Het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen
Het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen Omroep Zeeland

Geen kleinschalige opvang in Reimerswaal: 'We kunnen geen eisen stellen'

23 januari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Verslaggever Han Verbeem in gesprek met CDA-raadslid Olaf Buteijn en wethouder Maarten Both, na afloop van het debat.

KRUININGEN - Het plan van CDA Reimerswaal om in de gemeente 129 asielzoekers te huisvesten, krijgt dinsdagavond geen meerderheid in de gemeenteraad. Indiener Olaf Buteijn blijkt vrijwel alleen te staan in zijn oproep. Andere partijen, uitgezonderd PvdA, vinden zijn motie overbodig, of plaatsen vraagtekens bij de haalbaarheid.

Het CDA roept met de motie het college op, locaties te vinden voor kleinschalige opvang. Eerder op de dag heeft de Eerste Kamer de spreidingswet aangenomen en daarmee hebben gemeenten een plicht opvang te regelen. Regeren is vooruitzien, zegt Buteijn, en daarom moet de gemeente zélf het initiatief nemen om opvang te regelen. Want Reimerswaal moet wél de regie houden in de opvang, benadrukt Buteijn, en aansturen op plaatsing van uitsluitend gezinnen in de gemeente.

Regionaal geregeld

Artwin Otte (SGP) merkt op, dat opvang regionaal wordt geregeld. "Dat wil niet zeggen dat we moeten weglopen voor onze verantwoordelijkheid", voegt hij daaraan toe. Maar hij vraagt zich wél af, of een oproep van het CDA daar iets aan kan toevoegen. Daarom steunt zijn partij de motie niet.

Alleen statushouders

Ook ChristenUnie voelt weinig voor de "vreemd opgestelde motie", zegt Huib Bouwman. "Wat is het doel hiervan", vraagt hij zich af. Want huisvesting van gezinnen in woningen is niet mogelijk. "Statushouders krijgen een woning toegewezen, asielzoeker niet." 

Afspraken

Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) zegt dat de gemeenten inderdaad de spreidingswet hebben te accepteren. "Maar we hebben in Zeeland afspraken gemaakt over opvang", merkt ook hij op. "Grotere gemeenten zijn hier beter op ingericht."

Alleenstaanden

Wethouder Maarten Both denkt niet dat Reimerswaal eisen kan stellen bij het COA over gezinsopvang. "Het zijn vooral alleenstaanden die naar Nederland komen", reageert hij. Gezinsherenigingen ontstaan pas, als een vluchteling een verblijfsstatus heeft. Ook over de term 'kleinschalige opvang' is onduidelijkheid. Buteijn wil beide bepalingen schrappen uit zijn voorstel, maar ook dan ontraadt Both de motie.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."