"Het is zeker jammer om te stoppen, maar het is voor mij niet meer te doen", zegt François. Hij kijkt met tevredenheid terug op zijn tijd als ambassadeur. "De gemeente gaf ons veel vrijheid, en we hebben mooie doelen kunnen realiseren. We gaven voorlichting op scholen, spraken met kerkenraden en waren aanwezig bij Roze Zaterdag. Het was een positieve ervaring, hoewel er soms wat kritiek was op de media-aandacht, maar dat had ook altijd wel een reden."
Verbindingen leggen
Maxim, eveneens Regenboogambassadeur, zal François missen. "We vulden elkaar als team goed aan", zegt Maxim. Vier jaar geleden verliep de start met hobbels -het was midden in de coronatijd- maar het tweetal heeft goede verbindingen weten te leggen met maatschappelijke organisaties. Zoals scholen, kerkgemeenschappen en de ouderenbond. Maxim gelooft dat door persoonlijke gesprekken meer begrip ontstaat. "Als je individuen aanspreekt, bereik je ze veel beter dan via abstracte groepen in de media."
Breed inclusiebeleid
Voor wethouder Annebeth Evertz heeft het ambasadeurschap zich duidelijk bewezen, en ze gaat nog een stap verder: het Regenboogbeleid in Kapelle wordt verder uitgebreid, tot een breed inclusiebeleid. "We willen dat iedereen in onze samenleving mee kan doen. Daarom gaan we het ambassadeurschap verbreden naar inclusie in brede zin", vertelt de wethouder. "Het is belangrijk om ervaringsdeskundigen, zoals Maxim en straks de opvolger van Francois, daarbij te betrekken. Zij halen waardevolle informatie op, die we nu in ons beleid kunnen verwerken."
Zoeken naar opvolger
Hoewel er nog geen opvolger voor François bekend is, is Kapelle momenteel druk op zoek naar de nieuwe inclusieambassadeur - die samen met Maxim aan de slag gaan als maatschappelijk verbinders. "De gemeente hoopt zo verder te bouwen aan een gemeenschap waar iedereen zich welkom voelt", zegt Evertz. En als het aan Maxim ligt, gaat dat zeker lukken. "Kapelle is best tolerant", weet hij inmiddels uit ervaring. "Maar het kan áltijd een stukje beter."