Ons Dorpshuis in Kruiningen
Ons Dorpshuis in Kruiningen Google StreetView

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - Gemeenschapsgebouw Ons Dorpshuis in Kruiningen is niet zomaar een gebouw, maar erfgoed. Daarom wil het Reimerswaalse raadslid Marjolein Sinke (PvdA) een monumentenstatus voor het pand, dat kort na de Ramp van 1953 is geschonken aan de samenleving. Het dorpshuis is echter versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij.

Het bedrag is tien procent van de totale nieuwbouwkosten. Maar lukt het wel een nieuw dorpscentrum te realiseren voor zeven ton, vraagt Olaf Buteijn (CDA) zich af. En ook Marjolein Sinke heeft twijfels. "We moeten heel goed nadenken voor we veel geld besteden en over de balk gooien", zegt ze. Maar opknappen  van het huidige gebouw is geen optie, benadrukt Ida Sinke van VVD. En ook de coalitiepartijen SGP en Leefbaar Reimerswaal willen het gebouw niet renoveren. "Behoud is belangrijk maar niet tegen elke prijs", zegt Joey Smet (Leefbaar).

Verkassen

Ook wethouder Nico van der Hoest kan dit beamen. "Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd." Daarom moeten de verenigingsactiviteiten verkassen naar een andere locatie, zo mogelijk in de uitbreiding van de nabijgelegen Reimerswaalhal. "En wat er met het huidige dorpshuis moet gebeuren, is een andere discussie", benadrukt de wethouder.

Vacature beheerder

Onderwijl heeft ook de huidige beheerder van Ons Dorpshuis zijn taken neergelegd. "We zoeken een  nieuwe beheerder", zegt Van der Hoest. "De advertentie is al geplaatst." Het gaat om een tijdelijke functie, zo lang het huidige pand nog in gebruik is.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.