Het 380KV-station in Rilland. Een soortgelijk station komt nu ook bij Tholen.
Het 380KV-station in Rilland. Een soortgelijk station komt nu ook bij Tholen. Omroep Zeeland

Brabanders houden voet bij stuk: Tholen krijgt 380KV-station voor de deur

27 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: Ondernemer Bram van Schilt uit de Tholense Slabbekoornpolder woonde de raadsbijeenkomst bij.

BERGEN OP ZOOM  / THOLEN / RILLAND - Het nieuwe 380KV-hoogspanningsstation bij Tholen, op de grens van Brabant en Zeeland, komt niet verder landinwaarts te staan. De gemeenteraad van Bergen op Zoom blijft voorstander van de eerder gekozen locatie tegenover Tholen-Stad, in de Halsterse polder langs het Schelde-Rijnkanaal. Een voorstel om het vier kilometer verderop gelegen industriegebied De Spie te onderzoeken, is donderdagavond weggestemd in de Bergse gemeenteraad.

Volgens netbeheerder TenneT zou een uitstel van de besluitvorming van vier weken zomaar kunnen leiden tot een vertraging van minimaal twee jaar voor de bouw van het hoogspanningsstation. Dan wordt de beoogde oplevering in 2027 niet gehaald en zouden West-Brabant en Zeeland nóg langer moeten wachten op de broodnodige netversterking. Kort voor de raadsvergadering ontvingen de raadsfracties nog een brief van TenneT: nieuw onderzoek is niet alleen tijdrovend maar zal met zekerheid geen nieuwe uitkomsten geven.

Desinformatie

Omwonenden van de Thoolse wijk Waterfront en buurtschap Botshoofd zijn faliekant tegenstander van een hoogspanningsstation bij de spreekwoordelijke voordeur, en vrezen voor geluidsoverlast en verstoring van het zicht. Wethouder Joost Pals verwijt vooral de lobbyisten uit het De Spie-kamp het doelbewust verspreiden van onjuistheden. "Ondernemers zijn met desinformatie geconfronteerd", stelt hij. "De Spie is geen versnelling, het is een vertraging." Het station is nodig voor aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn van Brabant naar Tholen en Schouwen-Duiveland. Ook het Thoolse gemeentebestuur had de Brabantse buren om een nieuw onderzoek gevraagd.

Verworpen

Er blijkt geen meerderheid voor een nieuwe locatiestudie. Achttien van de aanwezige raadsleden stemmen tegen het plan van Samen0164, GBWP en CDA/V-BoZ; twaalf zijn voor. Ook een tussenvoorstel -de bestemmingsprocedure voor De Pals in gang zetten en tegelijkertijd een onderzoek uitvoeren naar De Spie- haalt het niet. De bezwaarmakers uit Tholen reageren teleurgesteld. Bram van Schilt is ondernemer en bewoner van de Slabbekoornpolder. "Het hoogspanningsstation komt 350 meter van ons bedrijf te staan", zegt hij. "We maken ons met deze uitslag des te meer zorgen om onze gezondheid maar ook om de waarde van onze woningen en bedrijven." Van Schilt is geen tegenstander van heet 380KV-station, benadrukt hij. "Maar zoiets past beter in een industriegebied." De ondernemers overwegen nu vervolgstappen: "We komen op voor onze rechten."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."