Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal. Pixabay

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - De Reimerswaalse raad wil niet op de rem trappen bij de wildjacht in het buitengebied van Kruiningen en andere dorpskernen. De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

Juist de ingewikkelde regels zijn een risico voor de veiligheid, stelt PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele. "Er hoeft maar ergens iets niet goed te gaan of je krijgt een kogel door je raam." En dat is volgens haar niet ondenkbaar, want op de dijk bij de Veerhaven wordt volop gejaagd. "Daar komen dijkwoningen te staan. Dan komen de jagers op vijf meter afstand van hun tuin."

Groepen uit België

Onlangs kreeg het raadslid, dat zelf bij de Veerhaven woont, een melding uit de buurt dat een groep van dertien jagers voor een woonhuis stond. En ook bij Rilland hoort ze zorgwekkende geluiden. "Daar komen groepen uit België jagen, ook bij gebieden waar mensen wandelen en kinderen fietsen." 

Veilige zone

Daarom wil het raadslid een veilig zone van minimaal 150 meter buiten de bebouwd kom, waar geen jacht is toegestaan. Dat is mogelijk vanuit de Natuurwet, legt ze uit. "En dat is niet alleen nodig voor de veiligheid, maar ook omdat kinderen er niet op zitten te wachten dat ze iemand een haas dood zien schieten." Maar ze weet de overige raadsfracties niet te overtuigen; coalitiepartijen SGP en Leefbaar Reimerswaal vinden zo'n zone overbodig en bovendien zou controle op de naleving ervan lastig zijn.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Martin Martens, regiodirecteur Zeeland bij Stedin
Energietransitie netcongestie

Stedin-directeur Martens wil geen rem op verduurzaming: 'Laat je op wachtlijst zetten'

6 juli, 2024

Netbeheerder Stedin zoekt nu naar creatieve oplossingen om de energietransitie gaande te houden, ondanks de netcongestie in Rilland. Het advies aan ondernemers die tóch willen verduurzamen: "Blijf vooral bezig met je plannen en laat jezelf op de wachtlijst zetten."

De rode Conferece - bij toeval ontstaan en nu in de handel.
Perendag Krabbendijke

Rode peer straks ook in Zeeuwse winkels: 'Een toevalstreffer'

6 juli, 2024

Verbeek heeft de rode Conference niet doelbewust ontwikkeld, deze is spontaan ontstaan - zegt de kweker op de Perendag in Krabbendijke. "Het was echt puur toeval."

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Mosselseizoen Tweede Kamer

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.