afbeelding Omroep Zeeland

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. Van 2,5 miljoen euro in 2026 tot een tekort van 1,7 miljoen euro in 2028. Dat blijkt uit de zogenoemde Kadernota 2025-2028, die wethouder Arno Witkam donderdag toelichtte.

Die kadernota zou je een financieel doorkijkje naar de komende jaren kunnen noemen. Het is nog geen begroting (die wordt in Borsele in november vastgesteld door de gemeenteraad), maar het geeft wel aan welke kant het financieel op gaat. En dat vooruitzicht is voor de komende jaren allesbehalve rooskleurig. Dat de inwoners van de gemeente daar de komende jaren wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.

SNOEIEN OP INKOMSTEN

Kosten voor bijvoorbeeld jeugdzorg en wmo lopen op, terwijl Den Haag vanaf 2026 behoorlijk snoeit op inkomsten die gemeenten krijgen uit het gemeentefonds. Voor Borsele komt het vanaf dat ‘ravijnjaar’ zoals het genoemd wordt neer op 2,5 miljoen euro minder.

De landelijke overheid gaat het hele systeem rond uitbetalingen uit dat gemeentefonds op z’n kop zetten. Het wordt allemaal anders. Hoe anders, dat weten we nog niet precies, maar dat het de gemeenten veel inkomsten gaat schelen is zonder meer duidelijk. ‘Den Haag’ wil niet spreken van bezuinigingen, maar daar komt het in de praktijk wel op neer.

HAKKEN OVER SLOOT

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar leden een begrotingsadvies gegeven: zorg dat er voor 2025 een sluitende begroting is. “Dat hebben we geprobeerd te doen en met de hakken over de sloot hebben we dat gehaald”, zegt wethouder Financiën, Arno Witkam. En zo staat 2025 nu (voorlopig) in de boeken met een positief resultaat van zo’n 25.000 euro.

Borsele voorkomt op die manier ook dat de gemeente opnieuw onder financieel toezicht van de provincie komt te staan. Met dat bijltje heeft Borsele namelijk eerder gehakt en niet tot genoegen. Want: geen baas meer in eigen portemonnee, het provinciebestuur moest aan elk financieel plan eerst zijn goedkeuring geven. In januari 2022 was de gemeente daar na enkele jaren van verlost.

SLEUTELEN

Maar dan… Spannend wordt het pas echt vanaf 2026. In dat jaar stevent Borsele af op een tekort van 2,5 miljoen euro. En hoe ga je dat als kleine gemeente opvangen? Mogelijk dat er in Den Haag nog gesleuteld wordt aan de bezuinigingen op de uitkeringen uit het gemeentefonds. Zou kunnen. Maar op verwachtingen alleen kan geen enkele gemeente een begroting baseren. En dus, lastenverzwaringen voor de burgers? Snijden in gemeentelijke voorzieningen?

OZB

De Kadernota 2025-2028 geeft daar nog geen uitsluitsel over. Het dagelijkse gemeentebestuur en de gemeenteraad moeten daar zelf nog plannen voor ontwikkelen.

Als het om lastenverzwaring gaat voor burgers, denk je al snel aan verhoging van de Onroerende Zaakbelasting (OZB). Maar daar loopt het dagelijkse gemeentebestuur noch de gemeenteraad van Borsele warm voor. Wel is er vorig jaar tijdens de presentatie van de kadernota gezegd dat die mogelijkheid voor 2026 zeker niet van de baan is. Maar dan hooguit als allerlaatste redmiddel. Want als het om de OZB-lasten voor burgers gaat, is Borsele toch al een van de duurste gemeenten van Zeeland.

BEDRIJFSPANDEN

Wel is nu besloten om de OZB voor bedrijfspanden met ingang van volgend jaar te verhogen. Met hoeveel procent was gisteren tijdens de presentatie nog niet helemaal duidelijk, maar het zal de gemeente om en nabij een half miljoen euro opleveren.

De gemeenteraad van Borsele praat donderdag 4 juli over de Kadernota.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de SMWO duofiets
Goes SMWO

Samen eropuit met de duofiets

29 juni, 2024

SMWO zoekt fietsbuddy's; vrijwilligers die samen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen eropuit gaan.

Opening van de brandweerkazerne.
Heinkenszand opening brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HEINKENSZAND FEESTELIJK GEOPEND

29 juni, 2024

De nieuwe brandweerkazerne aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand is zaterdagmorgen feestelijk geopend. De opening wordt gecombineerd met een open dag.

auto te water in Kamperland
112 nieuws Noord-Beveland

Auto te water in Kamperland

27 juni, 2024

De brandweer van Kamperland is donderdagmiddag uitgerukt voor een auto die te water was geraakt. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder vergeten was de auto op de handrem te zetten. Er zaten geen inzittenden in het voertuig.

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.