onderkomen van Radioclub de Bevelanden
onderkomen van Radioclub de Bevelanden Radioclub de Bevelanden

Bevelandse zendamateurs houden Open Huis

7 april, 2024

door: Marcel Steenbakker

WILHELMINADORP – Wie over de Langeweg bij Wilhelminadorp rijdt zal zich vast weleens afgevraagd hebben wie of wat er in het houten gebouw midden in de polder schuil gaan. Sinds de bouw van het mysterieuze gebouw staan er allerlei vreemdsoortige antennes opgesteld.

Sinds 1988 wordt het gebouw gebruikt door Radioclub de Bevelanden daarvoor was het een onderkomen van de Radio Controle Dienst en het ministerie van Defensie.

Radioclub de Bevelanden

In de jaren 80 werd door een aantal zendamateurs Radioclub de Bevelanden opgericht. Een vereniging enthousiaste mensen met een passie voor elektrotechniek en communicatie. “Het begint met het uit elkaar halen van een radio om die vervolgens weer in elkaar te zetten”, aldus Annard Brouwer. Hij is één van de leden die al geruime tijd binnen de radiovereniging actief is.

De vereniging telt een twintigtal leden die uit alle lagen van de bevolking komen. De activiteiten van de vereniging bestaan uit het maken van verbindingen via verschillende radiobanden en frequenties met andere zendamateurs. Dat kan een verbinding op korte afstand zijn maar evenzo goed op lange afstand naar bijvoorbeeld een eilandje onder Zuid-Afrika.

Amateurs met staat van dienst

De leden van Radioclub de Bevelanden zijn allen hobbymatig bezig maar onbewust niet geheel vrijblijvend. Ze hebben bewezen belangrijk te zijn in tijden van rampspoed of oorlog. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 speelden zendamateurs een belangrijke rol in informatievoorziening voor overheden en reddingswerkers. In die zin zijn de verschillende verenigingen nog steeds actief. “Op de gemeentehuizen staan antennes van ons die we in geval van een calamiteit kunnen gebruiken. Daarnaast werken we ook samen met de Veiligheidsregio en Omroep Zeeland’, aldus Dan de Bruijn van VERON Walcheren.

Open Huis

In het weekend van 20 en 21 april houden de Bevelandse zendamateurs een Open Huis. Iedereen is welkom te komen kijken naar datgene wat de vereniging doet en de geschiedenis te proeven van hetgeen zich in het houten gebouwtje heeft afgespeeld. Het Open Huis evenement van de zendamateurs maakt deel uit van een aantal evenementen die in Zeeland georganiseerd worden met betrekking tot het 75-jarig bestaan van de NAVO.

de antenne waarmee berichten uit het Oosten werden onderschept © Radioclub de Bevelanden

Luisterpost

Tot begin jaren 80 was het houten gebouw in gebruik als luisterpost voor de NAVO. Mensen zaten dag en nacht met allerlei apparatuur te luisteren naar radioberichten van achter het IJzeren Gordijn. Menig bericht van Russische of Oost-Duitse spionagediensten werden hier door Defensie opgepikt en doorgegeven. Het was een cruciaal element binnen de informatievoorziening in wat voorheen de Koude Oorlog werd genoemd.

Maak kennis met deze geschiedenis en Radioclub de Bevelanden op 20 of 21 april. Het gebouw is open van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie over Radioclub de Bevelanden is te vinden op website van de vereniging. Wil je meer weten over de evenementen in Zeeland naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de NAVO, klik hier.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."