Archieffoto: opvang Oekraïense vluchtelingen in vakantiepark bij Heinkenszand.
Archieffoto: opvang Oekraïense vluchtelingen in vakantiepark bij Heinkenszand. Streekomroep De Bevelanden

BORSELE WIL VLUCHTELINGEN WEL OPVANGEN, MAAR WAAR?

30 januari, 2024

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele heeft de komende periode nog een hele puzzel te leggen als het gaat om de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners. Dat bleek dinsdag tijdens een informerende gemeenteraadsvergadering.

Aanleiding is de spreidingswet die onlangs is aangenomen en die op 1 februari in werking treedt. Die wet is bedoeld om de opvang van asielzoekers evenredig over het land te verspreiden.

GEEN VASTGOED

De gemeente Borsele lijkt zijn taken wat dat betreft best uit te willen voeren, maar de grote vraag is: waar ga je die mensen onderbrengen? Wethouder Kees Weststrate vatte de kern van de puzzel aan het begin van de vergadering samen: “Wij hebben geen leegstaand hotel, geen leeg schoolgebouw. Wij hebben geen vastgoed dat voldoet aan de eisen die het COA (het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, red.) stelt.” Maar ondertussen liggen er aan de hand van die spreidingswet wel de nodige verplichtingen.

ASIELZOEKERS

Wat zijn die verplichtingen en taakstellingen voor Borsele dan? En hoe wordt daar nu aan voldaan? De gemeenteraad kreeg dat tijdens een presentatie glashelder voorgeschoteld. Borsele zal, als het om asielzoekers gaat per 1 januari 2025 de taak hebben om er 117 op te vangen. Op dit moment vangt de gemeente er geen op. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht en hier afwachten of ze ook echt als vluchteling erkend worden. Het COA besluit daar per geval over.

STATUSHOUDERS

Daarnaast zijn er nog de statushouders. Dat zijn vluchtelingen die als zodanig ook erkend zijn en dus in Nederland mogen blijven. Voor die mensen moet woonruimte beschikbaar gesteld worden. Vanaf medio 2024 heeft Borsele de taak om 35 statushouders van onderdak te voorzien. Op dit moment worden er binnen de gemeente zeven opgevangen. Ook daar zit dus nog een behoorlijk gat. Wat de druk landelijk gezien verder opvoert, is de regeling dat iemand die als statushouder is erkend binnen twaalf weken een woning moet krijgen toegewezen.

ER SPEELT WAT

En tot slot zijn er nog de mensen uit Oekraïne. Zij zijn hun land ontvlucht vanwege de oorlog, maar vallen feitelijk buiten die andere twee categorieën. Zij hoeven geen speciale procedure bij het COA door. Borsele biedt op dit moment aan 219 Oekraïners plek. Dat moeten er 240 worden. Dat lijkt overzichtelijk, maar er speelt wel wat. Van die mensen wonen er 34 in Nisse, verspreid over acht units. Die woonruimtes moeten daar vanaf oktober weg. Dus daar zal een alternatief voor gevonden moeten worden. In Nieuwdorp worden 42 Oekraïense mensen opgevangen in twaalf units. Het huurcontract voor de grond waar die op staan, loopt per 1 oktober af. Mogelijk is een verlenging van het contract met de eigenaar van de grond te regelen. Maar als dat niet lukt, zal ook voor die mensen een alternatief bedacht moeten worden.

VAN GEDACHTEN WISSELEN

Kortom, Borsele heeft nog een hele puzzel te leggen. Dinsdagavond werd daar zeker nog geen ei over gelegd. Er zijn nog geen voorstellen en er hoefde dus ook nog niets beslist te worden. De raad was bij elkaar om zich te laten informeren en met elkaar van gedachten te wisselen over hoe nu mogelijk verder te gaan. Fractievoorzitter Rien van Hekken van de LPB rekende voor dat zou je al de mensen die nog opgevangen moeten gaan worden (in totaal 174) over de vijftien kernen verdelen, het per kern nog niet eens zo’n hoog aantal is. Margriet Koeleman (CDA) beaamde dat, maar vroeg zich wel meteen af of je statushouders zonder vervoer in een dorp kunt onderbrengen waar geen school is voor de kinderen, geen medische zorg en geen supermarkt. Of een dorp dat aankan en of er voldoende draagvlak is, zal de komende tijd nader bekeken worden.

BOERDERIJEN EN KERKEN

En wat dat vastgoed betreft, tja… Annet van de Ree (D66) opperde de suggestie of wellicht leegstaande boerderijen en leegstaande kerkgebouwen gebruikt kunnen gaan worden voor opvang. Volgens wethouder Kees Weststrate zou het COA daar nog niet zo lang geleden weinig enthousiast over zijn geworden. Maar hij ziet wel beweging bij het COA. Er wordt al meer naar maatwerk per gemeente gekeken. Maar of dat voldoende ruimte biedt om leegstaande boerderijen en kerkgebouwen geschikt te gaan maken voor opvang is nog de vraag.

SAMENWERKING

Borsele hoeft het niet allemaal zelf te bedenken en te doen. Er wordt samengewerkt met de andere gemeenten binnen de Oosterschelderegio. Zo zal gekeken worden naar mogelijkheden om mensen uit te ruilen. Als bijvoorbeeld Borsele voor een bepaald aantal asielzoekers werkelijk geen plek heeft, maar Goes wel, dan zouden die mensen daar naartoe kunnen. Borsele zou in ruil daarvoor weer extra Oekraïense mensen kunnen opvangen. Bijvoorbeeld. Zulke afspraken mogen de gemeenten in onderling overleg maken.

Daarnaast bekijken de dertien gemeenten in Zeeland het vraagstuk samen met de provincie. In november moet de provincie aan de minister duidelijk maken hoe dat vraagstuk in Zeeland gaat worden opgelost.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."