Pixabay

College Reimerswaal wil geen hondenpoep-database, maar SGP geeft niet op

27 februari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Verslaggever Han Verbeem na afloop van de raad in gesprek met wethouder Nico van der Hoest, en vervolgens met raadslid Rien Sinke, over de (on)uitvoerbaarheid van de hondenpoepmotie.

KRUININGEN - Reimerswaal krijgt voorlopig geen database van hondepoep-dna. Wethouder Nico van der Hoest wil de opdracht van de gemeenteraad van september vorig jaar niet uitvoeren: uit onafhankelijk onderzoek zou blijken dat het plan in strijd is met de privacyregels. 

Wethouder Van der Hoest maakt een vergelijking met autobezitters: "Als je met je auto een overtreding begaat, dan kan je daarop aangesproken worden omdat dat wettelijk is geregeld. Voor bezitters van honden is dat niet zo. We kunnen niet zomaar een database met privacygevoelige gegevens aanleggen, alleen om de oorzaak van hondenpoepoverlast te kunnen herleiden."

Buiten alle proporties

En, zo benadrukt de wethouder: ook al zou de gemeente tóch een dna-bank aanlegen, zal de rechter bezwaarmakers gelijk geven, omdat zo'n maatregel buiten alle proporties is. "Kortom: het mág niet en het kán niet."

Second opinion

Initiatiefnemer van het plan, SGP-raadslid Rien Sinke, neemt echter geen genoegen met de uitleg van de wethouder en wil een second opinion aanvragen bij een andere deskundige: "Voor ons is het hoofdstuk nog niet afgesloten." Sinke stelt bovendien dat het college "zich verschuilt achter een ingewikkelde juridische uitleg die voor niemand begrijpelijk is." Bovendien zijn dergelijke databanken in het buitenland wél mogelijk, benadrukt het raadslid. "En wat in Amerika of Duitsland kan, moet hier toch ook kunnen."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."