Cursusleider Harold van de Velde spreekt cursisten toe
Cursusleider Harold van de Velde spreekt cursisten toe Omroep Zeeland

Borsele scoort opnieuw met cursus 'Politiek Actief'

27 februari, 2024

Van onze redactie

HEINKENSZAND - Maandagavond zijn een dertigtal deelnemers uit de gemeente Borsele gestart aan een cursus politiek. De gemeenteraad organiseert vijf bijeenkomsten verspreid over een aantal weken. Hierin wordt onder andere uitgelegd hoe het politieke stelsel in elkaar zit: "Voor een aantal mensen is dat gesneden koek, maar voor veel mensen ook niet", zegt cursusleider Harold van de Velde.

De cursus is niet alleen bedoeld voor mensen die een politieke loopbaan ambiëren, maar ook voor degenen die willen weten wat er achter de schermen gebeurt bij een gemeente. Een gedeelte van de groep is aangesloten bij de Borselse Voorwaarden Groep die zich actief bezig houdt met de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales.

Politiek geïnteresseerd 

Lonny Franse, één van de deelnemers, is politiek geïnteresseerd en liet deze kans niet aan haar voorbijgaan: "Hoe lopen al die lijnen binnen de gemeente of binnen de landelijke politiek? Ik merk dat ik daar zelf niet actief naar op zoek ga en nu wordt het me zo pasklaar aangeboden."
 
Ze vertelt - vlak nadat de griffier van gemeente Borsele Philip de Vree een presentatie over zijn werkzaamheden had gehouden - dat ze altijd vrijwilligerswerk heeft gedaan. Daar is ze inmiddels mee gestopt: "Ik wil nu wat anders voor de maatschappij doen, misschien vind ik hier wel een richting."

 

Spektakelstuk

In de komende bijeenkomsten ontmoet de groep de burgemeester, leren ze debatteren en wonen ze een raadsvergadering bij: "Dat is toch wel een beetje het spektakelstuk", zegt Van de Velde.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."