Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations Mario Rentmeester

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

door: onze correspondent Wesley Rijnhout

HANSWEERT - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Ook op de Bevelanden bevindt zich een station van de KNRM en wel in Hansweert. Wat doen zij en hoe vaak wordt het station in Hansweert jaarlijks ingezet?

Ook de KNRM-post Hansweert heeft dit jaar iets te vieren. Het station bestaat vijftien jaar. Sindsdien is de post 324 keer opgeroepen (ongeveer 21 keer per jaar). Daarbij zijn 395 mensen en 17 dieren in nood gered. De KNRM doet dat werk met vrijwilligers die ze zelf opleiden.

VRIJWILLIGERS

“Ik denk dat ik voor alle vrijwilligers van ons station spreek als ik zeg dat we iets willen betekenen voor de samenleving”, Mario Rentmeester, woordvoerder van de KNRM-post Hansweert. “Mensen uit de problemen helpen is waar wij voor staan. En dan gaat het niet alleen om mensen die dreigen te verdrinken. Ook het plezierjacht met motorproblemen op de Westerschelde helpen we graag.”

GIFTEN EN NALATENSCHAPPEN

Het station in Hansweert telt negentien vrijwilligers. Het merendeel is er al sinds de oprichting van het station in 2009 actief.  De KNRM bestaat volledig dankzij donateurs, giften en nalatenschappen en krijgt geen financiële steun vanuit de overheid. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom, ook al staat er op dit moment geen vacature open. “We proberen elk jaar één nieuwe redder op te leiden”, zegt Mario Rentmeester. “Je gaat dan in gesprek met de schipper en draait een paar oefeningen mee om te kijken of je in het team past.”

GROOTSCHALIGE OEFENING

De vrijwilligers oefenen twee keer per week, op dinsdagavond en zaterdagochtend. Daarnaast organiseert ieder jaar één van de vier KNRM-stations langs de Westerschelde (Hansweert, Breskens, Cadzand en Westkapelle) een grootschalige oefening, waarin alle vier de stations meedraaien. “Oefenen is erg belangrijk voor de vrijwilligers, om het niveau op peil te houden en goed op elkaar ingespeeld te zijn en te blijven’’, aldus Rentmeester.

DRIJFZAND

Het station in Hansweert is de afgelopen vijftien jaar dus 324 keer opgeroepen. Daar zal toch zeker een actie bij zijn geweest die in het geheugen van de vrijwilligers ligt opgeslagen. “Een aantal jaren geleden werd de ploeg opgeroepen voor een persoon in drijfzand in de buurt van Hoedekenskerke”, zegt Mario Rentmeester. “Het ging om een bodemonderzoeker, die na verloop van tijd zo diep in het zand was weggezakt dat hij niet meer los kwam. In verband met opkomend tij zijn we samen met de brandweer snel die kant uit gegaan. Met vereende krachten en met hulp van onze slikslee konden we bij de man komen. Net voor het tij opgekomen was, is hij losgekomen en met behulp van een helikopter weer op de kant gezet.”

Opstappers na de inzet bij Hoedekenskerke. © foto: KNRM Hansweert


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De landingsbaan van het Zeeuwse vliegveld wordt 22 graden naar het zuidwesten gedraaid
Vliegveld Midden-Zeeland provincie

Verdeeld BBB zwicht: PS akkoord met draaiing vliegbaan Midden-Zeeland

28 september, 2024

Ondanks de verdeeldheid bij coalitiepartij BBB is er een meerderheid voor het voorstel, dat een draaiing van de baan met 22 graden naar het zuidwesten omvat.

de motor is getakeld door een bergingsbedrijf
112 nieuws Deltaweg

Motorrijder onderuit op Deltaweg bij Goes

27 september, 2024

Een motorrijder is vrijdagmorgen gewond geraakt nadat hij onderuit was gegaan op de Deltaweg bij Goes. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het busplein bij het station in Goes
Streekvervoer

Planbureau waarschuwt voor verschraling streekvervoer: 'Zuur om gelijk te moeten krijgen'

26 september, 2024

De zogeheten ov-hub's, centrale plaatsen voor op- en overstappen op de bus, bieden onvoldoende compensatie -  vrezen CDA en PvdA-GroenLInks in een reactie op het vandaag gepubliceerde onderzoek van het PBL. 

de lijnbus van Connexxion in een voortuin aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes
112 nieuws Goes

Ongeluk met lijnbus Connexxion in Goes

25 september, 2024

Meerdere personen hebben woensdagavond lichte verwondingen opgelopen bij een ongeluk met een lijnbus van Connexxion in Goes. Het ongeluk gebeurde kort voor 20.30 uur. De bus reed een voortuin in van een woning aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk.

de flexwoningen aan de Sloestraat in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Flexwoningen Hansweert geplaatst

25 september, 2024

Hansweert is 8 zogeheten flexwoningen rijker. De woningen werden maandag door woningcorporatie Beveland Wonen geplaatst als onderdeel van een Bevelandse afspraak om 200 flexwoningen te plaatsen. De gemeente Reimerswaal neemt 35 woningen voor haar rekening.

Answester Dweilbandfestival
Reimerswaal Hansweert

12 dweilorkesten treden aan tijdens Answester Dweilbandfestival

25 september, 2024

Muziekvereniging Scheldegalm uit Hansweert organiseert zondag 29 september het 22e Answester Dweilbandfestival. Twaalf dweilorkesten uit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven tussen 12.00 en 18.00 uur acte de presence.

online participatieplatform 'Kapelle ParticiPEERt' van start
Kapelle burgerparticipatie

Kapelle presenteert online participatieplatform

24 september, 2024

In navolging van andere Bevelandse gemeenten heeft ook Kapelle een online participatieplatform. Via dit platform kunnen inwoners meedenken en meepraten over plannen en projecten in de gemeente.

tussen beide voertuigen ontstond na de botsing brand
112 nieuws Borsele

Brand na botsing bestelbus en vrachtwagen

24 september, 2024

Een bestelbus en vrachtwagen vatten dinsdagmorgen vlam na een botsing op de Westeindsedijk bij Borssele. De bestuurders van de betrokken auto's raakten bij de botsing lichtgewond.