Gemeenten willen van het Rijk meer geld voor uitvoering beleid.
Gemeenten willen van het Rijk meer geld voor uitvoering beleid. Pixabay

Gemeenten willen boter bij de vis na Troonrede

19 september, 2023

door: Han Verbeem

GOES / MIDDELBURG / DEN HAAG - De Zeeuwse gemeenten zien kansen voor Zeeland, met de Troonrede - waarin koning Willem-Alexander de het belang van onderinge verbinding en regionale samenwerking benadrukt. Want de Zeeuwen werken al volop samen bij onder meer asielopvang, aanpak van ondermijning en de bevordering van de arbeidsmarkt - aldus een gezamenlijke verklaring van de dertien Zeeuwse gemeenten. Maar de Zeeuwen willen wél boter bij de vis, met onder meer financiële toezeggingen van Den Haag. Daarbij vertrouwen de gemeenten erop dat werk wordt gemaakt van de pfas-bestrijding en dat "de afschaffing van de tol van de Westerscheldetunnel daadwerkelijk ingaat per 2025."

Ook kansengelijkheid met de bestrijding van armoede, waarover de koning in de Troonrede spreekt, gaat Zeeland aan. "Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving",  aldus de reactie uit Zeeland. Daarvoor moeten wél de provinciale en gemeentelijke financiën voor de lange termijn op orde zijn en de gemeenten kijken met zorg naar het 'afgrondjaar' 2025. "We zien een financieel ravijn op ons afkomen waardoor
ontwikkelingen tot stilstand komen", schrijven ze. "We hebben structureel financiën nodig vanuit het Rijk om de bestaanszekerheid voor de Zeeuwen te verbeteren."

Beklemmend

De huidige wet- en regelgeving ervaren de Zeeuwse overheden als beklemmend. "De bekostiging van het onderwijs werkt wellicht in de randstad maar in de regio is maatwerk nodig", stellen ze. "In Zeeland zet iedereen zich in voor Brede Welvaart, een goede kwaliteit van leven nu en in de toekomst. We zien steeds meer voorzieningen in ons dunbevolkt gebied verdwijnen zoals zorg, onderwijs en openbaar vervoer. Dit komt het bestaansrecht niet ten goede." Daarom verwacht Zeeland snel aandacht en acties. De Zeeuwse overheden stellen bovendien gezamenlijk de voorwaarden op voor de eventuele nieuwe kerncentrales in Zeeland.

Bestaanszekerheid

Een ander sleutelwoord in de troonrede, en de daarop aangeboden Miljoenennota, is bestaanszekerheid. Dat geldt ook voor het woningaanbod in Zeeland. De gemeenten willen een "divers woningaanbod, zodat iedereen een passende woning kan vinden." Ook willen de gemeentes aandacht voor de Zeeuwse kenniseconomie. "Het behoud van internationale studenten is van enorme toegevoegde waarde voor het voorbestaan van de kennisinfrastructuur en voldoende aanbod op de arbeidsmarkt.", aldus de verklaring. "We horen in de Troonrede veel inzet voor cultuur. We verwachten voor Zeeland dat we gebruikkunnen maken van de Rijksmiddelen"."

Bereikbaarheid

Door de eilandenstructuur staat de bereikbaarheid van Zeeland onder druk - in diverse opzichten: "De bereikbaarheid van de zorg, de renovatie van de Zeelandbrug, het te realiseren spoor van Gent naar Terneuzen voor grensoverschrijdend goederen- én reizigersvervoer, de aanpak van de Midden-Zeeland Route en de beschikbaarheid en betaalbaarheid van het openbaar vervoer voor onze inwoners en bezoekers."

