DE MOSSELBURGER VAN REM: ‘SMAKELIJK, VOEDINGSRIJK EN EEN LAGE MILIEU-IMPACT’
20 juni, 2024
door: Han Verbeem
Ons voedselpatroon verandert. En zo verandert ook de vraag naar voedsel. Het moet gezonder en minstens zo belangrijk: duurzamer. Hoe spelen voedselproducenten daar op op in? In de Bevelanden zijn verschillende mensen daarmee bezig. Streekomroep De Bevelanden presenteert deze week een drieluik: Bewust aan tafel.
Deel 2: Rem van den Bosch uit Ellewoutsdijk, uitvinder van de mosselburger.
Rem van den Bosch is beeldend kunstenaar en fotograaf. Inmiddels is hij ook ondernemer in de voedselsector en uitvinder van de mosselburger en andere snacks met marine grondstoffen - oftewel producten uit zee: “Misschien wel de meest duurzame vleesvervangers die er zijn.”
Een burger van mossels in plaats van vlees. Hoe kom je op het idee om dat te doen?
Rem van den Bosch: “Het idee kwam bij mij op na een werkperiode in Yerseke. Ik kwam ook achter de vele milieuvoordelen van schaal- en schelpdieren. Daarnaast vind ik alles wat uit de zee komt erg lekker om zelf te eten. We kijken naar alternatieve eiwitten als vervangers voor regulier vlees. En de mosselburger is kansrijk. Want dit product heeft een hele lage milieu-impact op het vlak van CO2. Daarnaast is het smakelijk, voedingsrijk.”
En van het één kwam het ander...
Rem van den Bosch: “Dat klopt. Uiteindelijk heb ik een kleine vijf jaar gewerkt aan de producten in de voedingssector en twee jaar geleden zijn we de markt opgegaan met de mosselburger en andere producten uit zee. Zelf woon ik in Ellewoutsdijk, de logistiek zit in Yerseke en het kantoor is gevestigd in Vlissingen.”
Kunstenaar en voedingsondernemer zijn, gaat dat samen?
Rem van den Bosch: “Zeker. Ik heb ook de ambitie om beide bedrijven, zowel het bedrijf in de kunst als het bedrijf in de voeding, samen te voegen. Daarbij zou ik een belevingscentrum willen opzetten - waar je zowel aan de hand van fotografie met een stukje uitleg en achtergrond ook van lekker eten kan genieten. Dat zou bijvoorbeeld in Vlissingen, maar ook in Yerseke kunnen zijn.”
Gaat het lukken, denk je, om heel Nederland en misschien wel heel Europa aan de mosselburger te krijgen?
Rem van den Bosch: “Nou, ik zal het sterker vertellen. Hij is in heel Nederland al te verkrijgen, via de groothandel. Ik richt me op foodservice, ook via een aantal partijen in België. Maar realiteit is ook, ik doe dit alleen. Ik ben een eenpitter. Ik wil wel groeien met mijn bedrijf, maar ook op een gezonde manier. Daarbij wil ik ook de detailhandel een assortiment aanbieden van producten met marine grondstoffen, zowel dierlijk als plantaardig. Daarmee ben ik inmiddels goed op weg.”
In de Bevelanden en elders in Zeeland zijn volop initiatieven voor 'future foods' , oftewel duurzame voedsel van de toekomst. Werken jullie onderling samen?
Rem van den Bosch: “Zeker, ik denk zelf dat het belangrijk is om in de toekomst verder de samenwerking te zoeken. En ook vooral de grotere bedrijven zullen daar op een gegeven moment wel een rol in moeten pakken. Want op ieder vlak zal er uiteindelijk innovatie plaats gaan vinden om verder te komen met deze prachtige grondstoffen.”
En zijn de mosselburgers en andere zeesnacks binnenkort te verwachten in de supermarkt?
Rem van den Bosch: “De mosselburgers komen voorlopig niet in de supermarkt te liggen, die stap is voor mij nu nog te groot. Ik richt mij nu op de groothandel en horeca, de consument zal dus langs die kant kennis kunnen maken met de producten. Maar de ambitie voor verkoop in de winkels is er zeker.”
Deel dit artikel
Lees ook
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.
Wandelaars ontdekken Bath: 'Verborgen parel langs de Westerschelde'
12 januari, 2025
Sinds de coronaperiode is het een traditie in Reimerswaal: de nieuwjaarswandeling door één van de kernen van de gemeente. Vorig jaar ging de route nog door Yerseke, afgelopen zaterdag was de eer aan Bath.
PvdA-GroenLinks Goes gaat door als één team: 'Zeven tot acht zetels'
12 januari, 2025
Het verkiezingsjaar 2026 komt in zicht, een jaar met stevige bezuinigingen van het Rijk. Dan kiezen de sociaaldemocraten in Goes tóch voor OZB-verhoging: "We moeten de wijkvoorzieningen toch érgens van betalen."
Kwartettenbal voor 10e keer in Hanzehat (Goes)
11 januari, 2025
Het jaarlijkse kwartettenbal waarbij de vier Zuid-Bevelandse carnavalsverenigingen elkaar opzoeken vindt dit jaar plaats in Goes. Van de 39 keer dat het Kwartettenbal georganiseerd wordt is het de tiende keer dat Goes gastheer is.