Roompot Beach Resort bij Kamperland
Roompot Beach Resort bij Kamperland Roompot

Felle protesten kunnen uitbreiding Roompot Kamperland niet keren: lot lijkt beslecht

21 juni, 2024

door: Han Verbeem

WISSENKERKE – Maar liefst acht insprekers hebben zich aangediend, donderdagavond bij de ruim drie uur durende raadsvergadering over de uitbreidingsplannen van Roompot in Kamperland. De Noord-Bevelandse raad neemt over twee weken het finale besluit: wel of geen toestemming voor de uitbreiding van Roompot Beach Resort met 21 hectare. Jaarplaatsgebruikers, agrariërs en eilandbewoners trekken echter een grens bij de voorgenomen groeiplannen: ‘Het eiland is niet eindeloos.’ De coalitie sluit echter de rijen en daarmee lijkt het lot beslecht - de vele protesten ten spijt.

Het is een langdurige kwestie die al vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 is ingezet. De gemeenteraad van Noord-Beveland heeft destijds ingestemd met een uitbreiding van de Roompot in Kamperland. Want standplaatsen verdwijnen en er komen maximaal 1.475 chalets voor in de plaats. Roompot zelf ziet dit als een kwaliteitsslag, maar inwoners en huidige gebruikers denken daar toch iets anders over.Ondanks de vorige maand aangekondigde versobering van de uitbreidingsplannen. Buiten, vóór het gemeentehuis in Wissenkerke, demonstreren ongeveer vijftig zomers geklede tegenstanders met spandoeken. De bezoekers en raadsleden moeten zich een weg banen langs de actievoerders om de raadszaal te kunnen bereiken.

Band met het eiland

Timo Bras, een jaarplaatshouder op Beach Resort, benadrukt de emotionele band die zijn gezin heeft met het 'eindeloze eiland' - een bijnaam die Noord-Beveland dankt aan het uitgestrekte en ongerepte landschap. "Voor ons begint het weekend hier, na een vaak vermoeiende werkweek", spreekt hij de raadsleden toe, "We hebben inmiddels een prachtig paradijs gecreëerd waar we gemiddeld elke twee tot drie weken naartoe gaan." Timo maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de uitbreiding voor hun jaarplaats: "Het verlies van onze plek zou veel voor ons betekenen. We verliezen niet alleen vrienden, maar ook een bron van kracht in ons dagelijks leven."

Tweede huis

Ook Rik van den Houten, eveneens jaarplaatshouder, heeft een persoonlijke band met Zeeland en het resort: "Voor ons is dit niet alleen een recreatieplek, maar een tweede thuis waar generaties lang herinneringen zijn gemaakt en echte vriendschappen zijn ontstaan." Hij vreest dat de gemeente en Roompot met de juitbreidingsplannen voorbijgaan aan de belangen van de jaarplaatshouders: "Er hangt een donkere wolk van onzekerheid boven ons hoofd."

Door de strot geduwd

Landbouwer Dieleman is pachter van de gronden die bestemd zijn voor de uitbreiding: "Voor ons voelt het alsof dit een beetje door de strot wordt geduwd... We hebben meteen weer aangegeven dat we willen weten wat de afstand van de nieuwe sloot achter ons huis zal zijn." Hij deelt zijn zorgen over mogelijke verzakkingen door de diepte van de sloot en het effect op zijn historische boerderij.

Vruchtbare grond

Dennis Smits, akkerbouwer en bestuurslid van ZLTO Noord-Beveland, spreekt namens de landbouwsector: "De landbouwgrond in Zeeland behoort tot de meest vruchtbare ter wereld. Er zijn genoeg andere locaties waar recreatie beter past, zonder dat dit ten koste gaat van hoogproductieve landbouwgrond." Hij pleit voor minimale onttrekking van landbouwgrond voor de uitbreiding van Roompot.

Burgerparticipatie

Eilandbewoner Tom Vervoort vraagt zich af wat de betekenis is van inspraak en burgerparticipatie bij de politieke besluitvorming: "Voor mij en veel anderen is dit niet te rijmen met het enthousiasme waarmee een meerderheid van deze raad de uitbreidingsplannen lijkt te gaan toestaan." Vervoort wijst op de groeiende weerstand in de samenleving tegen de schaalvergroting in het toerisme op Noord-Beveland. Honderden bewoners, ondernemers en recreanten hebben een petitie ondertekend tégen de uitbreiding.

Gelopen race

Maar het lijkt een gelopen race. Hoewel de raad pas op 4 juli moet besluiten, lijken de rijen van de coalitiepartijen NBB, VVD en SGP zich te sluiten. De felle kritieken van de oppositie brengen daar geen verandering in. Charles Lelkens (D66) spreekt van een "gezwel in het landschap." Maar wethouder Yvonne Maas - die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zich als lijstrekker van NBB nog fel keerde tegen verdere groei van verblijfsrecreatie - ziet toch verbeteringen. Bovendien gaf de raad in een eerder stadium al een principeakkoord en daarmee zijn verwachtingen gewekt naar Roompot.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.