Van Meer Tholen winnaar juryprijs
Van Meer Tholen winnaar juryprijs Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Contacta: Emergo prijzen voor innovatie uitgereikt

8 november, 2023

Van onze redactie

GOES - Eén van de hoogtepunten van de eerste Contacta-dag was de uitreiking van de Emergo prijzen. Een vijftal ondernemers waren genomineerd voor de prestigieuze innovatieprijs. Van Meer uit Tholen won de juryprijs, Hydrauvision Groep uit Schoondijke de publieksprijs.

Wat hebben de juryprijswinnaar en de winnaar van de publieksprijs van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2023 gemeen? Allebei ontwierpen ze een systeem waarbij elektrische aandrijving de hoofdrol speelt. Van Meer uit Tholen ontving vanavond de juryprijs voor het ontwikkelen van een Modular Hybrid system, Hydrauvision Groep ging met de publieksprijs naar huis voor het ontwikkelen van de eerste volledig elektrisch aangedreven grote funderingsmachine.

"We zijn ontzettend blij met deze prijs, het voelt als een beloning voor ons dagelijkse werk", zegt Wouter van Meer. De jonge ondernemer is ambitieus en ziet de prijs als motivatie om verder te ontwikkelen: "We zijn in 1991 begonnen als familiebedrijf met één tak van sport en dat blijven we uitbreiden. We zullen blijven innoveren want als we dat niet doen dan staan we stil en dat willen we zeker niet."

Unanieme winnaar

In totaal waren vijf bedrijven genomineerd, maar de jury was unaniem: Van Meer verdient de Innovatieprijs. "Ze hebben een enorme groei doorgemaakt en investeren nu in nieuwe innovaties. Daarmee spelen ze als bedrijf goed in op actuele vraagstukken", zegt juryvoorzitter en gedeputeerde Jo-Annes de Bat.
"In dit geval de noodzaak om de uitstoot in de logistieke sector te verminderen op een manier dat bedrijven het ook zodanig doen dat
investeringen lonen. Een terechte winnaar."

 

Zeeuwse Innovatieprijs Emergo

De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo wordt jaarlijks uitgereikt aan de Zeeuwse ondernemer met de meest aansprekende innovatie. Met welke innovatie de ondernemers hebben gewonnen?
 
Van Meer uit Tholen: Modular Hybrid system
Manager Louis Michielsens van Van Meer noemde hun 'uitvinding' vorige week al een 'hot item'. "We staan allemaal aan het voorfront van elektrificatie en reductie van emissies", zei hij in de radio-uitzending Zeeland wordt wakker, doelend op het verminderen van uitstoot door schepen. "Dat doen we door middel van ons Modular Hybrid system. Dat is een systeem wat een schip in staat stelt op een hybride wijze - of zelfs helemaal - elektrisch te varen, door gebruik te maken van elektrische energie."
Hun hybride aandrijflijn zorgt ervoor dat elektrisch varen mogelijk wordt en dat de uitstoot van schepen zelfs naar nul gebracht kan worden.
 
Hydrauvision Groep uit Schoondijke: F4800E funderingsmachine
Funderingsmachines zijn in de bouw niet nieuw, maar een volledig elektrisch aangedreven grote funderingsmachine, die bestond nog niet. Tót Hydrauvision Groep zich erover boog en er eentje ontwierp. Met die eerste volledig elektrisch aangedreven funderingsmachine wil Hydrauvision Groep de bouw duurzamer maken. Omdat niet elke bouwplaats is voorzien van een stroompunt hebben ze ook een generatorset ontwikkeld die aangedreven wordt met een compacte dieselmotor.
 
In totaal hebben 2100 mensen hun stem uitgebracht voor de publieksprijs. Met 694 stemmen won Hydrauvision Groep. "We zijn ontzettend verrast want we zijn best bescheiden geweest met promotie op social media", zegt Brenno de Zwart. Zijn collega Michiel Wondergem was zelfs een beetje emotioneel: "Iedereen heeft meegewerkt aan dit project. Het is een prijs voor alle collega's en we zijn er heel trots op."
 
