Streekomroep De Bevelanden

BIJZONDERE TEKENING ONDERDUIKER NIEUWDORP BLIJFT BEWAARD

20 juni, 2024

door: Peter van den Assem

NIEUWDORP – In de voormalige Bethelkerk in Nieuwdorp is in de kelder een bijzondere muurtekening gevonden. De tekening is gemaakt door iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog met enkele lotgenoten in de kelder was ondergedoken. Het bedrijf dat bezig is de voormalige kerk om te vormen tot de zogenoemde Multi Functionele Accommodatie (MFA), heeft opdracht gekregen ervoor te zorgen dat de tekening bewaard blijft.

De kelder zit onder de ruimte die op dit moment wordt omgebouwd tot keuken voor de horecavoorziening. Het is een lage constructie die ondertussen een nieuw, stalen plafond heeft en opnieuw is gestut. En op die ene muur is dat geschilderde boeket te zien van rode en gele bloemen.

SEINTOREN

Wie nog iets beter kijkt kan zien dat het in januari 1943 gemaakt is. Op dat moment zat een aantal onderduikers in de kelder. “Mij is verteld dat de kerktoren toen door de Duitsers werd gebruikt als seintoren”, zegt projectleider van bouwbedrijf Schrijver, Nico Baaij. Die stonden dus daarboven terwijl de onderduikers hier beneden zaten.”

Het bouwbedrijf gaat de muurtekening beschermen, zodat die bewaard blijft. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele zegt: “Het is goed dat het bewaard is gebleven. We hebben in Nieuwdorp ook een museum (het Bevrijdingsmuseum, red.) dat het verhaal over de oorlog vertelt. En daar past dit perfect bij.” Er wordt nog bekeken hoe de muurtekening in de toekomst ook aan het publiek getoond kan worden.

Luister hieronder naar de rondgang die verslaggever Peter van den Assem door de MFA maakte met wethouder Arno Witkam en projectleider Nico Baaij.

DORPSHUIS EN PODIUM

De Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Nieuwdorp is een combinatie van verbouwing, restauratie en nieuwbouw. Alles speelt zich af rond de voormalige Bethelkerk. Het geheel is inmiddels omgedoopt tot Het Hart. De kerk zelf wordt verbouwd tot een dorpshuis, waar ook ruimte is voor horeca, een podium en werkplekken voor kleine bedrijven. De voormalige kerk is inmiddels verbonden met wat voorheen de pastorie was. Daar komt later de kinderopvang in te zitten. Naast het gebouw is sprake van nieuwbouw. Het oude gebouw van de Regenboogschool is tegen de vlakte gegaan (de school is naar een tijdelijke accommodatie verhuisd) en daarvoor in de plaats komt een nieuw schoolgebouw. En een gymzaal.

Exterieur van de Multi Functionele Accomodatie. © Streekomroep De Bevelanden

ONTMOETINGSPLEK

De MFA is onderdeel van het zogenoemde Masterplan Nieuwdorp. Daar wordt al sinds 2017 over gesproken en het nadert nu zijn voltooiing. Eerder is onder meer grond aangekocht om de entree van het dorp te verbeteren en er is gezorgd voor een ontmoetingsplek voor jong en oud, het Stekestekje. Daar zijn een pannakooi,  een basketbalpaal, picknickplaatsen en een jeu de boulebaan gerealiseerd. Daarnaast is ook de Prinses Margrietstraat een zogenoemde ‘klimaatstraat’ geworden. Een straat die bestand is tegen gevolgen van klimaatverandering, zoals meer regen.

SLUITSTUK

De MFA is - zou je kunnen zeggen - het sluitstuk van het plan. En het is veruit het duurste onderdeel. Is voor het hele Masterplan Nieuwdorp een bedrag begroot van zo’n 11,5 miljoen euro, de realisatie van de MFA slokt het leeuwendeel daarvan op: 10,5 miljoen euro. Zo het er nu naar uitziet, gaat het project op tijd klaar zijn: na de kerstvakantie kunnen kinderen en leerkrachten van de Regenboog naar hun nieuwe onderkomen. “En ik hoop ook dat we binnen budget blijven”, zegt Arno Witkam. “Maar laat ik nog niet te vroeg juichen.”

In het voormalige kerkgebouw is een nieuwe staalconstructie aangebracht. De pijpen van het orgel en de oude preekstoel (niet in beeld) blijven behouden. © Streekomroep De Bevelanden


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.