streekvervoerder Connexxion
streekvervoerder Connexxion Connexxion

Buschauffeurs vragen steun publiek

19 oktober, 2023

door: Marcel Steenbakker

VLISSINGEN - "Draai het vervoersplan voor het streekvervoer terug en neem een voorbeeld aan Friesland." Met die woorden pleiten de buschauffeurs tijdens een actiebijeenkomst in Vlissingen voor het van tafel halen van het nieuwe vervoersplan.

Het nieuwe vervoersplan is al een tijd een heet hangijzer. Eerder bleek dat er maar weinig interesse is voor het nieuwe vervoersplan. Het voornemen van de provincie om samen met de gemeenten het publiek vervoer anders te organiseren in 2025 stuit op het ene na het andere struikelblok.

Acties

Maandag kwamen vijftig buschauffeurs in Axel bijeen om te praten over het vervoersplan. Tijdens de bijeenkomst welke georganiseerd werd door streekvervoerder Connexxion uitten de chauffeurs hun ongenoegen en bezorgdheid over wat zij een 'uitgekleed vervoersplan' noemen.

In navolging van de bijeenkomst in Axel werd een tweede bijeenkomst georganiseerd in Vlissingen en werden chauffeurs opgeroepen aanwezig te zijn. Zo'n zestig medewerkers van Connexxion gaven aan de oproep gehoor, honderd anderen die niet aanwezig konden zijn betuigden hun steun. Onder de aanwezigen en steunbetuigers ook chauffeurs van  Van Oeveren en AMZ. Deze twee vervoerders verzorgen voor Connexxion lijndiensten en scholierenvervoer.

Het vervoersplan  

In het nieuwe vervoersplan komen alleen op de hoofdlijnen bussen te rijden. Deze lijnen moeten dan de zogeheten hubs gaan verbinden, plaatsen waar passagiers kunnen overstappen op buurtbussen, haltetaxi's, deelauto's of fietsen. Volgens het provinciebestuur zou hierdoor de bereikbaarheid en snelheid van het openbaar vervoer moeten verbeteren.

De chauffeurs twijfelen sterk aan de haalbaarheid van het plan. Hun twijfels worden gesterkt door het feit dat niet één vervoerder zich meldde voor de Zeeuwse concessie. Niemand ziet schijnbaar brood in de nieuwe concessie waar de helft van de ritten met grote bussen geschrapt worden. Volgens chauffeur en actievoerder Jack d'Hooghe gaat het ten koste van zo'n vijftig arbeidsplaatsen.

Gedeputeerde Van der Maas is in gesprek met vervoerders om de concessie met een achtjarig contract in het vooruitzicht, nogmaals onder de aandacht te brengen.

Gedoemd te mislukken

Volgens de chauffeurs is het nieuwe vervoersplan opgesteld vanachter een bureau door mensen die weinig kennis hebben van publiek vervoer. Buspassagiers die afhankelijk zijn van een hub om in 'de grote bus' te kunnen stappen moeten bijvoorbeeld straks via een app twee uur vooraf een haltetaxi reserveren om naar de hub vervoerd te worden. Veel ouderen of buitenlanders weten niet hoe ze dit moeten doen.

Volgens de chauffeurs is dit slechts één voorbeeld waaruit blijkt dat het vervoersplan gedoemd is te mislukken, ten koste van arbeidsplaatsen en de mensen die gebonden zijn aan het gebruik van publiek vervoer.

Petitie

D'Hooghe heeft een petitie opgesteld waarin gedeputeerde Van der Maas gevraagd wordt het vervoersplan te herzien. Inmiddels is bekend dat ook de vakbonden die maandag nog bekritiseerd werden door d'Hooghe, zich achter de petitie geschaard hebben. Zowel het CNV als het FNV en de ondernemingsraad van Connexxion steunen de petitie.

Om de gedeputeerde te overtuigen vraagt het actiecomité ook de steun van het publiek. In de bus zal de petitie aangeboden worden aan reizigers en mensen kunnen via sociale media en internet hun steun betuigen. De actievoerders hopen genoeg steun te verzamelen om het tij te doen keren.

Zeeland zou een voorbeeld moeten nemen aan Friesland. Daar hebben drie vervoerders ingeschreven op de concessie. Deze is uiteindelijk binnengehaald door Qbuzz. Het verschil tussen de Zeeuwse en Friese concessie is dat de provincie Friesland juist fors meer openbaar vervoer gaat aanbieden dan nu het geval is. Hierdoor krijgen meer dorpen vaste resimogelijkheden en zullen er meer bussen rijden op het platteland.

Haagse steun

Ondanks de vrees onder de chauffeurs en het feit dat zich geen enkele kandidaat gemeld heeft voor de concessie is er ook steun voor het nieuwe vervoersplan. Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft haar steun uitgesproken voor het plan wat volgens haar zelfs moedig is.

Volgende maand tijdens het landelijke ov-congres in Utrecht is het nieuwe Zeeuwse vervoerplan zelfs topic. In de uitnodiging hiervoor staat te lezen: "Ontdek de moedige aanpak waarmee zij de uitdagingen aangaan en de waardevolle lessen die wij hieruit kunnen halen."

Bevelandse lijnen

In het nieuwe vervoersplan komen in Noord-, en Zuid-Beveland de haltes van Geersdijk, Heinkenszand, Kamperland, Kortgene, 's-Heer Arendskerke, 's-Heer Hendrikskinderen, Wemeldinge, 's-Heerenhoek en Wissenkerke te vervallen. Reizigers van of naar deze plaatsen zijn straks aangewezen op de hubs.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.

Stoompluimen in de Pluimweide
Borsele Goes

Dubbel feest in Hoedekenskerke

12 september, 2024

Zaterdag 14 en zondag 15 september houdt Stoomtrein Goes-Borsele het evenement 'Stoompluimen in de Pluimweide'. Zaterdag valt dit samen met het 150-jarig jubileum van de Koutermolen die geopend is tijdens de Open Monumentendag.

De Schoorse Herfstmarkt is dit jaar op zaterdag 21 september.
Schoorse Herfstmarkt Schore

Grasduinen op de Schoorse Herfstmarkt: 21 september

12 september, 2024

De Schoorse Herfstmarkt, dit jaar op zaterdag 21 september is volgens de organisatie "misschien niet de grootste, maar wél de gezelligste markt." Bezoekers kunnen vanaf 10.00 terecht op het Nieuwe Kerkplein in Schore.

De koelkast ligt nog vaak 'vergeteten eten', dat over de houdbaarheidsdatum is.
Reimerswaal voedselverspilling

Verspillingsvrije week: Koelkast ligt vaak té vol met 'vergeten eten'

12 september, 2024

Deze week staat ook in de Bevelanden in het teken van de strijd tegen voedselverspilling. Zo gooien de inwoners van Reimerswaal gemiddeld 14.000 kilo per week aan voedsel weg. En dat is meer dan één volledige maaltijd per persoon - berekent wethouder Maarten Both.

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND
Kapelle brand

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND

12 september, 2024

De brandweer is in de nacht van woensdag op donderdag met spoed uitgerukt voor een brandend dak in Kapelle.

het slachtoffer is tegen een boom gereden
112 nieuws Noord-Bevel;and

Zwaargewonde bij eenzijdig ongeval Colijnsplaat

11 september, 2024

Een persoon is woensdagavond zwaargewond geraakt bij een eenzijdig ongeval bij Colijnsplaat. Het slachtoffer is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.