hoogspanningsmasten in Borsele
hoogspanningsmasten in Borsele Streekomroep de Bevelanden

CENTRAAL INFOPUNT VOOR ALLE VRAGEN OVER ENERGIE IN BORSELE

19 maart, 2024

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – Er komt een centraal informatiepunt, waar inwoners van de gemeente Borsele al hun vragen kunnen stellen over de energieprojecten waarover nu  gesproken wordt. Denk aan de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales.

Dat zegt Michelle Witte. Zij is als omgevingsmanager nu al aanspreekpunt voor mensen met vragen op dit gebied. In totaal gaat het nu om negen project. Waar het informatiepunt komt, is nog niet bekend. Maar de gemeente is er mee bezig.

Voorwaarden

Inmiddels is al een reeks informatiebijeenkomsten gestart in de vijftien dorpen. Daar vertelt de gemeente over de stand van zaken. Ook mensen van de Borselse Voorwaarden Groep zijn daarbij betrokken. Deze groep van honderd inwoners heeft een lijst met voorwaarden geformuleerd waar het rijk volgens hen aan moet voldoen als grootschalige energieplannen worden uitgevoerd. Deze voorwaarden worden volgende maand aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Draagvlak

Want daar ligt de bevoegdheid. Of het nu gaat om nieuwe kerncentrales of  nog meer elektriciteitsmasten in het landschap, het rijk beslist. Niet de gemeente. Niet de provincie. En over veel zaken heeft ‘Den Haag’ nog geen definitieve beslissing genomen.

Ondertussen blijkt dat veel inwoners van Borsele graag zouden zien dat de minister een draagvlakonderzoek laat doen. Hij heeft zo’n onderzoek al bijna twee jaar geleden aangekondigd. “In 2022 heeft de minister hierover een brief aan de Tweede Kamer geschreven en daarin komt het woord draagvlak zo’n negen keer naar voren”, zegt Michelle Witte.

Omgevingsmanager Michelle Witte © Streekomroep De Bevelanden

Luister hieronder naar het gesprek dat verslaggever Peter van den Assem had met Michelle Witte, omgevingsmanager van de gemeente Borsele

 
 

Informatie-avonden

Bij het verschijnen van dit artikel zijn de eerste twee informatiebijeenkomsten (in Borssele en Ovezande) al geweest. Tot 8 mei zijn er nog info-avonden in de andere dertien dorpen. Via deze link van de gemeente Borsele is te zien waar en wanneer de bijeenkomsten plaatsvinden.

https://www.borsele.nl/informatiemomenten-2024

Michelle Witte wil daarnaast vragen die inwoners hebben zo goed mogelijk beantwoorden. Zij is te bereiken op telefoonnummer 06-28239744. Een mail sturen kan ook naar mwitte@borsele.nl 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."