onderkomen van Radioclub de Bevelanden
onderkomen van Radioclub de Bevelanden Radioclub de Bevelanden

Bevelandse zendamateurs houden Open Huis

7 april, 2024

door: Marcel Steenbakker

WILHELMINADORP – Wie over de Langeweg bij Wilhelminadorp rijdt zal zich vast weleens afgevraagd hebben wie of wat er in het houten gebouw midden in de polder schuil gaan. Sinds de bouw van het mysterieuze gebouw staan er allerlei vreemdsoortige antennes opgesteld.

Sinds 1988 wordt het gebouw gebruikt door Radioclub de Bevelanden daarvoor was het een onderkomen van de Radio Controle Dienst en het ministerie van Defensie.

Radioclub de Bevelanden

In de jaren 80 werd door een aantal zendamateurs Radioclub de Bevelanden opgericht. Een vereniging enthousiaste mensen met een passie voor elektrotechniek en communicatie. “Het begint met het uit elkaar halen van een radio om die vervolgens weer in elkaar te zetten”, aldus Annard Brouwer. Hij is één van de leden die al geruime tijd binnen de radiovereniging actief is.

De vereniging telt een twintigtal leden die uit alle lagen van de bevolking komen. De activiteiten van de vereniging bestaan uit het maken van verbindingen via verschillende radiobanden en frequenties met andere zendamateurs. Dat kan een verbinding op korte afstand zijn maar evenzo goed op lange afstand naar bijvoorbeeld een eilandje onder Zuid-Afrika.

Amateurs met staat van dienst

De leden van Radioclub de Bevelanden zijn allen hobbymatig bezig maar onbewust niet geheel vrijblijvend. Ze hebben bewezen belangrijk te zijn in tijden van rampspoed of oorlog. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 speelden zendamateurs een belangrijke rol in informatievoorziening voor overheden en reddingswerkers. In die zin zijn de verschillende verenigingen nog steeds actief. “Op de gemeentehuizen staan antennes van ons die we in geval van een calamiteit kunnen gebruiken. Daarnaast werken we ook samen met de Veiligheidsregio en Omroep Zeeland’, aldus Dan de Bruijn van VERON Walcheren.

Open Huis

In het weekend van 20 en 21 april houden de Bevelandse zendamateurs een Open Huis. Iedereen is welkom te komen kijken naar datgene wat de vereniging doet en de geschiedenis te proeven van hetgeen zich in het houten gebouwtje heeft afgespeeld. Het Open Huis evenement van de zendamateurs maakt deel uit van een aantal evenementen die in Zeeland georganiseerd worden met betrekking tot het 75-jarig bestaan van de NAVO.

de antenne waarmee berichten uit het Oosten werden onderschept © Radioclub de Bevelanden

Luisterpost

Tot begin jaren 80 was het houten gebouw in gebruik als luisterpost voor de NAVO. Mensen zaten dag en nacht met allerlei apparatuur te luisteren naar radioberichten van achter het IJzeren Gordijn. Menig bericht van Russische of Oost-Duitse spionagediensten werden hier door Defensie opgepikt en doorgegeven. Het was een cruciaal element binnen de informatievoorziening in wat voorheen de Koude Oorlog werd genoemd.

Maak kennis met deze geschiedenis en Radioclub de Bevelanden op 20 of 21 april. Het gebouw is open van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie over Radioclub de Bevelanden is te vinden op website van de vereniging. Wil je meer weten over de evenementen in Zeeland naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de NAVO, klik hier.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De theethuin van Sequoiahof in Vlake - die meedoet met de HogeNood-app
Toerisme HogeNood-app

Reimerswaal zoekt wc-gelegenheden voor HogeNood-app

25 juli, 2024

De HogeNood-app is ruim een jaar bekend in Reimerswaal. Maar de gemeente vraagt ondernemers en inwoners om hun wc's ook aan te melden als 'hulp bij hoge nood'. De theetuin van Sequoiahof in Vlake doet al mee met de app.

de politie doorzocht verschillende appartementen in Goes-Zuid
112 nieuws Goes

Bedreiging leidt naar hennepkwekerij

24 juli, 2024

De politie heeft naar aanleiding van een bedreiging met vuurwapen dinsdagavond in Goes-Zuid een hennepkwekerij in Wolphaartsdijk ontdekt. De kwekerij werd gevonden in de woning van de verdachte van de bedreiging. Een vuurwapen werd niet gevonden.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Kapelle

Locoburgemeester sluit woning en loodsen Wemeldinge na drugsvondst

23 juli, 2024

Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor de duur van drie maanden gesloten. Een maand geleden werden in de loodsen een in werking zijnde hennepkwekerij en kweekmaterialen gevonden.

de motor wordt getakeld
112 nieuws Borsele

Motorrijder onderuit bij Borssele

23 juli, 2024

Een motorrijder is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N62 bij Borssele. Ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen. De motor is getakeld door een bergingsbedrijf.

Burgemeester Cees van den Bos verwelkomt de nieuwe Goese burger en feliciteert haar ouders
Goes veertigduizendste inwoner

‘REGENBOOGKINDJE’ BOBBI IS VEERTIGDUIZENDSTE INWONER GOES

22 juli, 2024

De gemeente Goes heeft maandagmorgen de veertigduizendste inwoner officieel welkom geheten. Het gaat om Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024

22 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verwarde persoon op daken van woningen in Goes Centrum
112 nieuws Goes

Verwarde man op daken van woningen Goes Centrum

20 juli, 2024

Een verwarde man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de hulpdiensten geruime tijd bezig gehouden door over daken te lopen van woningen in het centrum van Goes. Het incident trok veel bekijks.

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.