De huidige molens aan de Schoorse Zeedijk worden vervangen door exemplaren van ruim drie keer zo hoog..
De huidige molens aan de Schoorse Zeedijk worden vervangen door exemplaren van ruim drie keer zo hoog..

Gemeentebelang roept wethouder op matje over windmolens Schore

28 mei, 2024

door: Han Verbeem

KAPELLE - Gemeentebelang Kapelle wil wethouder Siwart Mackintosh vanavond in de raadsvergadering kritisch aan de tand voelen over de communicatie rondom de bouwplannen van twee grote windmolens bij Schore. Fractievoorzitter Jordy van Leeuwen, van Gemeentebelang, heeft het als extra punt op de vergaderagenda laten plaatsen. Volgens Van Leeuwen blijft er onduidelijkheid onder de inwoners over de bouwprocedures - een eerder excuus van de wethouder heeft dit niet kunnen wegnemen, stelt hij.

Tijdens de raadsvergadering van april spraken zowel dorpsraadlid André Schrier als een inwoonster van Schore hun zorg uit over de molens van zo'n 200 meter hoog, die de bestaande exemplaren van amoer 50 meter hoog moeten vervangen. Beide molens komen op zo'n 700 tot 800 meter van het dorp te staan, langs de Schoorse Zeedijk. Wethouder Mackintosh antwoorde hen over de plannen van energiebedrijf E-Connection: "Er is nog geen formeel verzoek bij ons ingediend, een principeverzoek. Wanneer we erover gaan praten is voor mij nog niet duidelijk."

Aanvullende informatie

De volgende dag ontvingen de Kapelse raadsleden echter een mail van de wethouder met "aanvullende informatie". Voor één van de twee molens zou wel degelijk een bouwaanvraag zijn ingediend maar deze was nog niet volledig. Het college zou bovendien in afwachting zijn van adviezen van de Zeeuwse GGD, wat betreft mogelijke negatieve effecten op de volksgezondheid - zoals hinder van geluid en slagschaduw.

Verwarring

Deze mail was alleen gericht aan de raadsleden gericht, niet aan de insprekers. Gemeentebelang organiseerde vervolgens een drukbezochte protestbijeenkomst en de dorp. De dagen erna haalde de dorpsraad tweehonderd handtekeningen op tégen de bouw van de molens. In een nieuwsbrief van 3 mei liet wethouder Mackintosh weten dat hij tijdens de bewuste raadsvergadering 'even in verwarring' was. Pas op dat moment kregen de twee insprekers een telefoontje van het gemeentehuis met verdere tekst en uitleg over de bouwplannen.

Bevragen

Raadslid Van Leeuwen heeft moeite met deze gang van zaken."De fractie van Gemeentebelang wenst de handelswijze van de wethouder in een openbare vergadering te bevragen over de keuze om op deze wijze te handelen."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.