Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations Mario Rentmeester

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

door: onze correspondent Wesley Rijnhout

HANSWEERT - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Ook op de Bevelanden bevindt zich een station van de KNRM en wel in Hansweert. Wat doen zij en hoe vaak wordt het station in Hansweert jaarlijks ingezet?

Ook de KNRM-post Hansweert heeft dit jaar iets te vieren. Het station bestaat vijftien jaar. Sindsdien is de post 324 keer opgeroepen (ongeveer 21 keer per jaar). Daarbij zijn 395 mensen en 17 dieren in nood gered. De KNRM doet dat werk met vrijwilligers die ze zelf opleiden.

VRIJWILLIGERS

“Ik denk dat ik voor alle vrijwilligers van ons station spreek als ik zeg dat we iets willen betekenen voor de samenleving”, Mario Rentmeester, woordvoerder van de KNRM-post Hansweert. “Mensen uit de problemen helpen is waar wij voor staan. En dan gaat het niet alleen om mensen die dreigen te verdrinken. Ook het plezierjacht met motorproblemen op de Westerschelde helpen we graag.”

GIFTEN EN NALATENSCHAPPEN

Het station in Hansweert telt negentien vrijwilligers. Het merendeel is er al sinds de oprichting van het station in 2009 actief.  De KNRM bestaat volledig dankzij donateurs, giften en nalatenschappen en krijgt geen financiële steun vanuit de overheid. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom, ook al staat er op dit moment geen vacature open. “We proberen elk jaar één nieuwe redder op te leiden”, zegt Mario Rentmeester. “Je gaat dan in gesprek met de schipper en draait een paar oefeningen mee om te kijken of je in het team past.”

GROOTSCHALIGE OEFENING

De vrijwilligers oefenen twee keer per week, op dinsdagavond en zaterdagochtend. Daarnaast organiseert ieder jaar één van de vier KNRM-stations langs de Westerschelde (Hansweert, Breskens, Cadzand en Westkapelle) een grootschalige oefening, waarin alle vier de stations meedraaien. “Oefenen is erg belangrijk voor de vrijwilligers, om het niveau op peil te houden en goed op elkaar ingespeeld te zijn en te blijven’’, aldus Rentmeester.

DRIJFZAND

Het station in Hansweert is de afgelopen vijftien jaar dus 324 keer opgeroepen. Daar zal toch zeker een actie bij zijn geweest die in het geheugen van de vrijwilligers ligt opgeslagen. “Een aantal jaren geleden werd de ploeg opgeroepen voor een persoon in drijfzand in de buurt van Hoedekenskerke”, zegt Mario Rentmeester. “Het ging om een bodemonderzoeker, die na verloop van tijd zo diep in het zand was weggezakt dat hij niet meer los kwam. In verband met opkomend tij zijn we samen met de brandweer snel die kant uit gegaan. Met vereende krachten en met hulp van onze slikslee konden we bij de man komen. Net voor het tij opgekomen was, is hij losgekomen en met behulp van een helikopter weer op de kant gezet.”

Opstappers na de inzet bij Hoedekenskerke. © foto: KNRM Hansweert


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de auto was op een betonblok gereden
112 nieuws Reimerswaal

Auto op z'n kop in Kruiningen

22 oktober, 2024

De bestuurster van een personenauto is maandagavond gewond geraakt nadat haar auto over de kop geslagen was in Kruiningen. De vrouw is met een ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Goes geeft cursus over lokaal bestuur
Goes gemeenteraad

Goes geeft cursus over lokaal bestuur

21 oktober, 2024

Vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 organiseert de gemeente Goes in november en december de cursus 'Politiek Actief'. Deze is bedoeld voor inwoners die zich willen inzetten voor de gemeentepolitiek.

auto total loss na eenzijdig ongeval in Goes-Noord
112 nieuws Goes

Auto botst op boom in Goes-Noord

21 oktober, 2024

De bestuurster van een personenauto is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat zij met haar auto op een boom was gebotst. Het eenzijdige ongeluk vond plaats op de Van Hogendorplaan ter hoogte van het kerkgebouw 'De Levensbron'.

Peter Dieleman op zijn grond in Kamperland
Noord-Beveland Kamperland

Boer Dieleman moet land inleveren voor Beach Resort: 'We moeten er mee zien te leven'

21 oktober, 2024

Al vijf generaties is het akkerbedrijf van Peter Dieleman in de familie. Een groot deel van zijn akkers ligt naast Roompot Beach Resort in Kamperland. Precies waar het vakantiepark wil gaan uitbreiden met 21 hectare. Daarom moet Dieleman een groot deel van de door hem gepachte grond inleveren.

Culturele Agenda oktober 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda oktober 2024

21 oktober, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Katinka Polderman en Merel Corduwener
Goes De Koperen Tuin

Katinka en Merel signeren in Goes

21 oktober, 2024

Katinka Polderman en Merel Corduwener waren zaterdagmiddag te gast in Boekhandel de Koperen Tuin voor de presentatie en een signeersessie van hun boek 'Het meisje, de walvis, de schildpad en de axolotl'. Een boek over vier unieke en bijzondere karakters die een hechte vriendschap aangaan.

De rooms-kartholieke Willibrorduskerk in 's-Heerenhoek.
's-Heerenhoek Bisdom

Borsele wil Sint-Willibrorduskerk ’s-Heerenhoek niet kopen: 'Dorpshuis is geen optie'

20 oktober, 2024

De Willibrorduskerk is niet alleen een beschermd, maar ook een groot gebouw. Dat maakt het moeilijk en duur om aan te passen voor andere functies. “Een monument zoals dit verbouwen kost veel geld, en dat zou zwaar drukken op onze begroting,” aldus wethouder Kees Weststrate.

Langs het Troelstrapad worden elf populieren weggehaald, omdat de wortels schade toebrengen aan de bestrating.
Goes groenbeheer

Goes plant 260 nieuwe bomen in Goese Polder

20 oktober, 2024

De werkzaamheden beginnen in week van 4 november, met het verwijderen van de oude bomen en boomstronken. De nieuwe bomen worden geplant tussen november en maart, tijdens het plantseizoen.