Anton Godschalk met de aardappel voor het krokante frietje.
Anton Godschalk met de aardappel voor het krokante frietje. Streekomroep De Bevelanden

De aardappel verandert mee met de consument: ‘Niemand wil slappe friet’

22 juni, 2024

door: Han Verbeem

Ons voedselpatroon verandert. En zo verandert ook de vraag naar voedsel. Het moet gezonder en minstens zo belangrijk: duurzamer. Hoe spelen voedselproducenten daar op in? In de Bevelanden zijn verschillende mensen daarmee bezig. Streekomroep De Bevelanden presenteert deze week een drieluik: Bewust aan tafel.

Deel 3: Anton Godschalk, directeur Product Applications & Development bij aardappelverwerker Lamb Weston. Het bekende frietje verandert mee met de wensen van nieuwe generaties.

Het bedrijf heeft onder meer een grote vestiging in Kruiningen. En de  nieuwe producten die daar worden gemaakt, vinden navolging bij de grote fabrieken in heel Europa. De Zuidwestelijke Delta ontwikkelt zich als hotspot van een internationale proeftuin - of misschien zelfs wel tot de toekomstige productieregio voor plantaardige producten.

Exact een jaar geleden opende het bedrijf een onderzoekslab in Bergen op Zoom. Met de productielocatie in Kruiningen op twintig kilometer afstand is deze locatie bewust gekozen: op het kruispunt van internationale weg-, spoor- en vaarverbindingen ligt Zeeland centraal ten opzichte van de fabrieken in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. De eerste resultaten komen nu op de markt. Het jaar is omgevlogen, constateert Godschalk, en de ontwikkelingen gaan in een stroomversnelling.

Voor een buitenstaander lijkt het misschien een beetje onlogisch, want ja: een aardappel is toch een aardappel. Wat kun je daar nog allemaal aan veranderen?

Anton Godschalk: “Daar kun je heel veel aan veranderen. Er zijn misschien wel honderdvijftig verschillende aardappelrassen met allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Zo zijn er onderlinge variaties in zetmeelgehalte, kleur en in de manier waarop ze verwerkt kunnen worden.

Waar richten de onderzoeken zich op?

Anton Godschalk: “In ons innovatiecentrum testen we nieuwe aardappelrassen voordat we ze toepassen in onze producten. Normaal gesproken duurt het vijf tot tien jaar voor een nieuw ras geschikt is voor de verkoop. Doordat we de nieuwe rassen hier op kleine schaal in het lab testen, kunnen we ze sneller op de markt brengen.”

Wat is er het afgelopen jaar bereikt?

Anton Godschalk: “We hebben een nieuw soort friet op de markt gebracht. Die is in het nieuwe lab ontwikkeld, en voorzien van een speciale coating. De consumenten willen gemak en kiezen steeds vaker voor afhalen en thuisbezorgen, zeker sinds de covidperiode. Rekening houdend met de bezorgtijd van een half uur moeten de frietjes ook bij thuiskomst nog lekker broskrokant zijn. Niemand wil slappe friet op tafel.”

Werken jullie bij innovaties ook samen met andere aardappelverwerkers of houdt de onderzoeksafdeling alles achter gesloten deuren

Anton Godschalk: “Onze research houden we op zich niet strikt geheim, want de problemen zijn overal hetzelfde. Maar onze oplossingen zijn wel uniek. Dus we kunnen het geheim van de chef natuurlijk niet delen. Maar er zijn wel open verbindingen met anderen, zodat we daar allemaal van profiteren.”

De Zuidwestelijke Delta - waar we met de Bevelanden middenin zitten - biedt al met al kansen voor de future foods, het nieuwe eten…

Anton Godschalk: “Het is het beste van twee werelden. Ik zeg altijd: van Breda tot Vlissingen, van Antwerpen tot Rotterdam – dáár gebeurt het. In Zeeland is prachtige kleigrond en zandgrond. En een gewas presteert niet altijd hetzelfde, dat hangt van de grond af. Dus het is een fantastische proeftuin, waar de resultaten over de hele wereld uitgeplant kunnen worden.”


