Wethouder Yvonne Maas
Wethouder Yvonne Maas Han Verbeem/Streekomroep De Bevelanden

CULTURELE FAIR: ‘HET VISITEKAARTJE VAN KUNST EN CULTUUR OP NOORD-BEVELAND’

18 juni, 2024

door: Han Verbeem

GEERSDIJK - Noord-Beveland heeft alles in zich om dé culturele hotspot van Zeeland te worden. Dat is de overtuiging van wethouder Yvonne Maas. Donderdag opent ze de Culturele Fair en Kunstspoor op het EEF-festivalterrein aan de Galgendijk in Kortgene. Daar presenteren zo'n vijftig kunstenaars en cultuurorganisaties zich aan het publiek. “Een mooi visitekaartje voor ons eiland”, aldus Maas.

De Culturele Fair is relatief nieuw op het ‘eindeloos eiland’. “Vorig jaar augustus was de eerste Fair, vanwege het 25-jarig bestaan van Kunstspoor”, zegt wethouder Maas. Kunstspoor is een route langs openbare kunstwerken in de zes dorpskernen van de gemeente. Want kunst in de publieke ruimte verbindt en is van waarde voor de lokale gemeenschap, benadrukt Maas. Ook Kortgene krijgt er een nieuw kunstwerk bij. Bezoekers van de Culturele Fair kunnen stemmen voor één van de drie ontwerpen: ‘Suzanne’ (Lydia Klop), 'De ziel van Noord-Beveland' (Peter Bakker) en ‘De komma van Kortgene’ (Bianca van Duyn). De drie beeldend kunstenaars zijn actief in de gemeente.

AANVULLING OP EEF

Dit jaar is de Culturele Fair op het terrein van het Eindeloos Eiland Festival (EEF), de driedaagse culturele manifestatie met podiumkunsten, talentontwikkeling en muziek. EEF begint vrijdag en de Culturele Fair is letterlijk aan de vooravond van dit festival. “De organisatie heeft de gemeente benaderd en het terrein aangeboden als locatie”, zegt Maas. De wethouder denkt dat de Fair en EEF elkaar goed aanvullen. “De EFF-bezoekers die al op de camping bij het festivalterrein verblijven, kunnen dan kennismaken met wat Noord-Beveland zélf te bieden heeft aan kunst en cultuur.”

KLEINE EN GROTE KUNST

De Fair biedt zowel cultuur met een grote als met een kleine letter C. Naast professionele beeldend kunstenaars zijn ook werken van amateurkunstenaars te zien, zoals hobbyfotografen. Ook is er aandacht voor volkscultuur en dialect met zang en dans. “We willen het bewust laagdrempelig houden”, benadrukt Yvonne Maas.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.

auto te water in Kamperland
112 nieuws Noord-Beveland

Auto te water in Kamperland

27 juni, 2024

De brandweer van Kamperland is donderdagmiddag uitgerukt voor een auto die te water was geraakt. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder vergeten was de auto op de handrem te zetten. Er zaten geen inzittenden in het voertuig.

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.