foto Pixabay

GEEN WAPENS OF DRUGS, WEL ILLEGALITEIT: GOES STOPT CONTROLE LEGE PANDEN

25 januari, 2024

door: Peter van den Assem

GOES – De gemeente Goes heeft de proef met controle op leegstaande panden afgerond. Er zijn er de afgelopen maanden 63 onder de loep genomen. Resultaat: geen wapens en ook geen drugs of wietplantages. Wel waren in veertien huizen arbeidsmigranten illegaal gehuisvest.

Afgelopen najaar is Goes met de controles gestart. Uit de eigen gegevens van de gemeente bleek dat er 173 panden waren waar mogelijk iets mis mee was. Zo zou een huis leeg staan, maar volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel was er wel een bedrijf gevestigd.

CRIMINELE ACTIVITEITEN?

Of er werd gas, water en stroom afgenomen en huisvuil buiten gezet, terwijl het huis onbewoond zou zijn. Wat betekent dat dan? Is er mogelijk sprake van criminele activiteiten? Dat hoeft natuurlijk niet, maar hoe zit ’t dan wel? Voor de gemeente was het reden genoeg om in oktober drie controlerondes te starten. Vooral met het oog op leefbaarheid en veiligheid. Bovendien vindt de gemeente het moeilijk te verkopen dat in een stad waar veel vraag is naar woonruimte zo veel huizen al langere tijd ‘zomaar’ leeg staan.

ARBEIDSMIGRANTEN

Tijdens die drie controlerondes werden 63 huizen gecontroleerd. Soms was er een onschuldige verklaring voor de onduidelijkheid. Maar niet altijd. Zo bleken in veertien huizen vijftig arbeidsmigranten te wonen, die daar illegaal waren gehuisvest. Denk aan een huis waar de eigenaar allerlei tussenschotten heeft aangebracht om zo extra ‘kamers’ te creëren, om zo veel mogelijk mensen in het huis te kunnen proppen.

Zoiets heet woninguitbuiting. In overleg met de gemeente mag een huis wel geschikt gemaakt worden voor bewoning door verschillende arbeidsmigranten, maar dan moet het wel aan bepaalde eisen voldoen. En het moet passen in het bestemmingsplan.

TWEEDE WONING

Een onschuldige verklaring voor ‘leegstand’ is dat een huis als tweede woning wordt gebruikt. Ook daar liepen de controleurs geregeld tegenaan. De eigenaren staan dan niet op dat adres geregistreerd in Basisregistratie Personen van de gemeente. Maar het gaat in dat geval uiteraard om een volstrekt legale constructie. Ook bleken huis leeg te staan omdat de eigenaren aan het verbouwen waren en ondertussen ergens anders woonden. En sommige andere huizen werden permanent bewoond, terwijl die volgens de administratie leeg moesten staan. Verklaring: de bewoners hadden zich bij de gemeente nooit ingeschreven op dat adres. Dat staan ze inmiddels wel.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."