Op de foto (vlnr): Adrie Overwater, ambassadeur Jan Versteeg, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar, Andries Looijen en gemeentesecretaris Arnold van den Berge.
Op de foto (vlnr): Adrie Overwater, ambassadeur Jan Versteeg, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar, Andries Looijen en gemeentesecretaris Arnold van den Berge.

Dat gaat naar Parijs toe: Kapelle overhandigt plannen Memorial aan ambassadeur

27 januari, 2024

door: Han Verbeem

PARIJS / KAPELLE - Een officiële ontvangst bij de Nederlandse ambassadeurswoning in Parijs: een delegatie van het gemeentebestuur van Kapelle en bestuur van stichting Memorial 40-45 hebben vrijdag de plannen voor het nieuwe herdenkingscentrum gepresenteerd. De Nederlandse ambassadeur Jan Versteeg  gaat zich inzetten in de zoektocht naar financiers en ondersteuners voor het nieuwe Memorial bij de Franse erebegraafplaats in Kapelle - zegt stichtingsvoorzitter Andries Looijen. "Hij is in dat opzicht ook een ambassadeur voor onze stichting." 

In totaal heeft Looijens stichting zo'n vier miljoen euro nodig om het nieuwe herdenkingscentrum te bouwen. Dat voorziet in zowel een ontmoetings- als bezinningsruimte als een educatief gedeelte over de 229 gesneuvelde Franse, Marokkaanse en Tunesische bevrijders - die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Momenteel heeft Kapelle al een oorlogsmuseum maar dat is té klein. "Hier is de enige Franse erebegraafplaats van Nederland, en dat verdient een serieus herdenkingscentrum", benadrukt de Kapellenaar.

Boerenprotesten

Behalve Looijen maakten ook bestuursadviseur Adrie Overwater, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en gemeentesecretaris Arnold van den Berge deel uit van de Kapelse delegatie. De reis naar Frankrijk verliep echter moeizaam, door de Franse boerenprotesten op de A1 tussen Lille en Parijs. "We zijn daarom al om zeven uur 's morgens vertrokken", legt Looijen uit. Ondanks de vertragingen was het gezelschap om één uur 's middags bij de ambassadeur, om vervolgens weer huiswaarts te keren. Rond elf uur was het viertal weer terug in Kapelle.

Bidbook

Vorig jaar presenteerden Looijen en zijn medebestuurders het zogeheten bidbook, een lijvig boekwerk met de uitgewerkte plannen en ontwerptekeningen. Een eerder initiatief voor een herdenkingscentrum bleek té ambitieus, maar binnen de huidige opzet is de bouw minder kostbaar en ook realiseerbaar - benadrukt hij.

Beschermheer

Steun voor het Memorial is er alom. Vorig jaar mocht de Franse ambassadeur in Nederland, François Alabrune, een exemplaar van het bidbook in ontvangst nemen. Dat was op 14 juli, quatorze juillet, de nationale feestdag van Frankrijk. Sinds enige tijd is Alabrune ook de beschermheer van het museum in Kapelle.

Bedrijfsleven

En de zoektocht naar ondersteuners gaat verder. Komende weken krijgt Andries Looijen diverse ondernemers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven over de vloer, die mogelijk het nieuwe Memorial gaan sponsoren. Toezeggingen voor geld zijn inmiddels binnen, al wil Looijen geen bedragen noemen. "Daarvoor is het nu nog te vroeg", zegt hij. Toch hoopt zijn stichting voldoende subsidies binnen te halen om nog vóór de herdenking van 80 jaar bevrijding, volgend jaar mei, het startsein te geven voor het Memorial 40-45 Kapelle.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."