Stationsplein Goes
Stationsplein Goes Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Buschauffeurs voeren actie in Goes

25 oktober, 2023

door: Marcel Steenbakker

Interview met Ron Schouten over de handtekeningenactie

GOES - Mensen die woensdagmiddag op het Stationsplein in Goes aanwezig waren werden door werknemers van Connexxion om steun gevraagd in hun actie tegen het nieuwe provinciale publieke vervoersplan. Ter plaatse en online werden handtekeningen verzameld welke aangeboden zullen worden aan gedeputeerde Van der Maas.

Het nieuwe publieke vervoersplan van de provincie wordt of de hemel in geprezen of niet uitvoerbaar geacht; een gulden middenweg lijkt er niet te bestaan. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen noemt het een moedig plan en voert het zelfs op als topic op het aanstaande openbaar vervoer overleg in Utrecht. Moedig of niet; reizigers en buschauffeurs zijn er in ieder geval niet blij mee.

Concessiehouders

Feit is dat geen of slechts weinig vervoerders geïnteresseerd zijn in het nieuwe plan wat voorziet in minder lijnen en hubs die over het algemeen meer reistijd voor de passagiers inhouden.

Het feit dat er weinig animo is ligt volgens gedeputeerde Van der Maas niet zozeer aan het vervoersplan maar heeft te maken met de concessievergoeding die volgens de vervoerders 15 tot 20% lager dan gebruikelijk zou liggen. Hiervoor wordt een oplossing gezocht. Een nieuwe financiële analyse wordt door de provincie opgesteld en dan kan gekeken worden waar partijen elkaar naar ieders tevredenheid kunnen ontmoeten.

Werknemers van de huidige vervoerder Connexxion hebben er geen vertrouwen in. Komt er geen nieuwe concessiehouder dan treedt een noodconcessie in werking. Dit houdt in dat Connexxion nog twee jaar aan zal blijven als vervoerder. Als in die twee jaar geen oplossing wordt gevonden of een andere concessiehouder dan zal de provincie zelf het busvervoer moeten gaan regelen.

Acties

De buschauffeurs en andere werknemers van Connexxion voeren sinds anderhalve week acties. Woensdagmiddag stonden de chauffeurs op het Stationsplein in Goes. Passagiers van de treinen en bussen werden op de hoogte gesteld van het nieuwe publieke vervoersplan en wat dat mogelijk in de toekomst voor gevolgen zal hebben. Om de werknemers van Connexxion te steunen in hun acties om het vervoersplan van tafel te krijgen werd om een handtekening gevraagd.

De chauffeurs vrezen voor het busvervoer in de provincie en het behoud van hun banen. Immers minder lijnen betekent ook minder chauffeurs. De verzamelde handtekeningen worden dinsdag 31 oktober aan gedeputeerde Van der Maas aangeboden op de Abdij in Middelburg. Op 24 november kan ingesproken worden op het nieuwe vervoersplan. Voor- en tegenstanders kunnen hun stem dan laten gelden. Geïnteresseerden dienen vooraf kenbaar te maken of zij in willen spreken.

Meer over het vervoersplan en hoe het eruit gaat zien staat vermeld op de website van de provincie www.zeeland.nl. Mensen die de chauffeurs willen steunen kunnen de petitie online invullen op https://petities.nl/petitions/red-het-openbaar-vervoer-in-zeeland?locale=nl Ruim 4.400 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."