Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

door: Han Verbeem

YERSEKE / DEN HAAG - Het mosselseizoen is woensdagmiddag op twee plaatsen van start gegaan: in Zeeland - ditmaal bij Burgh-Haamstede- en in Den Haag. Daar is in perscentrum Nieuwspoort een Zeeuwse lunch, waarbij enkele Kamerleden uit Zeeland de eerste mossels mogen proeven. De kwaliteit van het schelpje is als vanouds, zo blijkt. Maar de opbrengst valt wél tegen.

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. "Vorig jaar ging de mossel nog als een raket, maar nu zitten we met gemengde gevoelens." Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 


Audio: Waterschapsbestuurder Carla Michielsen over de terugloop van schelpdier- en vispopulaties in de Oosterschelde.

Zeeuwse lobby

De Zeeuwse lunch in het Tweede Kamergebouw is de jaarlijkse zomerbijeenkomst van het Zeeuwse regiobureau, waarbij provincie, gemeenten en waterschap een stevige regionale lobby voeren richting Haagse politiek. De opkomst van Kamerleden is deze keer matig, want in de nabijgelegen Plenaire zaal van de Tweede Kamer zijn stevige debatten gaande over de regeringsverklaring. De Zeeuwse Kamerleden nemen tussen de bedrijven door even de tijd om de eerste mossels te proeven: Jacqueline van den Hill (VVD) uit Goes en Patrick van der Hoeff (PVV) uit Philippine. Ook de Middelburgse Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA) is van de partij, maar komt later binnen. “De debatten wil ik niet missen, want die gaan ook over de toekomst van Zeeland”, benadrukt ze. Waar Van den Hill en Van der Hoeff deel uitmaken van regeringspartijen, bereidt Pijpelink zich als rood-groen Kamerlid voor op een stevige oppositie.

Opnieuw beëdigd

Jacqueline van den Hill mag weer terugkeren in de Tweede Kamer. Donderdag 4 juli is haar beëdiging. Na de verkiezingen van vorig jaar november belandde ze op de reservebankjes. Tot maart mocht ze tijdelijk terugkeren, om een fractielid te vervangen dat met zwangerschapsverlof was. De maanden nadien is ze even ‘functieloos’ VVD’er. Maar in de praktijk blijkt daar weinig van te merken. Het werk gaat gewoon door. “Eigenlijk ben ik nooit helemaal weggeweest”, zegt ze lachend. Ook de komende periode blijft ze zich inzetten voor sociale en maatschappelijke kwesties. Zo ook voor lhbti-rechten en gelijke behandeling. De Roze Zaterdag in Goes is alweer een jaar geleden en daar denkt ze met genoegen aan terug. “Wat een fantastische dag was dat”, verzucht ze. “En zulk mooi weer toen. Dat is nu wel anders.”

Zomerregen

En inderdaad, buiten striemt de zomerregen met stevige windvlagen tegen de ruiten. “Je zou bijna vergeten dat het hier een zomerlunch is”, zegt Han Polman met een kwinkslag. De vertrekkende Commissaris van de Koning mag deze middag zijn laatste Zeeuwse optreden in Nieuwspoort houden. In september begint hij elders in Den Haag, enkele kilometers verderop, met zijn nieuwe functie als Staatsraad Advisering bij de Raad van State. En of hij volgend jaar hier weer zal zijn? “Wie zal het zeggen”, zegt hij glimlachend. “Mogelijk krijg ik dan wel een uitnodiging.” Maar dan als gast.


Vlnr: burgemeesters José van Egmond (Reimerswaal), Marga Vermue (Sluis), Marleen Nijbers (Tholen) en waterschapsbestuurder Carla Michielsen.

Oer-Nederlandse lekkernij

Onderwijl komen meer en meer politici naar de Zeeuwse lunchbijeenkomst in Nieuwspoort. Zo ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Ze laat zich het zeefruit goed smaken. "Ik hóu van mossels", moet ze toegeven. "Heerlijk, die oer-Nederlandse lekkernijen." De nieuwe landelijke coalitie wil meer kansen voor de visserij. Want ook daar klinken zorgen over de terugloop van vispopulaties in de Oosterschelde. "Onze partij heeft ervoor gezorgd dat de 'v' van visserij weer is teruggekeerd bij het ministerie van LNV", benadrukt ze.


BBB-Kamerlid en fractievoorzitter Caroline van der Plas.

Staatssecretaris

Terwijl ze dit opmerkt, loopt Jean Rummenie de ruimte binnen. Hij is de kersverse staatssecretaris van Visserij. "Jean, kom eens", roept Van der Plas hem toe en wenkt hem naderbij. "Dit is een omroepverslaggever uit Zeeland." En ja, de visstand in de Zeeuwse wateren heeft zeker de aandacht van de bewindsman. "Zo was ik pas op de radio bij Met het Oog op Morgen, en daar kwam ter sprake dat de ansjovis niet langer in de Oosterschelde wordt gevangen. Heel jammer dat zo'n eeuwenoude traditie dan verdwijnt." Toch heeft de visserij in Zeeland en in Nederland volop toekomst, is zijn stellige overtuiging. "Daar gaan we ons volop voor inzetten."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.