Het ontwerp van de nieuwe brandweerpost in Goes-West
Het ontwerp van de nieuwe brandweerpost in Goes-West Gemeente Goes / Van Rothuizen

Insectenhotel en vleermuizen voor brandweerpost Goes-West

31 juli, 2023

door: Han Verbeem

GOES - De nieuwe brandweerpost in Goes-West krijgt een duurzaam en natuurinclusief karakter, met gebruik van minimaal 80 procent biobased en circulaire materialen. Daarmee wil de gemeente Goes de meest duurzame brandweerpost in de provincie Zeeland bouwen. Ook komt er een insectenhotel en kunnen vleermuizen zich vrijuit nestelen tussen de dakspanten.

De raad van Goes heeft vlak voor het zomerreces unaniem besloten € 3,9 miljoen uit te trekken voor de bouw van de nieuwe brandweerpost. Deze komt in het westelijke deel van de stad, aan de noordzijde van de 's-Heer Hendrikskinderendijk, bij de uitvalsweg richting de Deltaweg. Het duurzaamheidsaspect van het project is een cruciaal onderdeel van het ontwerp, zo laat wethoiuder Joan Veldhuizen weten: de brandweerpost wordt gebouwd met hergebruikte materialen die zowel biobased als circulair zijn, zoals hout en marmoleum.

Ook biodiversiteit heeft volop aandacht, de architecten hebben bewust rekening gehouden met de flora en fauna in de omgeving. Zo wordt de brandweerpost niet alleen duurzaam maar ook natuurinclusief. "Buiten in het dak worden bijvoorbeeld kieren gemaakt waar de vleermuizen hun nesten kunnen bouwen", aldus Veldhuizen. Ook krijgt de brandweerpost een zogeheten insectenhotel -een kast waar insecten kunnen krioelen- aan de buitenzijde.Rondom het gebouw komt bovendien volop groen, met bomen en planten die vogels en insecten aantrekken.

Inspraak vrijwilligers

De totale investering van krap vier miljoen omvat niet alleen de bouwkosten, maar ook de aankoop van de grond, het ontwerp en de inrichting van het perceel. Architectenbureau Rothuizen tekent voor het ontwerp, waarbij ook de vrijwilligers van de Goese brandweer hebben meegedacht over de uitwerking van de plannen. Het nieuwe gebouw vervangt de tijdelijke post aan de Troelstralaanen moet de hulpverlening in de regio verbeteren, met een betere bereikbaarheid en snellere aanrijtijden.

  • Dit is het derde artikel in de zomerserie 'Beveland Duurzaam'.

Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.