Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal. Pixabay

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - De Reimerswaalse raad wil niet op de rem trappen bij de wildjacht in het buitengebied van Kruiningen en andere dorpskernen. De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

Juist de ingewikkelde regels zijn een risico voor de veiligheid, stelt PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele. "Er hoeft maar ergens iets niet goed te gaan of je krijgt een kogel door je raam." En dat is volgens haar niet ondenkbaar, want op de dijk bij de Veerhaven wordt volop gejaagd. "Daar komen dijkwoningen te staan. Dan komen de jagers op vijf meter afstand van hun tuin."

Groepen uit België

Onlangs kreeg het raadslid, dat zelf bij de Veerhaven woont, een melding uit de buurt dat een groep van dertien jagers voor een woonhuis stond. En ook bij Rilland hoort ze zorgwekkende geluiden. "Daar komen groepen uit België jagen, ook bij gebieden waar mensen wandelen en kinderen fietsen." 

Veilige zone

Daarom wil het raadslid een veilig zone van minimaal 150 meter buiten de bebouwd kom, waar geen jacht is toegestaan. Dat is mogelijk vanuit de Natuurwet, legt ze uit. "En dat is niet alleen nodig voor de veiligheid, maar ook omdat kinderen er niet op zitten te wachten dat ze iemand een haas dood zien schieten." Maar ze weet de overige raadsfracties niet te overtuigen; coalitiepartijen SGP en Leefbaar Reimerswaal vinden zo'n zone overbodig en bovendien zou controle op de naleving ervan lastig zijn.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.