Waterveiligheid

Waterveiligheid in de Zuidwestelijke Delta is van nationaal belang. Ook de Deltacommissaris, Peter Glas, zegt in een eerste reactie dat de Miljoennennota té weinig geld beschikbaar stelt voor hoogwaterbescherming. En de Zeeuwse gemeenten delen de zorg. "De enorme kosten voor dijkversterkingen moeten verdeeld worden over een klein aantal inwoners in de provincie." Hiervoor en voor de zoetwaterproblematiek vraagt het waterschap Scheldestromen samen met de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten actief aandacht bij de landelijke politiek.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Scholierenbus Goes-Wemeldinge vanaf 2025
Wemeldinge Goes

Scholierenbus Goes-Wemeldinge vanaf 2025

25 september, 2023

Volgens wethouder Herselman is deze scholierenlijn een welkome een gewenste aanvulling op het nieuwe streeekvervoer, waarbij onder meer de huidige buslijn 27 komt te vervallen.

een gezellige koffie en andere inwoners ontmoeten in de 'KletsCorner'
Kapelle Bibliotheek Oosterschelde

Kapelle zet 'KletsCorners' in tegen eenzaamheid

24 september, 2023

Het bestrijden van eenzaamheid en het maken van nieuwe verbindingen zijn belangrijke thema's voor de gemeente Kapelle. Het Buurtteam van Kapelle heeft al verschillende activiteiten hieromtrent daar worden zogeheten 'KletsCorners' een week voor de Week van de Eenzaamheid, aan toegevoegd.

een gezellige koffie en andere inwoners ontmoeten in de 'KletsCorner'
Kapelle Bibliotheek Oosterschelde

Kapelle zet 'KletsCorners' in tegen eenzaamheid

24 september, 2023

Het bestrijden van eenzaamheid en het maken van nieuwe verbindingen zijn belangrijke thema's voor de gemeente Kapelle. Het Buurtteam van Kapelle heeft al verschillende activiteiten hieromtrent daar worden zogeheten 'KletsCorners' een week voor de Week van de Eenzaamheid, aan toegevoegd.

ongeluk met letsel bij Kamperland
112 nieuws Kamperland

Meerdere gewonden bij ongeluk Kamperland

24 september, 2023

Bij een aanrijding op de Oost-Westweg (N57) bij Kamperland zijn zondagmiddag meerdere mensen gewond geraakt. Eén van de bestuurders van betrokken voertuigen was mogelijk onder invloed van drugs.

Hotel Van der Valk Goes
Goes asielzoekers

Van der Valk in beeld voor tijdelijke opvang asielzoekers

23 september, 2023

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente Goes een verzoek ingediend om asielzoekers op te mogen vangen in het Hotel Van der Valk net buiten de stad. Dit als tijdelijke vervangende locatie voor de noodopvang in de Zeelandhallen die vanaf 1 januari de deuren sluit.

Reimerwaal wil verplichte DNA-registratie honden
Reimerswaal hondenpoep

Reimerwaal wil verplichte DNA-registratie honden

22 september, 2023

Met zo'n DNA-databank kan de gemeente veroorzakers van hondenpoepoverlast bekeuren. "DNA geeft honderd procent zekerheid", aldus initiatiefnemer en SGP-raadslid Rien Sinke.

Parkeren langs de Julianahaven is straks niet meer mogelijk.
Yerseke Waterschap Scheldestromen

Autoverbod langs verrotte kades Julianahaven

22 september, 2023

Volgens Martien van Overloop blijkt uit onderzoeken dat delen van de stalen damwand zijn verrot. "Er zitten behoorlijke gaten in", zegt hij. En om erger te voorkomen neemt de gemeente, op advies van het Waterschap, beschermende maatregelen.

Wachtrij bij de milieustraat aan het Geldeloozepad
Goes milieustraat

ONDERZOEK MILIEUSTRAAT BEVELANDEN OP DELTAPARK GOES

22 september, 2023

Het dagelijkse gemeentebestuur van Goes heeft een voorstel naar de raad gestuurd voor een verder onderzoek naar bedrijvenpark Deltaweg als locatie voor een nieuwe milieustraat. Dit in samenspraak met de andere vier Bevelandse gemeenten.