Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations Mario Rentmeester

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

door: onze correspondent Wesley Rijnhout

HANSWEERT - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Ook op de Bevelanden bevindt zich een station van de KNRM en wel in Hansweert. Wat doen zij en hoe vaak wordt het station in Hansweert jaarlijks ingezet?

Ook de KNRM-post Hansweert heeft dit jaar iets te vieren. Het station bestaat vijftien jaar. Sindsdien is de post 324 keer opgeroepen (ongeveer 21 keer per jaar). Daarbij zijn 395 mensen en 17 dieren in nood gered. De KNRM doet dat werk met vrijwilligers die ze zelf opleiden.

VRIJWILLIGERS

“Ik denk dat ik voor alle vrijwilligers van ons station spreek als ik zeg dat we iets willen betekenen voor de samenleving”, Mario Rentmeester, woordvoerder van de KNRM-post Hansweert. “Mensen uit de problemen helpen is waar wij voor staan. En dan gaat het niet alleen om mensen die dreigen te verdrinken. Ook het plezierjacht met motorproblemen op de Westerschelde helpen we graag.”

GIFTEN EN NALATENSCHAPPEN

Het station in Hansweert telt negentien vrijwilligers. Het merendeel is er al sinds de oprichting van het station in 2009 actief.  De KNRM bestaat volledig dankzij donateurs, giften en nalatenschappen en krijgt geen financiële steun vanuit de overheid. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom, ook al staat er op dit moment geen vacature open. “We proberen elk jaar één nieuwe redder op te leiden”, zegt Mario Rentmeester. “Je gaat dan in gesprek met de schipper en draait een paar oefeningen mee om te kijken of je in het team past.”

GROOTSCHALIGE OEFENING

De vrijwilligers oefenen twee keer per week, op dinsdagavond en zaterdagochtend. Daarnaast organiseert ieder jaar één van de vier KNRM-stations langs de Westerschelde (Hansweert, Breskens, Cadzand en Westkapelle) een grootschalige oefening, waarin alle vier de stations meedraaien. “Oefenen is erg belangrijk voor de vrijwilligers, om het niveau op peil te houden en goed op elkaar ingespeeld te zijn en te blijven’’, aldus Rentmeester.

DRIJFZAND

Het station in Hansweert is de afgelopen vijftien jaar dus 324 keer opgeroepen. Daar zal toch zeker een actie bij zijn geweest die in het geheugen van de vrijwilligers ligt opgeslagen. “Een aantal jaren geleden werd de ploeg opgeroepen voor een persoon in drijfzand in de buurt van Hoedekenskerke”, zegt Mario Rentmeester. “Het ging om een bodemonderzoeker, die na verloop van tijd zo diep in het zand was weggezakt dat hij niet meer los kwam. In verband met opkomend tij zijn we samen met de brandweer snel die kant uit gegaan. Met vereende krachten en met hulp van onze slikslee konden we bij de man komen. Net voor het tij opgekomen was, is hij losgekomen en met behulp van een helikopter weer op de kant gezet.”

Opstappers na de inzet bij Hoedekenskerke. © foto: KNRM Hansweert


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.