Ons Dorpshuis in Kruiningen
Ons Dorpshuis in Kruiningen Google StreetView

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - Gemeenschapsgebouw Ons Dorpshuis in Kruiningen is niet zomaar een gebouw, maar erfgoed. Daarom wil het Reimerswaalse raadslid Marjolein Sinke (PvdA) een monumentenstatus voor het pand, dat kort na de Ramp van 1953 is geschonken aan de samenleving. Het dorpshuis is echter versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij.

Het bedrag is tien procent van de totale nieuwbouwkosten. Maar lukt het wel een nieuw dorpscentrum te realiseren voor zeven ton, vraagt Olaf Buteijn (CDA) zich af. En ook Marjolein Sinke heeft twijfels. "We moeten heel goed nadenken voor we veel geld besteden en over de balk gooien", zegt ze. Maar opknappen  van het huidige gebouw is geen optie, benadrukt Ida Sinke van VVD. En ook de coalitiepartijen SGP en Leefbaar Reimerswaal willen het gebouw niet renoveren. "Behoud is belangrijk maar niet tegen elke prijs", zegt Joey Smet (Leefbaar).

Verkassen

Ook wethouder Nico van der Hoest kan dit beamen. "Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd." Daarom moeten de verenigingsactiviteiten verkassen naar een andere locatie, zo mogelijk in de uitbreiding van de nabijgelegen Reimerswaalhal. "En wat er met het huidige dorpshuis moet gebeuren, is een andere discussie", benadrukt de wethouder.

Vacature beheerder

Onderwijl heeft ook de huidige beheerder van Ons Dorpshuis zijn taken neergelegd. "We zoeken een  nieuwe beheerder", zegt Van der Hoest. "De advertentie is al geplaatst." Het gaat om een tijdelijke functie, zo lang het huidige pand nog in gebruik is.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.