Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

door: Han Verbeem

YERSEKE / DEN HAAG - Het mosselseizoen is woensdagmiddag op twee plaatsen van start gegaan: in Zeeland - ditmaal bij Burgh-Haamstede- en in Den Haag. Daar is in perscentrum Nieuwspoort een Zeeuwse lunch, waarbij enkele Kamerleden uit Zeeland de eerste mossels mogen proeven. De kwaliteit van het schelpje is als vanouds, zo blijkt. Maar de opbrengst valt wél tegen.

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. "Vorig jaar ging de mossel nog als een raket, maar nu zitten we met gemengde gevoelens." Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 


Audio: Waterschapsbestuurder Carla Michielsen over de terugloop van schelpdier- en vispopulaties in de Oosterschelde.

Zeeuwse lobby

De Zeeuwse lunch in het Tweede Kamergebouw is de jaarlijkse zomerbijeenkomst van het Zeeuwse regiobureau, waarbij provincie, gemeenten en waterschap een stevige regionale lobby voeren richting Haagse politiek. De opkomst van Kamerleden is deze keer matig, want in de nabijgelegen Plenaire zaal van de Tweede Kamer zijn stevige debatten gaande over de regeringsverklaring. De Zeeuwse Kamerleden nemen tussen de bedrijven door even de tijd om de eerste mossels te proeven: Jacqueline van den Hill (VVD) uit Goes en Patrick van der Hoeff (PVV) uit Philippine. Ook de Middelburgse Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA) is van de partij, maar komt later binnen. “De debatten wil ik niet missen, want die gaan ook over de toekomst van Zeeland”, benadrukt ze. Waar Van den Hill en Van der Hoeff deel uitmaken van regeringspartijen, bereidt Pijpelink zich als rood-groen Kamerlid voor op een stevige oppositie.

Opnieuw beëdigd

Jacqueline van den Hill mag weer terugkeren in de Tweede Kamer. Donderdag 4 juli is haar beëdiging. Na de verkiezingen van vorig jaar november belandde ze op de reservebankjes. Tot maart mocht ze tijdelijk terugkeren, om een fractielid te vervangen dat met zwangerschapsverlof was. De maanden nadien is ze even ‘functieloos’ VVD’er. Maar in de praktijk blijkt daar weinig van te merken. Het werk gaat gewoon door. “Eigenlijk ben ik nooit helemaal weggeweest”, zegt ze lachend. Ook de komende periode blijft ze zich inzetten voor sociale en maatschappelijke kwesties. Zo ook voor lhbti-rechten en gelijke behandeling. De Roze Zaterdag in Goes is alweer een jaar geleden en daar denkt ze met genoegen aan terug. “Wat een fantastische dag was dat”, verzucht ze. “En zulk mooi weer toen. Dat is nu wel anders.”

Zomerregen

En inderdaad, buiten striemt de zomerregen met stevige windvlagen tegen de ruiten. “Je zou bijna vergeten dat het hier een zomerlunch is”, zegt Han Polman met een kwinkslag. De vertrekkende Commissaris van de Koning mag deze middag zijn laatste Zeeuwse optreden in Nieuwspoort houden. In september begint hij elders in Den Haag, enkele kilometers verderop, met zijn nieuwe functie als Staatsraad Advisering bij de Raad van State. En of hij volgend jaar hier weer zal zijn? “Wie zal het zeggen”, zegt hij glimlachend. “Mogelijk krijg ik dan wel een uitnodiging.” Maar dan als gast.


Vlnr: burgemeesters José van Egmond (Reimerswaal), Marga Vermue (Sluis), Marleen Nijbers (Tholen) en waterschapsbestuurder Carla Michielsen.

Oer-Nederlandse lekkernij

Onderwijl komen meer en meer politici naar de Zeeuwse lunchbijeenkomst in Nieuwspoort. Zo ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Ze laat zich het zeefruit goed smaken. "Ik hóu van mossels", moet ze toegeven. "Heerlijk, die oer-Nederlandse lekkernijen." De nieuwe landelijke coalitie wil meer kansen voor de visserij. Want ook daar klinken zorgen over de terugloop van vispopulaties in de Oosterschelde. "Onze partij heeft ervoor gezorgd dat de 'v' van visserij weer is teruggekeerd bij het ministerie van LNV", benadrukt ze.


BBB-Kamerlid en fractievoorzitter Caroline van der Plas.

Staatssecretaris

Terwijl ze dit opmerkt, loopt Jean Rummenie de ruimte binnen. Hij is de kersverse staatssecretaris van Visserij. "Jean, kom eens", roept Van der Plas hem toe en wenkt hem naderbij. "Dit is een omroepverslaggever uit Zeeland." En ja, de visstand in de Zeeuwse wateren heeft zeker de aandacht van de bewindsman. "Zo was ik pas op de radio bij Met het Oog op Morgen, en daar kwam ter sprake dat de ansjovis niet langer in de Oosterschelde wordt gevangen. Heel jammer dat zo'n eeuwenoude traditie dan verdwijnt." Toch heeft de visserij in Zeeland en in Nederland volop toekomst, is zijn stellige overtuiging. "Daar gaan we ons volop voor inzetten."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Martin Martens, regiodirecteur Zeeland bij Stedin
Energietransitie netcongestie

Stedin-directeur Martens wil geen rem op verduurzaming: 'Laat je op wachtlijst zetten'

6 juli, 2024

Netbeheerder Stedin zoekt nu naar creatieve oplossingen om de energietransitie gaande te houden, ondanks de netcongestie in Rilland. Het advies aan ondernemers die tóch willen verduurzamen: "Blijf vooral bezig met je plannen en laat jezelf op de wachtlijst zetten."

De rode Conferece - bij toeval ontstaan en nu in de handel.
Perendag Krabbendijke

Rode peer straks ook in Zeeuwse winkels: 'Een toevalstreffer'

6 juli, 2024

Verbeek heeft de rode Conference niet doelbewust ontwikkeld, deze is spontaan ontstaan - zegt de kweker op de Perendag in Krabbendijke. "Het was echt puur toeval."

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.

Reimerswaal wil voortaan zelf muziekonderwijs regelen voor de jeugd - als het aan de coalitie ligt.
Reimerswaal Zeeuwse Muziekschool

Reimerswaal wil af van Muziekschool, maar tilt besluit over vakantie heen

2 juli, 2024

Een raadsmeerderheid steunt een collegevoorstel om de samenwerking op te zeggen, zo blijkt dinsdagavond in de laatste raadsvergadering vóór het zomerreces. Maar CDA en ChristenUnie willen nog twee maanden bedenktijd, daarom is de besluitvorming pas in september.