Slager Robbert van Soest (rechts) en wethouder Maarten Both die de nieuwe sticker toont.
Slager Robbert van Soest (rechts) en wethouder Maarten Both die de nieuwe sticker toont. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Eigen verpakking mee scheelt in wegwerpplastic

22 mei, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - In Kruiningen kunnen klanten van verswinkels voortaan hun eigen verpakking meenemen - want dat scheelt  plastic wegwerpverpakkingen. De mensen kunnen de winkels herkennen aan de speciale sticker. Nu doen nog maar vier winkels mee maar het is volgens wethouder Maarten Both de bedoeling dat het er uiteindelijk méér worden, ook in andere dorpskernen van de gemeente Reimerswaal. Woensdag plaatste hij de eerste herkenningssticker op de etalageruit van een slagerij in Kruiningen.


Audio:  Wethouder Maarten Both vertelt over de actie 'Neem gerust je eigen verpakking mee', bij slagerij Van Soest in Kruiningen.

Slager Robbert van Soest verbruikt jaarlijks zo'n twintigduizend plastic wegwerpbakjes bij de verkoop van vleesproducten. Dat kan een stuk minder, is zijn overtuiging, en daarom sluit hij graag aan bij de gemeentelijke actie. Overigens hebben zijn klanten al langer de mogelijkheid om de vleeswaren mee te nemen in eigen bakjes, tassen en bekers. "Maar met die sticker aan de deur is dat voor iedereen ook duidelijk", legt hij uit. Overigens kunnen klanten die dat willen, ook de aankoop in een wegwerpzakje meenemen. Maar dan betalen ze daarvoor ook - dat is momenteel wettelijk verplicht. "Gratis plastic verpakkingen meegeven is niet meer toegestaan."

Hygiëne

De klanten hebben er geen moeite mee. "Voortaan ga ik dat doen", zegt een bezoekster resoluut. Ze koopt biefstukjes, "voor bij de spinazie." En ook de dame die achter haar staat is bereid een eigen tasje mee te nemen. "Dat had ik nu al willen doen maar ik ben het vergeten", moet ze toegeven. En natuurlijk staat de hygiëne voorop. Het is wél van belang dat de meegebrachte verpakkingsmaterialen goed zijn schoongemaakt, benadrukt de slager. "Misschien moeten we daar in de communicatie nóg meer aandacht aan besteden."

Voorbeeldfunctie

Wethouder Both hoopt dat andere winkeliers het voorbeeld volgen en ook meedoen met de duurzame verpakkingsactie. "Acties zoals deze helpen het aanbod van restafval nóg verder terug te dringen", zegt hij. Reimerswaal is één van de meest afvalbewuste gemeenten van Zeeland; sinds de invoering van het nieuwe afvalscheiding in 2023 -waarbij zoveel mogelijk afvalstromen gescheiden worden ingezameld- is het aanbod van restafval teruggebracht tot zo'n honderd kilo per huishouden per jaar.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.