
BORSELE WIL VLUCHTELINGEN WEL OPVANGEN, MAAR WAAR?
30 januari, 2024
door: Peter van den Assem
HEINKENSZAND – De gemeente Borsele heeft de komende periode nog een hele puzzel te leggen als het gaat om de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners. Dat bleek dinsdag tijdens een informerende gemeenteraadsvergadering.
Aanleiding is de spreidingswet die onlangs is aangenomen en die op 1 februari in werking treedt. Die wet is bedoeld om de opvang van asielzoekers evenredig over het land te verspreiden.
GEEN VASTGOED
De gemeente Borsele lijkt zijn taken wat dat betreft best uit te willen voeren, maar de grote vraag is: waar ga je die mensen onderbrengen? Wethouder Kees Weststrate vatte de kern van de puzzel aan het begin van de vergadering samen: “Wij hebben geen leegstaand hotel, geen leeg schoolgebouw. Wij hebben geen vastgoed dat voldoet aan de eisen die het COA (het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, red.) stelt.” Maar ondertussen liggen er aan de hand van die spreidingswet wel de nodige verplichtingen.
ASIELZOEKERS
Wat zijn die verplichtingen en taakstellingen voor Borsele dan? En hoe wordt daar nu aan voldaan? De gemeenteraad kreeg dat tijdens een presentatie glashelder voorgeschoteld. Borsele zal, als het om asielzoekers gaat per 1 januari 2025 de taak hebben om er 117 op te vangen. Op dit moment vangt de gemeente er geen op. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht en hier afwachten of ze ook echt als vluchteling erkend worden. Het COA besluit daar per geval over.
STATUSHOUDERS
Daarnaast zijn er nog de statushouders. Dat zijn vluchtelingen die als zodanig ook erkend zijn en dus in Nederland mogen blijven. Voor die mensen moet woonruimte beschikbaar gesteld worden. Vanaf medio 2024 heeft Borsele de taak om 35 statushouders van onderdak te voorzien. Op dit moment worden er binnen de gemeente zeven opgevangen. Ook daar zit dus nog een behoorlijk gat. Wat de druk landelijk gezien verder opvoert, is de regeling dat iemand die als statushouder is erkend binnen twaalf weken een woning moet krijgen toegewezen.
ER SPEELT WAT
En tot slot zijn er nog de mensen uit Oekraïne. Zij zijn hun land ontvlucht vanwege de oorlog, maar vallen feitelijk buiten die andere twee categorieën. Zij hoeven geen speciale procedure bij het COA door. Borsele biedt op dit moment aan 219 Oekraïners plek. Dat moeten er 240 worden. Dat lijkt overzichtelijk, maar er speelt wel wat. Van die mensen wonen er 34 in Nisse, verspreid over acht units. Die woonruimtes moeten daar vanaf oktober weg. Dus daar zal een alternatief voor gevonden moeten worden. In Nieuwdorp worden 42 Oekraïense mensen opgevangen in twaalf units. Het huurcontract voor de grond waar die op staan, loopt per 1 oktober af. Mogelijk is een verlenging van het contract met de eigenaar van de grond te regelen. Maar als dat niet lukt, zal ook voor die mensen een alternatief bedacht moeten worden.
VAN GEDACHTEN WISSELEN
Kortom, Borsele heeft nog een hele puzzel te leggen. Dinsdagavond werd daar zeker nog geen ei over gelegd. Er zijn nog geen voorstellen en er hoefde dus ook nog niets beslist te worden. De raad was bij elkaar om zich te laten informeren en met elkaar van gedachten te wisselen over hoe nu mogelijk verder te gaan. Fractievoorzitter Rien van Hekken van de LPB rekende voor dat zou je al de mensen die nog opgevangen moeten gaan worden (in totaal 174) over de vijftien kernen verdelen, het per kern nog niet eens zo’n hoog aantal is. Margriet Koeleman (CDA) beaamde dat, maar vroeg zich wel meteen af of je statushouders zonder vervoer in een dorp kunt onderbrengen waar geen school is voor de kinderen, geen medische zorg en geen supermarkt. Of een dorp dat aankan en of er voldoende draagvlak is, zal de komende tijd nader bekeken worden.
BOERDERIJEN EN KERKEN
En wat dat vastgoed betreft, tja… Annet van de Ree (D66) opperde de suggestie of wellicht leegstaande boerderijen en leegstaande kerkgebouwen gebruikt kunnen gaan worden voor opvang. Volgens wethouder Kees Weststrate zou het COA daar nog niet zo lang geleden weinig enthousiast over zijn geworden. Maar hij ziet wel beweging bij het COA. Er wordt al meer naar maatwerk per gemeente gekeken. Maar of dat voldoende ruimte biedt om leegstaande boerderijen en kerkgebouwen geschikt te gaan maken voor opvang is nog de vraag.
SAMENWERKING
Borsele hoeft het niet allemaal zelf te bedenken en te doen. Er wordt samengewerkt met de andere gemeenten binnen de Oosterschelderegio. Zo zal gekeken worden naar mogelijkheden om mensen uit te ruilen. Als bijvoorbeeld Borsele voor een bepaald aantal asielzoekers werkelijk geen plek heeft, maar Goes wel, dan zouden die mensen daar naartoe kunnen. Borsele zou in ruil daarvoor weer extra Oekraïense mensen kunnen opvangen. Bijvoorbeeld. Zulke afspraken mogen de gemeenten in onderling overleg maken.
Daarnaast bekijken de dertien gemeenten in Zeeland het vraagstuk samen met de provincie. In november moet de provincie aan de minister duidelijk maken hoe dat vraagstuk in Zeeland gaat worden opgelost.
Deel dit artikel
Lees ook

