GGD gebouw in Goes
GGD gebouw in Goes Streekomroep De Bevelanden

Extra ondersteuning voor verwarde mensen in dorpen

10 mei, 2023

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele wil vanaf deze maand extra ondersteuning gaan bieden aan verwarde mensen die regelmatig voor overlast zorgen in de dorpen. Daarvoor wordt een zogenoemde wijk-GGD’er ingezet.

door: Peter van den Assem

In verschillende dorpen zijn bewoners en gemeente de afgelopen jaren geconfronteerd met mensen die vanwege psychosociale of mentale problemen overlast veroorzaken. Daar is weliswaar op ingespeeld, maar – zo stelt de gemeente nu – dat heeft te weinig resultaat opgeleverd.

Vroegtijdig signaleren

De wijk-GGD’er moet daar verandering in gaan brengen. Zo’n persoon is bekend met het gedrag dat verwarde mensen kunnen tonen. De wijk-GGD’er kan dat vroegtijdig signaleren om vervolgens met welzijnswerkers (die contacten hebben met omwonenden) actie te ondernemen. Zo kan (terugkerende) overlast in de wijk worden teruggebracht en de zorg van de verwarde persoon worden verbeterd.

Reguliere zorg

Vaak gaat het om personen die weigeren gebruik te maken van de reguliere zorg die er voor mensen met psychosociale en mentale problemen is. Het is een van de taken van de wijk-GGD’er om die mensen naar die zorg te begeleiden. Verder zal een gevolg van zijn/haar werk moeten zijn dat er minder vaak een beroep gedaan hoeft te worden op bijvoorbeeld de politie.

Proef

De wijk-GGD’er kan in alle dorpen van Borsele worden ingezet. Het gaat in eerste instantie om een proef van twee jaar. Volgens verantwoordelijk wethouder Marga van de Plasse zijn er op andere plekken in het land al proeven mee gedaan en zijn de ervaringen daar positief.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Hippies uit de jaren 60
Kapelle KletsCorner

KletsCorner Kapelle over jaren 60 en 70

20 april, 2024

Wie herinnert zich nog de tijd van flowerpower, hippies op de Dam in Amsterdam, love-ins, plateauzolen, broeken met wijde pijpen.... Het waren de jaren 60 en 70. Deze decennia staan centraal tijdens de KletsCorner op 25 april.

directeur Musea de Bevelanden Wilco Blaak en wethouder Annabeth Evertz
Kapelle ZeeuwsFruitMuseum

Fruitteeltmuseum heet voortaan ZeeuwsFruitMuseum

19 april, 2024

Onder toeziend oog van diverse genodigden is vrijdagmorgen de nieuwe naam van het Fruitteeltmuseum in Kapelle onthuld. Het museum gaat voortaan door als ZeeuwsFruitMuseum. Het besluit voor de naamsverandering werd in 2023 genomen door het bestuur van Stichting Musea de Bevelanden na uitvoerig overleg met de vrijwilligers van het museum in Kapelle.

Bergse raad zoekt aansluiting bij Zeeuwse spoorlobby: 'Samen sterker'
Openbaar vervoer NS

Bergse raad zoekt aansluiting bij Zeeuwse spoorlobby: 'Samen sterker'

18 april, 2024

Bergen op Zoom sluit aan bij de Zeeuwse lobby voor betere spoorverbindingen. Een voorstel van GroenLinks/PvdA krijgt donderdagavond unanieme steun in de Bergse gemeenteraad.

Het ballenhok van VV Kapelle.
VV Kapelle verduurzaming

Pech voor VV Kapelle: subsidiepot leeg

18 april, 2024

De subsidiepot van de overheid die de verduurzaming van clubgebouwen moet stimuleren, de BOSA, is leeg. Een van de clubs die nu geld misloopt is VV Kapelle.

OBS De Eendracht haalt 2.924 kilo oud textiel op: 'Vintage kleding is cool'
Textielrace Bevelanden

OBS De Eendracht haalt 2.924 kilo oud textiel op: 'Vintage kleding is cool'

18 april, 2024

Het was een nek-aan-nekwedwstrijds met basisschool 't Honk in Kapelle maar uiteindelijk mag OBS De Eendracht in Hansweert zich de winnaar noemen van de textielrace. De ingezamelde spullen krijgen een nieuwe, duurzame bestemming.

Uit de theatershow O Fezante, die eerder werd opgevoerd.
Ovezande 700 jaar

JARIG OVEZANDE MAAKT ZICH OP VOOR MIDDELEEUWS FEEST

18 april, 2024

Dit jaar bestaat Ovezande zevenhonderd jaar en viert het feest. Tot aan het einde van het jaar staan er tal van activiteiten op het programma. Zaterdag 20 april: een middeleeuws feest.

Operakwartier 'de enige echte Polichinelle'
Goes cultuur

Operakwartier 'de enige echte Polichinelle'

17 april, 2024

Leerlingen van de Muziekschool Zeeland in Goes brengen vrijdagavond een mini-opera in de Westerkerk. De aanvang is 19.30 uur.

vrijwilligers van de Reddingsbrigade Goes
Goes Reddingsbrigade Goes

Donkere wolken pakken zich samen boven Reddingsbrigade Goes

17 april, 2024

De gemeente Goes gaat zich niet inzetten om de reddingsbrigade in de gemeente te behouden. Tot groot verdriet van de reddingsbrigade, die voor 1 juli een nieuw onderkomen moet vinden.