Oud én nieuw: de 380KV-masten (achter) en een bestaande 150KV-hoogspanningsmast.
Oud én nieuw: de 380KV-masten (achter) en een bestaande 150KV-hoogspanningsmast.

Borsele wil niet dat Rijk terugkrabbelt bij 380KV: 'Er zijn verwachtingen gewekt'

14 juni, 2024

door: Han Verbeem

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele houdt voet bij stuk: bij de bouw van het nieuwe 380KV-hoogspanningsstation in het Sloegebied gaat minimaal 6 kilometer aan leidingen ondergronds, én verdwijnen 21 masten op Borsels grondgebied. TenneT en het Rijk maken nu een voorbehoud tegen deze zogeheten verkabelplannen, en dat is tegen het zere been van het college: "Er zijn verwachtingen gewekt."

Borsele heeft zelf de Liechtensteinweg als voorkeurslocatie voorgedragen, maar wél met de toezegging dat een deel van het bovengrondse hoogspanningsnet in de gemeente ondergronds gaat. "Er zijn uitvoerige gesprekken geweest, ook met ondernemers en omwonenden, en daarbij zijn verwachtingen gewekt", laat wethouder Kees Weststrate weten.

Draagvlak

Volgens hem is het draagvlak in de samenleving gebaseerd op de belofte dat er masten worden ingeleverd. Nu de locatie van het 380KV-station vaststaat en inmiddels de ruimtelijke inpassing aan de orde is, blijken die toezeggingen echter minder hard dan verwacht.

Zienswijzen tot 20 juni

Dat blijkt uit het concept-voorkeursalternatief met het bijbehorende milieueffectrapport en de effectenanalyse, die nu ter inzage liggen. Tot 20 juni is het mogelijk daarop een zienswijze in te dienen. Het Borselse college komt nu al naar buiten met de zienswijze. "Zodat anderen daarvan kennis kunnen nemen, als die nog van plan zijn zelf óók een zienswijze in te dienen", aldus de wethouder. Het college dringt daarom aan bij het Rijk en TenneT om vanwege "de versterking van de leefkwaliteit in Borsele het oorspronkelijke idee van verkabelen als uitgangspunt te behouden."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de auto was op een betonblok gereden
112 nieuws Reimerswaal

Auto op z'n kop in Kruiningen

22 oktober, 2024

De bestuurster van een personenauto is maandagavond gewond geraakt nadat haar auto over de kop geslagen was in Kruiningen. De vrouw is met een ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Goes geeft cursus over lokaal bestuur
Goes gemeenteraad

Goes geeft cursus over lokaal bestuur

21 oktober, 2024

Vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 organiseert de gemeente Goes in november en december de cursus 'Politiek Actief'. Deze is bedoeld voor inwoners die zich willen inzetten voor de gemeentepolitiek.

auto total loss na eenzijdig ongeval in Goes-Noord
112 nieuws Goes

Auto botst op boom in Goes-Noord

21 oktober, 2024

De bestuurster van een personenauto is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat zij met haar auto op een boom was gebotst. Het eenzijdige ongeluk vond plaats op de Van Hogendorplaan ter hoogte van het kerkgebouw 'De Levensbron'.

Peter Dieleman op zijn grond in Kamperland
Noord-Beveland Kamperland

Boer Dieleman moet land inleveren voor Beach Resort: 'We moeten er mee zien te leven'

21 oktober, 2024

Al vijf generaties is het akkerbedrijf van Peter Dieleman in de familie. Een groot deel van zijn akkers ligt naast Roompot Beach Resort in Kamperland. Precies waar het vakantiepark wil gaan uitbreiden met 21 hectare. Daarom moet Dieleman een groot deel van de door hem gepachte grond inleveren.

Culturele Agenda oktober 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda oktober 2024

21 oktober, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Katinka Polderman en Merel Corduwener
Goes De Koperen Tuin

Katinka en Merel signeren in Goes

21 oktober, 2024

Katinka Polderman en Merel Corduwener waren zaterdagmiddag te gast in Boekhandel de Koperen Tuin voor de presentatie en een signeersessie van hun boek 'Het meisje, de walvis, de schildpad en de axolotl'. Een boek over vier unieke en bijzondere karakters die een hechte vriendschap aangaan.

De rooms-kartholieke Willibrorduskerk in 's-Heerenhoek.
's-Heerenhoek Bisdom

Borsele wil Sint-Willibrorduskerk ’s-Heerenhoek niet kopen: 'Dorpshuis is geen optie'

20 oktober, 2024

De Willibrorduskerk is niet alleen een beschermd, maar ook een groot gebouw. Dat maakt het moeilijk en duur om aan te passen voor andere functies. “Een monument zoals dit verbouwen kost veel geld, en dat zou zwaar drukken op onze begroting,” aldus wethouder Kees Weststrate.

Langs het Troelstrapad worden elf populieren weggehaald, omdat de wortels schade toebrengen aan de bestrating.
Goes groenbeheer

Goes plant 260 nieuwe bomen in Goese Polder

20 oktober, 2024

De werkzaamheden beginnen in week van 4 november, met het verwijderen van de oude bomen en boomstronken. De nieuwe bomen worden geplant tussen november en maart, tijdens het plantseizoen.