Impressie van hoe de campus eruit moet komen te zien

BESLUIT SCALDA GROEN NAAR OMNIUM NADERT FINALE

9 november, 2023

door: Peter van den Assem

GOES – De verhuizing van de groenopleiding van Scalda naar het Omnium lijkt weer een stapje dichterbij. Samen met het dagelijkse gemeentebestuur zijn de partijen het eens geworden over het plan en een voorlopig ontwerp. De ruimte waar voorheen het tropische bos was gevestigd in Omnium zal de plek zijn waar de groenopleiding wordt ondergebracht.

Dat wil zeggen, als de gemeenteraad van Goes ook akkoord gaat met de plannen. Want er is nogal wat geld mee gemoeid. Op 21 december zal de raad er zich over buigen.

VERBOUWING SPORTHAL

De verbouwing van de ruimte waar de groenopleiding zou moeten worden ondergebracht gaat 15 miljoen euro kosten. Het skelet met de houten spanten zal met het dak erop blijven staan en er zullen nieuwe gevels in gezet worden. Dat is het plan. Daarnaast vraagt het dagelijkse gemeentebestuur nog eens om een bedrag van 5 miljoen euro extra. Dat geld is bedoeld om sporthal 3 in het Omnium te verbouwen. De hal is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. En als er dan toch verbouwd wordt, waarom dan niet alles tegelijk aanpakken, zo is de gedachte. Misschien wordt de hal wel gesloopt en komt er een nieuwe sporthal voor in de plaats. Maar daar wil Omnium eerst nog met de gemeente en de gebruikers van de hal verder over praten.

LANGE HUURPERIODE

Wethouder André van der Reest benadrukt dat Scalda de ruimte voor langere tijd wil huren. Er wordt gesproken over een periode van in ieder geval 25 jaar. Met de opbrengsten uit de huur kunnen de kosten van de verbouwing dan weer afgedekt worden. En dat voor een ruimte die de gemeente voorheen louter geld kostte toen het tropische bos daarin was ondergebracht. “Het gaat me aan het hart dat het tropische bos niet is geworden wat we ervan verwacht hadden,” zegt directeur van Omnium, Bart van den Heuvel. “Maar daar moet je niet in blijven hangen. Straks is daar een plek die toekomstbestendig is.”

GROENOPLEIDING BLIJFT IN ZEELAND

Ook Scalda kijkt uit naar de verhuizing. De groenopleiding is nu nog ondergebracht aan de Fruitlaan/Stationspark. Maar het gebouw heeft zijn houdbaarheidsdatum zo langzamerhand wel bereikt. Naar een nieuw pand dat voldoet aan het onderwijs van de 21ste eeuw wordt dan ook reikhalzend uitgekeken. Bovendien, zo zegt Kees van Nieuwenhuijse van Scalda, kan de school op deze manier de groenopleiding in Zeeland houden. “En dat vinden we belangrijk.”

OVERNAME

Wat er – na een eventuele verhuizing – moet gaan gebeuren met het Scaldagebouw aan de Fruitlaan, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de gemeente het pand en de grond graag wil overnemen. Die plek zou dan ruimte kunnen bieden aan woningbouw, maar er zijn ook andere opties. Bijvoorbeeld voor uitbreiding van het Calvijncollege, dat graag zijn verschillende vestigingen op die plek zou willen concentreren. 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.