ontruiming basisschool 't Honk Kapelle
ontruiming basisschool 't Honk Kapelle Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Bevelandse basisscholen doen mee aan Zeeuwse Week van de Veiligheid

10 oktober, 2023

door: Marcel Steenbakker

KAPELLE / KORTGENE - Op initiatief van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) wordt deze week in het Zeeland aandacht besteedt aan de Zeeuwse Week van de Veiligheid. Groot en klein doen mee aan allerlei activiteiten waarbij veiligheid voorop staat.

Achttien Zeeuwse basisscholen aangesloten bij de Albero Scholengroep, verspreidt over Noord-, en Zuid-Beveland deden dinsdag mee met brandweeroefeningen. Centraal hierbij stond het evacueren of van ontruimen van het schoolgebouw bij een calamiteit.

Basisschool 't Honk

De brandweer van Kapelle was zeer tevreden over de evacuatie van basisschool 't Honk. Directeur Margreet Wabeeke vertelde tegenover Streekomroep de Bevelanden dat de kinderen tweemaal per jaar oefenen. En dat bleek; stressloos liepen de kinderen na het slaan van alarm en de komst van de brandweer, naar buiten.

Begeleidt door onderwijzend personeel, directie, de conciërge, BHV-ers en assistenten liepen de kinderen soepel en zonder paniek naar buiten. Ze volgden daarbij goed de instructies van de brandweer op en verzamelden zich op een centrale plaats.

Basisschool De Zuidvliet

In Kortgene ontstond bij sommige leerlingen lichte paniek. Immers, de brandweer kwam met loeiende sirenes aanrijden. Klaslokalen stonden vol met rook en slangen werden in ijltempo uitgerold. Het was voor sommige leerlingen iets té echt. 

Desondanks wisten directie, onderwijzend personeel en assistenten ook nu weer alle kinderen onder begeleiding van de brandweer in veiligheid te brengen. Volgens directeur Linda van den Boogaard vonden de kinderen het heel erg spannend.

Om de situatie zo echt mogelijk te doen voorkomen was slechts de directie van betrokken scholen op de hoogte gesteld alsook een paar groepen met kinderen. Zij waren vooraf ingelicht niet teveel te schrikken en dat datgene wat stond te gebeuren onderdeel was van een oefening. 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.