De buurtwerker signaleert en verbindt initiatieven.
De buurtwerker signaleert en verbindt initiatieven. pixabay

Buurtwerker 'spin in het web' bij sociaal werk Reimerswaal

31 oktober, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - In Reimerswaal keert de buurtwerker terug in het straatbeeld: een gemeentelijke professional die als 'spin in het web' sociale problemen bij kwetsbare inwoners, van alle leeftijden, signaleert en deze mensen in contact brengt met zorginstellingen en hulpverleners.

Daarbij werkt de buurtwerker nauw samen met instanties als Ter Weel. Van het buurtwerk gaat een preventieve werking uit: door de vroegtijdige signalering zullen inwoners minder snel aanspraak maken op Wmo-voorzieningen, voorziet de wethouder.

Verbinden

De laatste jaren is er een kaalslag in maatschappelijke en sociale voorzieningen, constateert wethouder Ad Meeuwsen: "Voorzieningen verdwijnen, instanties staan op afstand en inwoners die hulp nodig hebben weten de weg naar zorg moeilijker te vinden." Met de buurtwerker hoopt Reimerswaal de diverse bestaande initiatieven van verenigingen en kerken met elkaar te verbinden.

Pionier

De nieuwe functie is een pioniersfunctie, benadrukt Meeuwsen, en degene die wordt aangenomen heeft een grote vrijheid bij het invullen van de baan. De gemeenteraad moet het voorstel nog bespreken maar als alles rond is, zou de buurtwerker al rond de jaarwisseling aan de slag kunnen gaan in twee van de zeven kernen van de gemeente Reimerswaal. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook in andere dorpen buurtwerkers komen.

Laagdrempeling

Het buurtwerk moet laagdrempelig zijn en bereikbaar voor iedereen in de samenleving, stelt de wethouder. "Inwoners ervaren een drempel richting de overheid. De buurtwerker vormt de laagdrempelige toegang voor inwoners naar de gemeente of andere professionele organisaties." 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."