CDA Reimerswaal wil 129 asielzoekers huisvesten, verdeeld over dorpen

23 januari, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - CDA Reimerswaal wil een kleinschalige opvang voor 129 asiezoekers in de gemeente. Raadslid Olaf Buteijn wil dat het college onderdak zoekt voor vluchtelingengezinnen, die ondergebracht moeten worden in reguliere woningen in de kernen van Reimerwaal. Vanavond brengt Buteijn zijn voorstel met een motie aan de orde in de gemeenteraad.

Met de huisvesting van asielzoekers zou Reimerswaal gevolg geven aan de nieuwe spreidingswet, die vandaag in de Eerste Kamer wordt aangenomen. De nieuwe wet verplicht gemeenten om asielzoekers op te nemen, en daarmee de grote druk van onder meer het opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten. De verdeling gaat op basis van het aantal inwoners. Volgens Buteijn heeft Reimerswaal nu niet alleen een wettelijke, maar ook een morele plicht om asielzoekers binnen de gemeentegrenzen te huisvesten. "Daarover zijn op de Bevelanden afspraak gemaakt", aldus Buteijn. Op dit moment is alleen in het CDA-raadslid gaat zijn voorkeur uit naar het huisvesten van gezinnen, en niet van alleenstaande volwassen mannen.

Veertig tot vijftig woningen

Volgens het CDA zouden de gezinnen verspreid over de dorpen gehuisvest moeten worden. Het zou dan gaan om zo'n veertig tot vijftig woningen, is de inschatting van Buteijn. "Dat geeft de minste druk op de kernen", verwacht hij. Mede om die reden wil hij geen geconcentreerde opvang in een azc. De huisvesting mag echter niet ten koste gaan van het huidige woningaanbod - benadrukt het raadslid; daarmee zou Reimerswaal extra woningen moeten bouwen - bovenop de uitbreidingsplannen die er nu al zijn.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."