Cursusleider Harold van de Velde spreekt cursisten toe
Cursusleider Harold van de Velde spreekt cursisten toe Omroep Zeeland

Borsele scoort opnieuw met cursus 'Politiek Actief'

27 februari, 2024

Van onze redactie

HEINKENSZAND - Maandagavond zijn een dertigtal deelnemers uit de gemeente Borsele gestart aan een cursus politiek. De gemeenteraad organiseert vijf bijeenkomsten verspreid over een aantal weken. Hierin wordt onder andere uitgelegd hoe het politieke stelsel in elkaar zit: "Voor een aantal mensen is dat gesneden koek, maar voor veel mensen ook niet", zegt cursusleider Harold van de Velde.

De cursus is niet alleen bedoeld voor mensen die een politieke loopbaan ambiëren, maar ook voor degenen die willen weten wat er achter de schermen gebeurt bij een gemeente. Een gedeelte van de groep is aangesloten bij de Borselse Voorwaarden Groep die zich actief bezig houdt met de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales.

Politiek geïnteresseerd 

Lonny Franse, één van de deelnemers, is politiek geïnteresseerd en liet deze kans niet aan haar voorbijgaan: "Hoe lopen al die lijnen binnen de gemeente of binnen de landelijke politiek? Ik merk dat ik daar zelf niet actief naar op zoek ga en nu wordt het me zo pasklaar aangeboden."
 
Ze vertelt - vlak nadat de griffier van gemeente Borsele Philip de Vree een presentatie over zijn werkzaamheden had gehouden - dat ze altijd vrijwilligerswerk heeft gedaan. Daar is ze inmiddels mee gestopt: "Ik wil nu wat anders voor de maatschappij doen, misschien vind ik hier wel een richting."

 

Spektakelstuk

In de komende bijeenkomsten ontmoet de groep de burgemeester, leren ze debatteren en wonen ze een raadsvergadering bij: "Dat is toch wel een beetje het spektakelstuk", zegt Van de Velde.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.