Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets. Han Verbeem/ Streekomroep De Bevelande

Nieuwe brug voor Hansweert: 'Een tweedehandsje uit Yerseke'

12 april, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Donderdagmiddag is de nieuwe brug in gebruik genomen.

HANSWEERT - Hansweert heeft er weer een spiksplinternieuwe voetgangers- en fietsenbrug bij, over de watergang tussen de Sloestraat en Scheldestraat. Nou ja, splinternieuw... het is éigenlijk een tweedehandse uit Yerseke. "Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."

In het bijzijn van buurtbewoners en de bouwvakkers gaf wethouder Maarten Both donderdagmiddag het officiële openingssein voor de brug. Al peddelend op een waterfiets gaat Both onder de brug door en luidt een gereedhangende scheepsbel. Het geluid weerklinkt schel door de straten, de omstanders applaudisseren luid. Voor de liefhebbers staat koffie en gebak klaar. Dat laten de toegestroomde buurtbewoners zich goed smaken.

Tramper-III

Eén van hen is benoemd tot 'brugwachter', hij kijkt vanuit zijn twee-onder-één-kapwoning recht uit op de brug. Het nu nog vrije uitzicht aan de overzijde verdwijnt binnenkort. Want dan verrijst hier een nieuwe wijk: Tramper-III. Maandag gaan de voorbereidende grondwerkzaamheden van start voor Tramper-III. Afgezien van acht flexwoningen komen er dertig reguliere woningen - waaronder vijftien rijwoningen, tien twee-onder-één-kaphuizen en vijf vrijstaande woningen. "De mogelijkheid tot inschrijving zal ergens na de zomer zijn", verwacht de wethouder.

Duurzaam

De brug mag al circulair en daarmee duurzaam zijn, de nieuw te ontwikkelen woonwijk is dat ook. "Energieneutraal is al een wettelijke vereiste", merkt Both op. "Maar ook op andere vlakken staat duurzaamheid voorop, in materiaalgebruik en duurzame energieopwek met zonnepanelen." En of de wethouder misschien nog meer tweedehands bruggen op de gemeentewerf heeft liggen? Dat blijkt niet het geval. "Het is echt een uitzondering", zegt hij lachend.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."