De informatiebijeenkomst over de dijkverzwaring Hansweert, 19 september in Kai Munk.
De informatiebijeenkomst over de dijkverzwaring Hansweert, 19 september in Kai Munk. Omroep Zeeland

Dijkversterking Hansweert mogelijk een jaar eerder klaar: 'Eerst zien, dan geloven'

23 september, 2024

door: Omroep Zeeland

HANSWEERT - De dijkverzwaring in Hansweert is ruim een jaar eerder klaar dan gepland. Dat heeft Waterschap Scheldestromen bekendgemaakt tijdens een informatieavond in het dorp. Ook hebben de inwoners van Hansweert eindelijk zicht op een compensatiepakket. "Meer eerst zien en dan geloven", zegt een inwoner.
 
Bij het waterschap heerst vooral een gevoel van trots. "We liggen goed op schema, het gaat hartstikke goed buiten. De vorderingen zijn prima", zegt projectmanager Marcel Alderliesten. Het gaat zelfs zo goed dat het waterschap veel eerder klaar is dan gepland. In het voorjaar van 2026 is de hele dijkverzwaring klaar. "Dat is niet alleen goed nieuws voor ons, maar ook voor de inwoners", zegt Alderliesten. "We realiseren ons heel goed dat wat wij hier doen, een enorme impact heeft op de omgeving. Op de inwoners, op de boeren, ondernemers en de natuur."
 
Audio: Verslag van de bewonersbijeenkomst in Kai Munk, donderdag 19 september (Omroep Zeeland)
 
"Je bewegingsvrijheid wordt enorm geremd. Een rondje met het hondje is heel erg beperkt geweest", bevestigt inwoner Kees Fonteine. "We waren hier heel veel vrijheid gewend. Dat is toch even aan banden gelegd." Ook mevrouw Schipper mist het rondje wandelen. "Ik loop ook elke dag. Vroeger deden we een heel rondje, maar dat kan nu niet meer."
 

Compensatie

Niet alleen is het werk eerder klaar, de dorpelingen worden ook gecompenseerd vanwege de overlast die de dijkversterking met zich meebracht. In juli werd al gesproken over wandelpaden, een horecagelegenheid op de dijk en vijf extra camperplaatsen. Toen was nog onduidelijk of dat daadwerkelijk door zou gaan.
Ook nu is dat nog niet helemaal zeker, maar volgens wethouder Martien van Overloop zet de gemeente Reimerswaal alles op alles om de compensatie te regelen. "Hansweert is een dorp dat veel te maken heeft gehad met sluizenuitbreiding, de tunnel, hoogspanningsmasten. We hebben daarom als gemeente gezegd dat we ons sterk gaan maken voor de inwoners. Het lukte niet met het waterschap, dus dan doen we het zelf, omdat we vinden dat de inwoners er recht op hebben."
Hij is dan ook blij dat het project eerder klaar is dan gepland. Van Overloop vertelt dat de gemeente al bezig is met de plannen voor het compensatiepakket voor de inwoners. "Zodra de aannemers weg zijn, kunnen wij beginnen."
 

© Waterschap Scheldestromen

Ook omgevingsmanager Mike Dekker van het waterschap is blij dat het project wat eerder klaar is en dat de inwoners gecompenseerd worden. "Je zet een dorp op slot voor een lange periode, de infrastructuur is minimaal. Dat gebied kun je dan teruggeven en dat is heel belangrijk." Dekker verwacht dat de klachten ook zullen verminderen als de dijk verder afgebouwd wordt. "Dat merken we nu al. De klachten zijn sowieso minimaal geweest en we gaan nu naar een moment dat de klachten allemaal uitblijven."
 
Dat het aantal klachten meeviel, onderschrijft Gert van Kralingen, eindverantwoordelijke bij het waterschap. "Het belangrijkste in dit project is communicatie. We hebben een bouwapp gehad, waarbij mensen op hun telefoon geïnformeerd werden over de werkzaamheden. Daar konden mensen ook overlast melden." Toch waren er volgens Van Kralingen ook momenten dat het even wat spannender was in de communicatie met de inwoners. Zo vonden de inwoners het niet leuk dat het pontje tijdelijk verdween. "Maar we wilden de veiligheid waarborgen. We wilden voorkomen dat er een kind onder de rupsbanden van een zware machine zou kunnen komen. Soms moet je ook een stip zetten."
 

Grenslinde

Volgens Van Kralingen zijn er binnen dit project hele bijzondere dingen gebeurd. "Ik zeg het maar heel zachtjes, maar we hebben natuurlijk ook nog een grenslinde gehad. Daar was ook redelijk veel tumult over. Maar het is niet raar dat we zulke dingen tegenkomen. Je moet dan alleen even goed kijken hoe je dat oplost."
 
De inwoners zelf vertellen dat ze uitkijken naar het moment dat alle werkzaamheden klaar zijn. Mevrouw Schipper: "Ik kijk uit naar het moment dat je toch weer een beetje je oude dorp terug hebt. Niet meer zoals het was, want dat kan niet, maar wel gewoon netjes." Ook Fonteine kijkt uit naar het moment dat de zware machines en alle hekken verdwenen zijn. "Het wordt een mooi moment als Hansweert weer vrij is. Dat we weer rondom het dorp kunnen lopen. De datum staat in mijn agenda omcirkeld." De dijkverzwaring van Hansweert is zoals het er nu naar uitziet begin 2026 klaar en blijft binnen het budget. Het hele project heeft dan 160 miljoen euro gekost.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Kapelle houdt proef met wasbare luiers
Kapelle gezin

Kapelle zoekt jonge gezinnen voor luierproef

23 september, 2024

De gemeente Kapelle roept ouders met kinderen tot twee jaar op deel te nemen aan een proef met wasbare luiers. Kapelle is de derde Zuid-Bevelandse gemeente waar een luierproef gehouden word.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

23 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

de politie onderzoekt de plaats van het ongeval
112 nieuws Reimerswaal

Treinverkeer gestremd door aanrijding in Rilland

23 september, 2024

Het treinverkeer tussen de stations Kruiningen-Yerseke en Bergen op Zoom is maandagmorgen gestremd door een aanrijding bij station Rilland. Tot 10.30 uur is treinverkeer hierdoor niet mogelijk.

de finale van 'Band On The Run 2'
Middelburg De Spot

'Band On The Run' maakt zich op voor derde editie

22 september, 2024

Goesenaar en amateurmuzikant Maurits Kempees organiseert vrijdag 27 september voor de derde keer het coverband minifestival 'Band On The Run'. Drie amateurbands brengen covers ten gehore maar wel met een eigen twist.

de politie maakte tijdens de controle gebruik van een rollenbank
112 nieuws 's-Heer Arendskerke

Fatbikes belangrijk onderdeel van verkeerscontrole politie

21 september, 2024

Politie en handhavers hebben vrijdag een tweetal grote verkeerscontroles uitgevoerd in 's-Heer Arendskerke en Goes. De nadruk lag vooral op het controleren van fatbikes, ebikes en snor- en bromfietsen.

eerste 'Kapels Compliment' voor vier jonge inwoners
Kapelle Kapels Compliment

Eerste 'Kapels Compliment' voor jonge inwoners

20 september, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op den Haar van Kapelle heeft woensdag 18 september het eerste 'Kapels Compliment' uitgereikt aan vier jonge inwoners. Zij kregen de waardering voor snel en adequaat handelen op 31 augustus tijdens een ongeval in de Annie M.G. Schmidttunnel in Kapelle.

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.