Duurzaam bouwen heeft de toekomst.
Duurzaam bouwen heeft de toekomst. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Biobased bouwen: duurzaam en kostenbesparend

28 juli, 2023

door: Han Verbeem

GOES / VLISSINGEN / OOSTERHOUT - Met een inspirerende afstudeerpitch weet Melissa Luwema, oud-student bouwkunde aan de Vlissingse HZ University of Applied Sciences, het publiek te overtuigen van de toekomst van biobased bouwen. Haar praktijkonderzoek naar duurzame én kostenbesparende biobased oplossingen levert haar een regionale aanmoedigingsprijs op. Deze zomer is ze afgestudeerd - en wil gemeenten en instanties adviseren over biobased.  

Melissa Luwma.
Melissa Luwema

De geboren en getogen Zeeuwse ziet een groeiende herwaardering voor natuurlijke grondstoffen zoals vlas, stro, leem en twijgen. "Biobased bouwen is duurzaam en CO2-besparend", stelt ze. Volgens Melissa is er eigenlijk niets nieuws onder de zon, want het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw heeft een lange geschiedenis en is van alle tijden.  

Kosten op milieu

Melissa's afstudeerproject bij een architectenbureau in Zevenbergen richtte zich op het verminderen van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) bij twee te ontwikkelen appartementenprojecten, in Strijen en in Oosterhout. "De MPG is een cruciale maatstaf voor duurzaam bouwen", legt ze uit. "Daarbij wordt gekeken naar de schaduwkosten die een bouwproject veroorzaakt op het milieu, berekend per vierkante meter over de levensduur van het gebouw." Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het bouwproject.  

Zo onderzocht Melissa de toepasbaarheid van 23 biobased bouwmaterialen bij deze projecten. Diverse materialen, zoals strobalen, houtvezels en papier, zijn beoordeeld op hun geschiktheid met punten variërend van 0 tot 5, waarbij 5 zeer goed bruikbaar betekent. Uiteindelijk blijven er vijftien geschikte biobased grondstoffen over. Door een gedetailleerde doorberekening kon ze aantonen dat dit zou leiden tot een verlaging van de MPG met 15 cent per vierkante meter op jaarbasis bij de nieuwbouw in Strijen en 22,3 cent in Oosterhout.  

Voetafdruk  

Tijdens de afstudeerbijeenkomst in Oosterhout kreeg ze de aanmoedigingsprijs van Bouwteam, waar onderwijs en bedrijfsleven samenwerken. Behalve een cheque van 150 euro krijgt ze met de prijs ook waardering voor haar onderzoek. Het belang van biobased bouwen kan niet worden onderschat, benadrukt ze. "Door natuurlijke grondstoffen te gebruiken, verminderen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan een duurzamere samenleving."  

  • Dit is het tweede artikel van de zomerserie 'Beveland Duurzaam'

Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.