Bijzondere herdenking verzetsstrijder De Groot
4 mei, 2024
door: Marcel Steenbakker
GOES – Sinds 1946 herdenken we op 4 mei alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, militairen en burgers, die waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn. De eerste dodenherdenking was op 31 augustus 1945, kort na het beëindigen van de oorlog die diepe wonden geslagen heeft in heel Europa en daarbuiten.
Op de Bevelanden waren tijdens de oorlog verschillende mensen actief in het verzet. Velen van hen hebben het einde van de oorlog helaas niet mee kunnen maken. Straatnamen en een enkel monument refereren aan deze mensen en hun heldendaden.
Zaterdagmiddag, 4 mei, werd op de Algemene Begraafplaats in Goes een speciale herdenkingsbijeenkomst gehouden ter ere van Marien de Groot en de andere Goese verzetsstrijders.
Overval Geersdijk
In de nacht van 31 augustus op 1 september 1944 werd in Geersdijk op Noord-Beveland een distributiekantoor van voedselbonnen overvallen. Verantwoordelijk voor de overval waren leden van het Zeeuwse verzet waaronder Marien de Groot. De 43-jarige Goesenaar die in het dagelijks leven een kruidenierswinkel had aan de Lange Vorststraat in het centrum van Goes werd al snel als een belangrijke pion gezien door de Duitse bezetter. Bij een huiszoeking werd een deel van de buit, eierbonnen, gevonden. Een ander deel van de buit was doorgestuurd naar Breda.
De Groot bleek al enige tijd in de belangstelling van de bezetter te staan. Het vermoeden dat hij werkzaam binnen het verzet was werd onder meer bevestigd toen een andere verzetsstrijder bij een controle op de Sloedam in het bezit was van brieven gericht aan De Groot en Wouter Damen uit Middelburg, de verzetsman die samen met De Groot bij de Kreekrakdam gefusilleerd werd.
De Goese kruidenier was als lid van het verzet betrokken bij LO-Goes, de Ordedienst en verzetskrant Trouw. Hij zorgde voor verspreiding van de verzetskrant. Maar De Groot was ook ondercommandant van de Inlichtingen Dienst en in die hoedanigheid een belangrijke bron van informatie voor de geallieerde troepen die in de zomer van 1944 een tegenoffensief waren begonnen met als doel de bevrijding van bezette gebieden in Europa en het breken van de macht van Hitler en consorten.
Enkele weken na de overval in Geersdijk werd De Groot gearresteerd en overgebracht naar Middelburg waar hij samen met Wouter Damen in detentie werd geplaatst. Toen het de Duitsers te heet onder de voeten werd moesten Marien en Wouter overgebracht worden naar de Randstad. Daar zijn ze echter nooit aangekomen. Het gevangenentransport lag verschillende keren onder ‘vijandig’ granaatvuur van de geallieerde troepen. De twee Duitse soldaten die de twee verzetsstrijders begeleidden hebben op de grens van Zeeland en West-Brabant de twee verzetsstrijders gedood.
Het lichaam van De Groot is later nadat het eerst in Woensdrecht begraven was, naar Goes gebracht waar het begraven ligt op de Algemene Begraafplaats.
Herdenkingsbijeenkomst
De Groot is de enige overleden Goese verzetsstrijder die in Goes een laatste rustplaats heeft gevonden. Op initiatief van Peter van Dijk, zoon van verzetsstrijder Roland van Dijk, werd zaterdagmiddag in gezelschap van burgemeester Cees van den Bos, kinderen en kleinkinderen (waaronder 5 kleindochters van De Groot) van de Goese verzetsstrijders een speciale herdenkingsbijeenkomst gehouden. De Groot en Damen werden op 8 oktober gefusilleerd, dit jaar 80 jaar geleden. Marien de Groot werd niet ouder dan 44 jaar.
Voor Van Dijk voelde de herdenkingsbijeenkomst als een ereschuld aan De Groot. Hij is overtuigd dat De Groot zijn medestrijders nooit verraden heeft aan de Duitsers. Van Dijk is het levende bewijs daarvan.
In Goes is Marien geëerd met een straat die naar hem vernoemd is, M.D. de Grootstraat in de verzetsheldenbuurt. Op 8 oktober, 80 jaar na de moord, zal in de bossen bij Bergen op Zoom een monument onthuld worden.
Deel dit artikel
Lees ook
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.
Wandelaars ontdekken Bath: 'Verborgen parel langs de Westerschelde'
12 januari, 2025
Sinds de coronaperiode is het een traditie in Reimerswaal: de nieuwjaarswandeling door één van de kernen van de gemeente. Vorig jaar ging de route nog door Yerseke, afgelopen zaterdag was de eer aan Bath.
PvdA-GroenLinks Goes gaat door als één team: 'Zeven tot acht zetels'
12 januari, 2025
Het verkiezingsjaar 2026 komt in zicht, een jaar met stevige bezuinigingen van het Rijk. Dan kiezen de sociaaldemocraten in Goes tóch voor OZB-verhoging: "We moeten de wijkvoorzieningen toch érgens van betalen."