Omroep Zeeland directeur Mike Ackermans (r) overhandigde de Emergo Publieksprijs aan Hydrauvision Groep 
 
Beide mannen hopen dat de prijs bijdraagt aan bekendheid en dan niet alleen voor het bedrijf. "Ik hoop dat we hierdoor de mogelijkheid krijgen om elektrificatie en verduurzaming beter uit te leggen", zegt De Zwart. Hij ziet de gelijkenissen tussen de innovatie van Hydrauvision Groep en Van Meer. "Ik vind het wel leuk dat de winnaar... die doet bijna hetzelfde als wij. Dat lijkt heel erg op elkaar. Verduurzaming staat wel hoog op de agenda, dat zie je."
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland.
Foto's: © Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden
 

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

hulpdiensten bij de Koningstraat in Goes
112 nieuws Goes

Politie inzet voor dreigende situatie in Goes

3 oktober, 2024

Politie en ambulancemedewerkers zijn donderdagmiddag in actie moeten komen voor een dreigende situatie in het centrum van Goes. Een vrouw is hierbij overgedragen aan het zorgkader.

Emma Heesters Live in Theater
Goes cultuur

Volle bak voor Emma

3 oktober, 2024

De succesvolle zangeres Emma Heesters is woensdagavond haar theatertour 'Emma Heesters Live in Theater' gestart in een uitverkocht Theater de Mythe in Goes. Na afloop van het concert was er een Meet & Greet met Emma.

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'
PFAS Waterschap Scheldestromen

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'

3 oktober, 2024

Zeker nu duidelijk is dat met PFAS-vervuild slootwater op de akkers komt, moet het kabinet snel aan de slag met een verbodsregeling - stelt Karin Körver (PvdD). Donderdag dient ze een motie in bij de algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen.

knuffels en dieren worden 5 oktober gezegend in Ovezande
Reimerswaal Ovezande

Dierendagviering RK-kerk Ovezande; een zegening voor knuffels en dieren

1 oktober, 2024

Zaterdag 5 oktober wordt in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Ovezande de jaarlijkse Sint Franciscus van Assissi-viering gehouden oftewel de dierendagviering. Een kerkdienst waar een ieder die dat wil, zijn knuffel of huisdier mee mag nemen voor een zegening door pastoor Thaddy de Deckere.

De slangen bij de rioolwaterzuivering bij Kapelle
Waterzuivering Kapelle

Gewassen bewaterd met door PFAS vervuild water: 'We hebben geen gronden om in te grijpen'

1 oktober, 2024

Bij drie Zeeuwse zuiveringsinstallaties is het PFAS-gehalte extra hoog- waaronder bij Kapelle, bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder.

De Oesterontmoeting 2024 in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Provincie economie

Oesterevent netwerkt richting Frankrijk: 'Nieuwe economische impuls door zeesluis'

1 oktober, 2024

Met de nieuwe zeesluis bij Terneuzen én de aanleg van de Seine-Scheldeverbinding reikt de Parijse avenue Champs-Elysées straks tot aan de Westerschelde - zo blijkt maandag tijdens de Oesterontmoeting van de provincie,

Marcel Steenbakker in de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden

Lokale publieke omroep viert 50-jarig jubileum, maar Zeeland volgde pas veel later

30 september, 2024

De lokale publieke omroep viert deze week het vijftigjarig bestaan en ondanks dat in onze provincie de lokale omroepen nog niet zo lang meegaan, zit vrijwilliger Marcel Steenbakker al wel een flinke tijd in het vak.

botsing op een rotonde in de Noordhoek in Goes
112 nieuws Goes

Botsing op rotonde in Goes

30 september, 2024

Een auto en scooter zijn maandagmorgen met elkaar in botsing gekomen op een rotonde bij de Hoge Meet en de Hilleweg in Goes. Er raakte niemand ernstig gewond.