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Wethouder Stephan en juf Willemijn bij de onthulling van het bordje 'Bieb op school'.
Noord-Beveland Bieb op school

Noord-Beveland breidt bieb op scholen uit met 'fikse steun van Rijk'

17 oktober, 2024

Met een éénmalige toelage van het Rijk kan het aantal openingsuren van de bibliobussen in de gemeente worden verdubbeld: van 10,5 uur naar 20,5 uur per week. Donderdagmiddag gaf wethouder Van Belzen het startsein voor de Bieb op School, bij De Vliete in Wissenkerke.

Theo Prins, van kenniscentrum Deltares, geeft uitleg over de zoute Zeeuwse meren.
Zuidwestelijke Delta natuurontwikkeling

Natuurherstel of natuurontwikkeling: 'Terug naar vroeger kan niet meer'

17 oktober, 2024

Deskundigen, bestuurders, milieuactivisten en politici verschillen van mening: is herstel altijd wel mogelijk? Of moet Zeeland juist de kans geven aan nieuwe natuurvormen, zonder heimwee naar het verleden - is de centrale vraag op de kennisdag van de Zuidwestelijke Delta.

Projectmanager Ron Nouws (rechts) en dagelijks bestuurder Anco Sneep, van Waterschap Brabantse Delta.
Waterschap Scheldestromen dijkversterking

Buurwaterschap haalt inspiratie op bij dijkversterking Hansweert: 'Zo'n infopunt, dat komt er bij ons óók'

16 oktober, 2024

Ingenieurs en bestuurder van Waterschap Brabantse Delta hebben een bezoek gebracht bij de dijkversterking bij Hansweert in Zeeland. Dit kijkje bij de Zeeuwse buren heeft hen geïnspireerd en op nieuwe ideeën gebracht voor hun eigen project.

De Hellenburgstraat, met de weg naar het explosieterrein. Links de opgang naar de hondenvereniging.
borsele

Hondenvereniging moet veld delen met EOD: 'Kleine, gecontroleerde explosies'

16 oktober, 2024

De gemeente Borsele zoekt al enige tijd naar een permanente plek om oude oorlogsmunitie veilig te laten ontploffen. Dit is nodig omdat er af en toe explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden, bijvoorbeeld tijdens landbouwwerkzaamheden.

Ook in teflon, de anti-aanbaklaag, van pannen zit PFAS.
PFAS Waterschap Scheldestromen

Tweede Kamer wil vóór komende zomer PFAS-verbodslijst: 'Dit biedt kansen voor Zeeland'

16 oktober, 2024

Goed nieuws voor Zeeland, zegt Karin Körver - namens de Partij voor de Dieren (PvdD) in Waterschap Scheldestromen. Een soortgelijke motie die zij de afgelopen algemene vergadering van Scheldestromen indiende, heeft het niet gehaald. "Maar de oproep van de Kamer laat de urgentie zien. Hoe eerder een verbod er komt, hoe beter." 

Woningbezitters krijgen 1.850 euro subsidie voor woningisolatie, na Reimerswaal is de regeling ook in Tholen opengesteld.
Woningisolatie Tholen

Ruim 360 aanvragen subsidieregeling woningisolatie Reimerswaal, Tholen haakt aan

15 oktober, 2024

De subsidie is bedoeld voor woningen met energielabel D, E, F of G, of voor woningen met twee slecht geïsoleerde bouwdelen. Huiseigenaren kunnen de subsidie gebruiken voor isolatieglas en het isoleren van muren, daken en vloeren.

Aanhanger met aardappels gekanteld, Deltaweg afgesloten
112 nieuws N256

Aanhanger met aardappels gekanteld, Deltaweg afgesloten

15 oktober, 2024

Dinsdag is aan het begin van de middag een aanhanger geladen met aardappels gekanteld op een parallelweg van de Deltaweg bij Goes. Een deel van de lading is op de Deltaweg terechtgekomen.

de scooter botste op de zijkant van de auto
112 nieuws Noord-Beveland

Scooterbestuurder lichtgewond na botsing bij Kortgene

14 oktober, 2024

Een scooterbestuurder is maandag aan het einde van de middag lichtgewond geraakt na een botsing met een personenauto. De botsing vond plaats op de kruising van de Schapendijk en Oudedijk bij Kortgene.