foto Pixabay

GEEN WAPENS OF DRUGS, WEL ILLEGALITEIT: GOES STOPT CONTROLE LEGE PANDEN

25 januari, 2024

door: Peter van den Assem

GOES – De gemeente Goes heeft de proef met controle op leegstaande panden afgerond. Er zijn er de afgelopen maanden 63 onder de loep genomen. Resultaat: geen wapens en ook geen drugs of wietplantages. Wel waren in veertien huizen arbeidsmigranten illegaal gehuisvest.

Afgelopen najaar is Goes met de controles gestart. Uit de eigen gegevens van de gemeente bleek dat er 173 panden waren waar mogelijk iets mis mee was. Zo zou een huis leeg staan, maar volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel was er wel een bedrijf gevestigd.

CRIMINELE ACTIVITEITEN?

Of er werd gas, water en stroom afgenomen en huisvuil buiten gezet, terwijl het huis onbewoond zou zijn. Wat betekent dat dan? Is er mogelijk sprake van criminele activiteiten? Dat hoeft natuurlijk niet, maar hoe zit ’t dan wel? Voor de gemeente was het reden genoeg om in oktober drie controlerondes te starten. Vooral met het oog op leefbaarheid en veiligheid. Bovendien vindt de gemeente het moeilijk te verkopen dat in een stad waar veel vraag is naar woonruimte zo veel huizen al langere tijd ‘zomaar’ leeg staan.

ARBEIDSMIGRANTEN

Tijdens die drie controlerondes werden 63 huizen gecontroleerd. Soms was er een onschuldige verklaring voor de onduidelijkheid. Maar niet altijd. Zo bleken in veertien huizen vijftig arbeidsmigranten te wonen, die daar illegaal waren gehuisvest. Denk aan een huis waar de eigenaar allerlei tussenschotten heeft aangebracht om zo extra ‘kamers’ te creëren, om zo veel mogelijk mensen in het huis te kunnen proppen.

Zoiets heet woninguitbuiting. In overleg met de gemeente mag een huis wel geschikt gemaakt worden voor bewoning door verschillende arbeidsmigranten, maar dan moet het wel aan bepaalde eisen voldoen. En het moet passen in het bestemmingsplan.

TWEEDE WONING

Een onschuldige verklaring voor ‘leegstand’ is dat een huis als tweede woning wordt gebruikt. Ook daar liepen de controleurs geregeld tegenaan. De eigenaren staan dan niet op dat adres geregistreerd in Basisregistratie Personen van de gemeente. Maar het gaat in dat geval uiteraard om een volstrekt legale constructie. Ook bleken huis leeg te staan omdat de eigenaren aan het verbouwen waren en ondertussen ergens anders woonden. En sommige andere huizen werden permanent bewoond, terwijl die volgens de administratie leeg moesten staan. Verklaring: de bewoners hadden zich bij de gemeente nooit ingeschreven op dat adres. Dat staan ze inmiddels wel.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Ter illustratie: mensen hand in hand.
Kamperland Noord-Beveland

Activisten Kamperland willen protesteren met 'menselijk lint'

2 juli, 2024

Donderdag neemt de gemeenteraad van Noord-Beveland een beslissing over het plan om het vakantiepark Beach Resort met 21 hectare uit te breiden. Eind mei heeft zich al een raadsmeerderheid vóór de uitbreiding afgetekend.

Door de toename van duurzame opwek zit nu ook Reimerswaal op slot.
Reimerswaal duurzame energie

Ook stroomnet Reimerswaal vol: Stedin zet in op flexibele teruglevering en cable pooling

2 juli, 2024

De netbeheerder roept daarom grootverbruikers op, om flexibel om te gaan met de teruglevering van stroom. Daarvoor krijgen ze betaald. Verder onderzoekt Stedin moe met tijdelijke technische oplossingen meer ruimte op het overvolle net te vinden is.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Goes

Woningen Goes gesloten na drugsvondst

2 juli, 2024

Twee woningen in Goes-Zuid zijn maandag op last van burgemeester Cees van den Bos voor een periode van drie maanden gesloten. In mei werden in de woningen aan de Berkenstraat en Buys Ballotstraat bij controles professionele hennepkwekerijen ontdekt.

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024

1 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

brassband Excelsior in de tuin van het Jachthuis
Goes Kloetinge

Tuinconcert Brassband Excelsior populair

1 juli, 2024

Tientallen bezoekers genoten zondagmorgen van het traditionele tuinconcert van Brassband Excelsior. Met het tuinconcert werd het brassbandseizoen muzikaal afgesloten. Het tuinconcert vond zoals gebruikelijk plaats in de tuin van het Jachthuis.

de SMWO duofiets
Goes SMWO

Samen eropuit met de duofiets

29 juni, 2024

SMWO zoekt fietsbuddy's; vrijwilligers die samen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen eropuit gaan.

Opening van de brandweerkazerne.
Heinkenszand opening brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HEINKENSZAND FEESTELIJK GEOPEND

29 juni, 2024

De nieuwe brandweerkazerne aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand is zaterdagmorgen feestelijk geopend. De opening wordt gecombineerd met een open dag.

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.