Aanvraag windmolens Schore overnieuw, Kapelle wil dorpelingen nauw betrekken bij plannen
21 maart, 2025
Wethouder Mackintosh benadrukt dat de gemeente zorgvuldig omgaat met de besluitvorming. “We nemen de tijd om alles goed te beoordelen. Het is onze taak om een evenwicht te vinden tussen duurzame energieopwekking en de belangen van omwonenden,”

79-jarige man botst onder invloed van alcohol tegen geparkeerde auto’s
21 maart, 2025
Een 79-jarige man in Wissenkerke heeft in de nacht van donderdag op vrijdag voor opschudding gezorgd door met zijn auto tegen meerdere geparkeerde voertuigen te botsen en vervolgens door te rijden.

Gemeente Goes waardeert mantelzorgers met extraatje van 75 euro
20 maart, 2025
De gemeente Goes stelt opnieuw de mantelzorgwaardering beschikbaar: een bedrag van 75 euro voor mantelzorgers die zich inzetten voor een naaste. De aanvraag loopt via de zorgvrager, oftewel degene die mantelzorg ontvangt.

Reimerswaal op koers met 234 nieuwe woningen
20 maart, 2025
De gemeente Reimerswaal ligt op koers met de bouw van nieuwe woningen: van de in totaal 300 die er deze bestuursperiode opgeleverd moeten worden, zijn er al 234 gebouwd. Dat blijkt uit de Nieuwsbrief Wonen, die wethouder Maarten Both aan de gemeenteraad presenteert.

Oud-raadslid Jumelet wil helderheid over vervuilde grond Kruiningen: 'College al in 2015 gewaarschuwd'
19 maart, 2025
Andries Jumelet, voormalig raadslid voor de ChristenUnie in Reimerswaal, wil snel duidelijkheid van de gemeente over de bodemsamenstelling van vervuilde grond in het volkstuincomplex van Kruiningen.

Oud-bestuurder SvPO: 'Geld verkoop schoolgebouwen inzetten voor leerlingen'
19 maart, 2025
De gewezen SvPO-bestuurder Misha van Denderen pleit onder meer voor een persoonlijk budget van 1.200 euro per oud-leerling. De verkoop van de schoolgebouwen in Hoorn en Deventer zou de staat 7,7 miljoen euro opleveren.

Burgemeester beloont 'toffe peren' met boompje, bij Kapelle ParticiPEERT
18 maart, 2025
Drie deelnemers aan het inspraakorgaan kregen onlangs als aanmoediging een perenboompje van burgemeester Constantijn Jansen op de Haar. En er liggen er meer in het verschiet, voor elke vijftigste nieuwe deelnemer aan het platform.