De buurtwerker signaleert en verbindt initiatieven.
De buurtwerker signaleert en verbindt initiatieven. pixabay

Buurtwerker 'spin in het web' bij sociaal werk Reimerswaal

31 oktober, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - In Reimerswaal keert de buurtwerker terug in het straatbeeld: een gemeentelijke professional die als 'spin in het web' sociale problemen bij kwetsbare inwoners, van alle leeftijden, signaleert en deze mensen in contact brengt met zorginstellingen en hulpverleners.

Daarbij werkt de buurtwerker nauw samen met instanties als Ter Weel. Van het buurtwerk gaat een preventieve werking uit: door de vroegtijdige signalering zullen inwoners minder snel aanspraak maken op Wmo-voorzieningen, voorziet de wethouder.

Verbinden

De laatste jaren is er een kaalslag in maatschappelijke en sociale voorzieningen, constateert wethouder Ad Meeuwsen: "Voorzieningen verdwijnen, instanties staan op afstand en inwoners die hulp nodig hebben weten de weg naar zorg moeilijker te vinden." Met de buurtwerker hoopt Reimerswaal de diverse bestaande initiatieven van verenigingen en kerken met elkaar te verbinden.

Pionier

De nieuwe functie is een pioniersfunctie, benadrukt Meeuwsen, en degene die wordt aangenomen heeft een grote vrijheid bij het invullen van de baan. De gemeenteraad moet het voorstel nog bespreken maar als alles rond is, zou de buurtwerker al rond de jaarwisseling aan de slag kunnen gaan in twee van de zeven kernen van de gemeente Reimerswaal. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook in andere dorpen buurtwerkers komen.

Laagdrempeling

Het buurtwerk moet laagdrempelig zijn en bereikbaar voor iedereen in de samenleving, stelt de wethouder. "Inwoners ervaren een drempel richting de overheid. De buurtwerker vormt de laagdrempelige toegang voor inwoners naar de gemeente of andere professionele organisaties." 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.