KRUININGEN - Met het initiatief 'Denk Mee Zorg Zeeland' zoeken gemeenten een antwoord op het dreigende zorginfarct, bij een tekort aan zorgmedewerkers. Wethouder Ad Meeuwsen benadrukt dat de komende jaren duizenden extra zorgmedewerkers nodig zijn om de zorg in Zeeland op peil te houden. Toch is het aantal zorgprofessionals niet toereikend, en daarom roept de gemeente op tot samenwerking met de samenleving.
Audio: Wethouder Ad Meeuwsen, over Denk Mee Zorg Zeeland.
Volgens wethouder Meeuwsen kunnen gemeenten niet alles oplossen, maar zij willen wel bijdragen aan het voorkomen van een zorginfarct. De Zeeuwse Zorgcoalitie, een samenwerkingsverband van 79 Zeeuwse gemeenten en zorgpartners, heeft berekend dat er tussen nu en 2030 maar liefst 7500 extra zorgmedewerkers nodig zijn - waarvan vele honderden in de Bevelandse gemeenten. "Die mensen zijn er nu niet, dus moeten we met elkaar naar oplossingen zoeken", aldus Meeuwsen.
Samenleving mobiliseren
De gemeente Reimerswaal doet al veel op sociaal gebied en wil nu een stap verder gaan. "We willen de samenleving mobiliseren en zorgen dat mensen elkaar kunnen helpen. Dat kan zonder professionele zorg, door simpelweg met elkaar in contact te komen en elkaar te ondersteunen", legt de wethouder uit. Dit sluit aan bij het doel van de Zeeuwse Zorgcoalitie: het voorkomen van een zorginfarct door meer sociale zorg en ondersteuning: een sociaal-maatschappelijk netwerk dat de mensen opvangt, als de reguliere zorg een stapje terug doet.
Lokale initiatieven
In Reimerswaal zijn al diverse initiatieven opgestart die de lokale gemeenschap dichter bij elkaar moeten brengen. Zo is er bijvoorbeeld 'Handje Extra', een vorm van vrijwillige thuiszorg vanuit de kerken. Ook het tuintjesproject 'Groen van Harten' zorgt ervoor dat mensen elkaar helpen in de tuin. Daarnaast zijn er wandelgroepen, fietstochten, mantelzorgactiviteiten en een dorpenloop, die allemaal bijdragen aan een sterker sociaal netwerk.
Wethouder Meeuwsen onderschrijft het belang van deze initiatieven: "Het gaat erom dat we kwetsbare mensen ondersteunen. Door hen in contact te brengen met anderen kunnen we een netwerk van zorg en hulp creëren zonder dat er altijd professionele zorg nodig is."
Participatiehubs
Naast lokale initiatieven zet de gemeente ook in op zogenaamde participatiehubs. Dit zijn platforms waar lokale raden, zoals de seniorenraad en de WMO-raad, samenkomen om kennis en ervaring uit te wisselen met andere gemeenten in de regio. Meeuwsen: "Door lokaal werk sterker te maken op regionaal niveau, kunnen we samen betere resultaten boeken en het tekort aan zorgprofessionals verminderen."
Oplossingen voor de toekomst
Hoewel het tekort aan zorgprofessionals een enorme uitdaging blijft, is Meeuwsen positief over de gezamenlijke inspanningen. "Of we het helemaal gaan oplossen, weet ik niet, maar ik ben ervan overtuigd dat als we nu allemaal doen wat we kunnen, we een heel eind komen." De komende jaren zullen cruciaal zijn voor het behoud van de zorg in Zeeland, en volgens de wethouder is het belangrijk om nu stappen te zetten om de situatie te verbeteren.