foto ter illustratie
foto ter illustratie Omroep Zeeland

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

Van onze redactie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

De gemeente Borsele heeft berekend dat het ieder jaar gaat om duizenden extra tankwagens en schepen met chemische stoffen, en ook nog eens om zo'n 300 treinen met ieder 24 tankwagens. Borsele stelt daarnaast dat de opslag van ammoniak vanwege veiligheidsnormen ook nadelig uitpakt voor andere projecten in het Sloegebied.

OOK DOOR GOES, KAPELLE REIMERSWAAL

Vooral om het transport maakt de gemeente zich zorgen. "Er wordt gezegd: er gaat veel via de binnenvaart, zo'n 90 procent. Maar dat betekent dat er alsnog 5 procent over het spoor gaat en 5 procent over de weg. Wat stelt dat voor? Dat gaat alsnog over 700.000 ton aan gevaarlijke stoffen over het spoor en de weg", vertelt wethouder Kees Weststrate.

Volgens Weststrate gaat het transport niet alleen door buurtschappen en dorpen in Borsele, maar ook door de gemeente Goes en Kapelle, Reimerswaal, richting Brabant. "Als ik het goed lees, het zijn heel veel cijfers, dan gaat het over 2.000 binnenvaartschepen, 16.000 vrachtwagens en over ruim 7.000 treinwagons per jaar extra", zegt Weststrate. "Pak het spoor: momenteel gaat het daar om zo'n 13.000 tankwagons, daar komen er dus ruim 7.000 bij. Dat geeft aan dat het impact heeft."

TE VEEL PROJECTEN SLOEGEBIED

Ten slotte is de gemeente bang dat er te veel projecten worden opgestart in het Sloegebied. "Op die paar vierkante kilometer in het Sloegebied, daar gebeurt van alles. Zeker als het gaat om de energietransitie lopen er grote projecten." De gemeente wil weten of het één het ander niet in de weg staat. "We zijn een puzzel aan het maken, waarbij alleen kantjes er nog maar liggen. Maar naar mijn beleving zijn er veel te veel stukjes die nog in de puzzel moeten worden gelegd. Ik heb zware vraagtekens of dat allemaal past", zegt Weststrate.

BEZORGDE BURGERS

Niet alleen de gemeente maar ook de omwonenden maken zich zorgen, volgens de wethouder: "Alleen de naam ammoniak roept al bepaalde associaties op als het gaat om veiligheid, dus dat geeft aan dat het leeft onder onze inwoners."

Afgelopen maandag bezochten zo'n 70 bezochten omwonenden eeninformatieavond in dorpshuis Amecore in Nieuwdorp.

Dit is een bijdrage van Omroep Zeeland


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."