De kruising Valkenisseweg en Hoofdweg in Rilland.
De kruising Valkenisseweg en Hoofdweg in Rilland. Google StreetView

Bouwverkeer over Hoofdweg Rilland: 'Tijdelijke ontsluitingsweg niet mogelijk'

18 juni, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - Een indringend betoog van dorpsbewoner Hans Bakker in de Reimerswaalse gemeenteraad, over de ontwikkeling van de derde bouwfase van nieuwbouwwijk Werfkampen. De bouw van 69 nieuwe woningen is nodig - maar de geplande aanrijroute over de Hoofdweg, midden door het dorp, getuigt volgens hem niet van historisch besef. "De meest onveilige route die er is," zegt Bakker. De Hoofdweg, met parkeervakken en bochtige bestrating, is slecht voor combinatie vrachtverkeer en fietsverkeer.

In de jaren zestig en zeventig denderde het vrachtverkeer nog over de toenmalige kaarsrechte weg. Dat leidde tot dodelijke ongevallen, merkt de inspreker op. Later is er een fietspad gekomen en is de weg voorzien van snelheidsremmende voorzieningen, zoals bochten en drempels. Maar daarmee is de weg wél verkeersonveilig voor bouwverkeer.

Valkenisseweg

Een alternatief zou zijn: de weg dootrekken bij de Valkenisseweg. "Die weg is niet smal, er rijdt nu al landbouwverkeer over." Met klem vraagt hij de raad, namens de Rillandse bevolking, om de aanrijroute te heroverwegen. Maar toch stemt de raad in met het geplande voorstel.

Plannen vierde fase

Er klinkt begrip in de raad, voor de zorg van de dorpsbewoners. CDA is voorstander van uitbreiding van Rilland, benadrukt Olaf Buteijn. Hij voorziet ook extra woningbouw aan de Valkenisseweg - de suggestie van de inspreker lijkt logisch. Ook Artwin Otte van de SGP-fractie kijkt naar de lange termijn met uitbreidingen in de toekomst, rekening houdend met de vierde uitbreidingsfase van de wijk. "Maar de investeringen moeten wél in verhouding zijn," zegt hij. Op dit moment is een ontsluiting via de Valkenisseweg en Capucijnerweg nog niet mogelijk. "Er ligt een goed onderbouwd bestemmingsplan." 

Burgerparticipatie

Vrachtverkeer langs je huis, daar zit je als bewoner niet op te wachten - merkt de SGP-woordvoerder op. "Maar we moeten wél bouwen voor onze bewoners." Het plan voorziet bovendien in tien nieuwe sociale huurwoningen van Beveland Wonen. En daar is ook de PvdA blij mee, zegt Marjolein Sinke-Oele. Maar ze vraagt zich wél af of bij de bouwplannen voldoende aan burgerparticipatie is gedaan. En Leefbaar Reimerswaal wil toch weten in hoeverre de alternatieven zijn onderzocht voor de aanrijroute, zegt Jan-Cees Wielard.

Reactie college

Wethouder Maarten Both zegt dat wel degelijk rekening wordt gehouden met een verdere uitbreiding van de wijk in de nabije toekomst. En het college heeft de omwonenden voldoende betrokken bij de huidige bouwplannen, zegt hij richting PvdA. Bouwverkeer door de wijk is onwenselijk, maar er is geen andere mogelijkheid. Een tijdelijke bouwweg zit niet in het bestemmingsplan en ook beschikt de gemeente niet over de gronden waarover die aangelegd zou moeten worden.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.