herdenkingsbijeenkomst Algemene Begraafplaats Goes
herdenkingsbijeenkomst Algemene Begraafplaats Goes Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Bijzondere herdenking verzetsstrijder De Groot

4 mei, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES – Sinds 1946 herdenken we op 4 mei alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, militairen en burgers, die waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn. De eerste dodenherdenking was op 31 augustus 1945, kort na het beëindigen van de oorlog die diepe wonden geslagen heeft in heel Europa en daarbuiten.

Op de Bevelanden waren tijdens de oorlog verschillende mensen actief in het verzet. Velen van hen hebben het einde van de oorlog helaas niet mee kunnen maken. Straatnamen en een enkel monument refereren aan deze mensen en hun heldendaden.

Zaterdagmiddag, 4 mei, werd op de Algemene Begraafplaats in Goes een speciale herdenkingsbijeenkomst gehouden ter ere van Marien de Groot en de andere Goese verzetsstrijders.

Overval Geersdijk

In de nacht van 31 augustus op 1 september 1944 werd in Geersdijk op Noord-Beveland een distributiekantoor van voedselbonnen overvallen. Verantwoordelijk voor de overval waren leden van het Zeeuwse verzet waaronder Marien de Groot. De 43-jarige Goesenaar die in het dagelijks leven een kruidenierswinkel had aan de Lange Vorststraat in het centrum van Goes werd al snel als een belangrijke pion gezien door de Duitse bezetter. Bij een huiszoeking werd een deel van de buit, eierbonnen, gevonden. Een ander deel van de buit was doorgestuurd naar Breda.

De Groot bleek al enige tijd in de belangstelling van de bezetter te staan. Het vermoeden dat hij werkzaam binnen het verzet was werd onder meer bevestigd toen een andere verzetsstrijder bij een controle op de Sloedam in het bezit was van brieven gericht aan De Groot en Wouter Damen uit Middelburg, de verzetsman die samen met De Groot bij de Kreekrakdam gefusilleerd werd.

De Goese kruidenier was als lid van het verzet betrokken bij LO-Goes, de Ordedienst en verzetskrant Trouw. Hij zorgde voor verspreiding van de verzetskrant. Maar De Groot was ook ondercommandant van de Inlichtingen Dienst en in die hoedanigheid een belangrijke bron van informatie voor de geallieerde troepen die in de zomer van 1944 een tegenoffensief waren begonnen met als doel de bevrijding van bezette gebieden in Europa en het breken van de macht van Hitler en consorten.

Enkele weken na de overval in Geersdijk werd De Groot gearresteerd en overgebracht naar Middelburg waar hij samen met Wouter Damen in detentie werd geplaatst. Toen het de Duitsers te heet onder de voeten werd moesten Marien en Wouter overgebracht worden naar de Randstad. Daar zijn ze echter nooit aangekomen. Het gevangenentransport lag verschillende keren onder ‘vijandig’ granaatvuur van de geallieerde troepen. De twee Duitse soldaten die de twee verzetsstrijders begeleidden hebben op de grens van Zeeland en West-Brabant de twee verzetsstrijders gedood.

Het lichaam van De Groot is later nadat het eerst in Woensdrecht begraven was, naar Goes gebracht waar het begraven ligt op de Algemene Begraafplaats.

Herdenkingsbijeenkomst

De Groot is de enige overleden Goese verzetsstrijder die in Goes een laatste rustplaats heeft gevonden. Op initiatief van Peter van Dijk, zoon van verzetsstrijder Roland van Dijk, werd zaterdagmiddag in gezelschap van burgemeester Cees van den Bos, kinderen en kleinkinderen (waaronder 5 kleindochters van De Groot) van de Goese verzetsstrijders een speciale herdenkingsbijeenkomst gehouden. De Groot en Damen werden op 8 oktober gefusilleerd, dit jaar 80 jaar geleden. Marien de Groot werd niet ouder dan 44 jaar.

Voor Van Dijk voelde de herdenkingsbijeenkomst als een ereschuld aan De Groot. Hij is overtuigd dat De Groot zijn medestrijders nooit verraden heeft aan de Duitsers. Van Dijk is het levende bewijs daarvan.

In Goes is Marien geëerd met een straat die naar hem vernoemd is, M.D. de Grootstraat in de verzetsheldenbuurt. Op 8 oktober, 80 jaar na de moord, zal in de bossen bij Bergen op Zoom een monument onthuld worden.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Toujours Kapelle Franse erebegraafplaats

Waarom een Franse herdenking?

18 mei, 2024

De herdenking op het Franse Militair Ereveld bij Kapelle wordt sinds 1950 ieder jaar georganiseerd op of rond 16 mei. Afgelopen donderdag bezochten zo'n vierhonderd mensen de bijeenkomst.

André Trepel op de Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Kapelle Toujours Kapelle

André (79) heeft zijn gesneuvelde vader nooit gekend

18 mei, 2024

André is de zoon van de Franse oorlogsheld Charles Trepel, die 29 februari 1944 met zijn compagnie op zee is omgekomen bij Wassenaar.

De sprekers van het Roosevelt Debat.
Tholen Reimerswaal

Roosevelt Debat: Bij het vrije woord past geen vloekverbod

17 mei, 2024

Het Roosevelt Debat in Oud-Vossemeer raakt de discussie die ook in Reimerswaal speelt: wel of geen vloekverbod op straat? Een meerderheid van de debatbezoekers vindt het vrije woord belangrijker.

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?
Borsele leukste grootouder

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?

17 mei, 2024

Wie zijn de leukste opa/oma van het jaar? Kleinkinderen in de gemeente Borsele kunnen tot en met vrijdag 24 mei aangeven welke grootouder(s) voor die titel in aanmerking komen.

Noord-Beveland wil geen nieuw windmolenpark bij Kortgene.
Kortgene Noord-Beveland

Commotie over windmolens bij Kortgene: omgevingsbijeenkomst afgelast

15 mei, 2024

Een bijeenkomst voor omwonenden en mogelijke lokale investeerders, op 22 mei in dorpshuis De Stadsweide, is inmiddels afgelast. Wat blijft is onnodige commotie onder de bevolking, verzucht wethouder Adrie van der Maas.

brandweerdemonstratie tijdens de Jaarmarkt Borssele
Borsele Borssele

Borssele pakt uit met gezellige jaarmarkt

14 mei, 2024

Sport Vereniging Borssele (SVB) organiseert ieder jaar de Jaarmarkt Borssele. Een gezellige jaarmarkt met een zeer gevarieerd aanbod van kramen, demonstraties, spelen en meer. De jaarmarkt wordt zaterdag 18 mei gehouden op en rond het gezellige dorpsplein.

ongeluk op de A58 bij Goes
112 nieuws A58

14-jarige Middelburgse overleden na ongeval op A58 bij Goes

14 mei, 2024

De politie heeft dinsdagmorgen bevestigd dat een 14-jarige meisje uit Middelburg overleden is na het ongeluk van zondagavond op de A58 bij Goes. Bij dit ongeluk raakten 5 mensen gewond waaronder het meisje. Zij werd ernstig gewond met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. De ingezette hulp heeft niet mogen baten.

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES
Goes Binnenstadsmarkt

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES

13 mei, 2024

Hoe kan de binnenstad van Goes aantrekkelijker gemaakt worden? In de Grote of Maria Magdalenakerk werd maandag de Binnenstadsmarkt gehouden. Gemeente en zo’n twintig ondernemers en instanties stonden er met ideeën en voorstellen.