CDA Reimerswaal wil 129 asielzoekers huisvesten, verdeeld over dorpen

23 januari, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - CDA Reimerswaal wil een kleinschalige opvang voor 129 asiezoekers in de gemeente. Raadslid Olaf Buteijn wil dat het college onderdak zoekt voor vluchtelingengezinnen, die ondergebracht moeten worden in reguliere woningen in de kernen van Reimerwaal. Vanavond brengt Buteijn zijn voorstel met een motie aan de orde in de gemeenteraad.

Met de huisvesting van asielzoekers zou Reimerswaal gevolg geven aan de nieuwe spreidingswet, die vandaag in de Eerste Kamer wordt aangenomen. De nieuwe wet verplicht gemeenten om asielzoekers op te nemen, en daarmee de grote druk van onder meer het opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten. De verdeling gaat op basis van het aantal inwoners. Volgens Buteijn heeft Reimerswaal nu niet alleen een wettelijke, maar ook een morele plicht om asielzoekers binnen de gemeentegrenzen te huisvesten. "Daarover zijn op de Bevelanden afspraak gemaakt", aldus Buteijn. Op dit moment is alleen in het CDA-raadslid gaat zijn voorkeur uit naar het huisvesten van gezinnen, en niet van alleenstaande volwassen mannen.

Veertig tot vijftig woningen

Volgens het CDA zouden de gezinnen verspreid over de dorpen gehuisvest moeten worden. Het zou dan gaan om zo'n veertig tot vijftig woningen, is de inschatting van Buteijn. "Dat geeft de minste druk op de kernen", verwacht hij. Mede om die reden wil hij geen geconcentreerde opvang in een azc. De huisvesting mag echter niet ten koste gaan van het huidige woningaanbod - benadrukt het raadslid; daarmee zou Reimerswaal extra woningen moeten bouwen - bovenop de uitbreidingsplannen die er nu al zijn.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De theethuin van Sequoiahof in Vlake - die meedoet met de HogeNood-app
Toerisme HogeNood-app

Reimerswaal zoekt wc-gelegenheden voor HogeNood-app

25 juli, 2024

De HogeNood-app is ruim een jaar bekend in Reimerswaal. Maar de gemeente vraagt ondernemers en inwoners om hun wc's ook aan te melden als 'hulp bij hoge nood'. De theetuin van Sequoiahof in Vlake doet al mee met de app.

de politie doorzocht verschillende appartementen in Goes-Zuid
112 nieuws Goes

Bedreiging leidt naar hennepkwekerij

24 juli, 2024

De politie heeft naar aanleiding van een bedreiging met vuurwapen dinsdagavond in Goes-Zuid een hennepkwekerij in Wolphaartsdijk ontdekt. De kwekerij werd gevonden in de woning van de verdachte van de bedreiging. Een vuurwapen werd niet gevonden.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Kapelle

Locoburgemeester sluit woning en loodsen Wemeldinge na drugsvondst

23 juli, 2024

Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor de duur van drie maanden gesloten. Een maand geleden werden in de loodsen een in werking zijnde hennepkwekerij en kweekmaterialen gevonden.

de motor wordt getakeld
112 nieuws Borsele

Motorrijder onderuit bij Borssele

23 juli, 2024

Een motorrijder is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N62 bij Borssele. Ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen. De motor is getakeld door een bergingsbedrijf.

Burgemeester Cees van den Bos verwelkomt de nieuwe Goese burger en feliciteert haar ouders
Goes veertigduizendste inwoner

‘REGENBOOGKINDJE’ BOBBI IS VEERTIGDUIZENDSTE INWONER GOES

22 juli, 2024

De gemeente Goes heeft maandagmorgen de veertigduizendste inwoner officieel welkom geheten. Het gaat om Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024

22 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verwarde persoon op daken van woningen in Goes Centrum
112 nieuws Goes

Verwarde man op daken van woningen Goes Centrum

20 juli, 2024

Een verwarde man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de hulpdiensten geruime tijd bezig gehouden door over daken te lopen van woningen in het centrum van Goes. Het incident trok veel bekijks.

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.