Oud én nieuw: de 380KV-masten (achter) en een bestaande 150KV-hoogspanningsmast.
Oud én nieuw: de 380KV-masten (achter) en een bestaande 150KV-hoogspanningsmast.

Borsele wil niet dat Rijk terugkrabbelt bij 380KV: 'Er zijn verwachtingen gewekt'

14 juni, 2024

door: Han Verbeem

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele houdt voet bij stuk: bij de bouw van het nieuwe 380KV-hoogspanningsstation in het Sloegebied gaat minimaal 6 kilometer aan leidingen ondergronds, én verdwijnen 21 masten op Borsels grondgebied. TenneT en het Rijk maken nu een voorbehoud tegen deze zogeheten verkabelplannen, en dat is tegen het zere been van het college: "Er zijn verwachtingen gewekt."

Borsele heeft zelf de Liechtensteinweg als voorkeurslocatie voorgedragen, maar wél met de toezegging dat een deel van het bovengrondse hoogspanningsnet in de gemeente ondergronds gaat. "Er zijn uitvoerige gesprekken geweest, ook met ondernemers en omwonenden, en daarbij zijn verwachtingen gewekt", laat wethouder Kees Weststrate weten.

Draagvlak

Volgens hem is het draagvlak in de samenleving gebaseerd op de belofte dat er masten worden ingeleverd. Nu de locatie van het 380KV-station vaststaat en inmiddels de ruimtelijke inpassing aan de orde is, blijken die toezeggingen echter minder hard dan verwacht.

Zienswijzen tot 20 juni

Dat blijkt uit het concept-voorkeursalternatief met het bijbehorende milieueffectrapport en de effectenanalyse, die nu ter inzage liggen. Tot 20 juni is het mogelijk daarop een zienswijze in te dienen. Het Borselse college komt nu al naar buiten met de zienswijze. "Zodat anderen daarvan kennis kunnen nemen, als die nog van plan zijn zelf óók een zienswijze in te dienen", aldus de wethouder. Het college dringt daarom aan bij het Rijk en TenneT om vanwege "de versterking van de leefkwaliteit in Borsele het oorspronkelijke idee van verkabelen als uitgangspunt te behouden."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.