Duurzaam bouwen heeft de toekomst.
Duurzaam bouwen heeft de toekomst. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Biobased bouwen: duurzaam en kostenbesparend

28 juli, 2023

door: Han Verbeem

GOES / VLISSINGEN / OOSTERHOUT - Met een inspirerende afstudeerpitch weet Melissa Luwema, oud-student bouwkunde aan de Vlissingse HZ University of Applied Sciences, het publiek te overtuigen van de toekomst van biobased bouwen. Haar praktijkonderzoek naar duurzame én kostenbesparende biobased oplossingen levert haar een regionale aanmoedigingsprijs op. Deze zomer is ze afgestudeerd - en wil gemeenten en instanties adviseren over biobased.  

Melissa Luwma.
Melissa Luwema

De geboren en getogen Zeeuwse ziet een groeiende herwaardering voor natuurlijke grondstoffen zoals vlas, stro, leem en twijgen. "Biobased bouwen is duurzaam en CO2-besparend", stelt ze. Volgens Melissa is er eigenlijk niets nieuws onder de zon, want het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw heeft een lange geschiedenis en is van alle tijden.  

Kosten op milieu

Melissa's afstudeerproject bij een architectenbureau in Zevenbergen richtte zich op het verminderen van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) bij twee te ontwikkelen appartementenprojecten, in Strijen en in Oosterhout. "De MPG is een cruciale maatstaf voor duurzaam bouwen", legt ze uit. "Daarbij wordt gekeken naar de schaduwkosten die een bouwproject veroorzaakt op het milieu, berekend per vierkante meter over de levensduur van het gebouw." Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het bouwproject.  

Zo onderzocht Melissa de toepasbaarheid van 23 biobased bouwmaterialen bij deze projecten. Diverse materialen, zoals strobalen, houtvezels en papier, zijn beoordeeld op hun geschiktheid met punten variërend van 0 tot 5, waarbij 5 zeer goed bruikbaar betekent. Uiteindelijk blijven er vijftien geschikte biobased grondstoffen over. Door een gedetailleerde doorberekening kon ze aantonen dat dit zou leiden tot een verlaging van de MPG met 15 cent per vierkante meter op jaarbasis bij de nieuwbouw in Strijen en 22,3 cent in Oosterhout.  

Voetafdruk  

Tijdens de afstudeerbijeenkomst in Oosterhout kreeg ze de aanmoedigingsprijs van Bouwteam, waar onderwijs en bedrijfsleven samenwerken. Behalve een cheque van 150 euro krijgt ze met de prijs ook waardering voor haar onderzoek. Het belang van biobased bouwen kan niet worden onderschat, benadrukt ze. "Door natuurlijke grondstoffen te gebruiken, verminderen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan een duurzamere samenleving."  

  • Dit is het tweede artikel van de zomerserie 'Beveland Duurzaam'

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

IKC Voorhoute in Kruiningen (archieffoto)
IKC Voorhoute GGD

'Meerdere meldingen' seksueel grensoverschrijdend gedrag IKC Voorhoute: school in gesprek met ouders

20 januari, 2025

Maandagmorgen heeft het bestuur en de directie van IKC Voorhoute gesprekken gevoerd met de ouders – die eerder een brief hadden ontvangen. De gesprekken vinden in beslotenheid plaats, details over het incident zijn niet bekendgemaakt.

Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Kortgene verzamelen

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.

De Vlakebrug is in maart enige tijd afgesloten, vanwege onderhoud.
Vlakebrug Rijkswaterstaat

Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen

16 januari, 2025

Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.

Met een druk op de knop heeft burgemeester Cees van den Bos de nieuwe verlichting op de Televisietoren in werking gesteld.
Goes verlichting

‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN

15 januari, 2025

De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.

Het Stamanò Ensemble
Kapelle Kapelle Cultureel

Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble

14 januari, 2025

Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.

botsing op de A58 met ernstig letsel
112 nieuws A58

Ernstig gewonde bij aanrijding A58, snelweg afgesloten

13 januari, 2025

Een motorrijder is maandagavond ernstig gewond geraakt op de A58 na een botsing met een personenauto. Het ongeluk gebeurde bij 's-Heer Arendskerke op de rijbaan in de richting Bergen op Zoom.