Het al jaren braakliggende veilingterrein in Krabbendijke.
Het al jaren braakliggende veilingterrein in Krabbendijke. Google StreetView

College neemt centrumplan Krabbendijke terug naar tekentafel

19 december, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN / KRABBENDIJKE - Het college van Reimerswaal neemt het plan voor de herontwikkeling voor het centrumgebied, met de huidige sportvelden en het vroegere veilingterrein, mee terug naar de tekentafel - zegt wethouder Nico van der Hoest. Er klinkt dinsdag fikse kritiek op het huidige, dure plan met een ingecalculeerd verlies van 12 miljoen euro - omgerekend 488 euro per inwoner van Reimerswaal.

Zijn collegawethouder Maarten Both zegt ook geschrokken te zijn door de nieuwe financiële realiteit: ruim twee jaar geleden gaf de Reimerswaalse raad het college de opdracht om de herontwikkeling van het gebied te onderzoeken. Dat pakt behoorlijk duur uit, zo bleek eerder deze maand. Inmiddels liggen drie varianten op tafel, met ingecalculeerde verliesposten tussen de 12 en 12,5 miljoen euro. Daarvoor komen 88 woningen en de sportclubs moeten verkassen naar een gebied buiten wijk Rosenboom.

Doelmatig en sober

SGP-voorman Artwin Otte wil vooral weten of er 'doelmatig en sober' is gekeken naar het voorliggende plan, zoals de raad destijds heeft gevraagd; zijn fractie is niet van plan diep in de buidel te tasten. Bovendien zitten de verenigingen daar zelf niet op te wachten, stellen zowel CDA als ChristenUnie. Daarbij ziet CDA-raadslid Olaf Buteijn diverse 'open eindjes' in het plan. De komst van de supermarkt is onzeker, er komt geen pumptrackbaan, de flexwoningen komen niet terug in het plan en ook de huisvesting van spoedzoekers komt volgens hem onvoldoende uit de verf.

Geen gouden kraantjes

Hans van Stel (PvdA) vindt wel dat het tijd is de eerdere beloftes aan voetbalvereniging Krabbendijke na te komen, voor betere huisvesting. "Maar er hoeven geen gouden kraantjes te komen." Uiteindelijk neemt de Reimerswaalse raad een tussenbesluit: het college mag doorgaan met verder onderzoek en komt tegen de zomer van 2024 met een nieuw, aangepast voorstel. Want alle partijen willen dat er extra woningen komen in Krabbendijke. SGP'er Otte wil "geen harde bedragen" noemen maar wil wel dat het college een paar miljoen schrapt in de kosten. En bij de Kadernota in juni volgt het definitieve "go of no go", zegt Buteijn.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Mosselseizoen Tweede Kamer

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.

Reimerswaal wil voortaan zelf muziekonderwijs regelen voor de jeugd - als het aan de coalitie ligt.
Reimerswaal Zeeuwse Muziekschool

Reimerswaal wil af van Muziekschool, maar tilt besluit over vakantie heen

2 juli, 2024

Een raadsmeerderheid steunt een collegevoorstel om de samenwerking op te zeggen, zo blijkt dinsdagavond in de laatste raadsvergadering vóór het zomerreces. Maar CDA en ChristenUnie willen nog twee maanden bedenktijd, daarom is de besluitvorming pas in september.

Ter illustratie: mensen hand in hand.
Kamperland Noord-Beveland

Activisten Kamperland willen protesteren met 'menselijk lint'

2 juli, 2024

Donderdag neemt de gemeenteraad van Noord-Beveland een beslissing over het plan om het vakantiepark Beach Resort met 21 hectare uit te breiden. Eind mei heeft zich al een raadsmeerderheid vóór de uitbreiding afgetekend.