Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta Geopark

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

door: Han Verbeem

GOES - Extra bezoekers zal de nieuwe Geopark-status het gebied van de Schelde Delta niet opleveren. Ook biedt het Zeeland geen bescherming tegen bijvoorbeeld de komst van windmolens. De status is vooral bedoeld als visitekaartje voor de bezoekers die nu al naar de regio komen. Dat zegt Walter Jonkers uit Goes, beleidsmedewerker bij de provincie Zeeland en coördinator voor het Global Geopark Schelde Delta. Sinds 23 april mag Zeeland -met omliggende delen van West-Brabant en Vlaanderen- dit internationale keurmerk voeren.


Audio: Geopark-coördinator Walter Jonkers over het Unesco-keurmerk voor de Schelde Delta

De komende periode zal het Geopark-logo overal in Zeeland te zien zijn: in musea, bij bezoekerscentra en op recreatieparken. "We gaan naar elkaar verwijzen als organisaties, zodat we allemaal hetzelfde verhaal uitstralen", aldus Jonkers. "Het is een uniek verhaal over het eeuwenlang strijden tegen en leven met het water." Zo wordt het verhaal ook meer zichtbaar gemaakt - niet alleen voor toeristen maar ook voor de eigen bewoners. Unesco was enorm blij met de aanvraag van de regio voor de status, merkt de coördinator op. "Eigenlijk is het Unesco zélf geweest die ons daartoe heeft uitgenodigd, omdat ze de Schelde Delta er graag bij willen hebben."

Geen zak met geld

Het keurmerk heeft geen juridische status en biedt het landschap en de natuur ook geen bescherming. "Het is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Werelderfgoed-status", zegt hij. Een zak geld is evenmin te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen. "Zo hebben we onlangs een Europese Interreg-subsudie van tien miljoen euro binnengehaald", noemt Jonkers als voorbeeld.

Aan de slag

Nu gaan Bevelandse erfgoedorganisaties volop aan de slag met het keurmerk. Zoals het Fruitteeltmuseum in Kapelle, het Streekmuseum in Goes en het Oosterscheldemseum in Yerseke - binnenkort zijn allerleid campagnes en acties te verwachten. Het laatstgenoemde museum is bovendien één van de meest actieve partners in de Geopark-samenwerking - merkt Jonkers op. Langs de belangrijkste toegangswegen van en naar Zeeland staan aan de provinciegrens al informatieborden met het Geopark-logo. "Dat is ook een vereiste van Unesco voor toekenning van het keurmerk", zegt hij.

Geen toeristenmagneet

Een toeristenmagneet zal het keurmerk volgens Jonkers echter niet worden. "Geopark zien we niet als een middel om nóg meer bezoekers naar Zeeland te halen, benadrukt Jonkers. "Daar moeten we voorzichtig mee zijn want op sommige plaatsen zijn nu al al teveel bezoekers." Want los van de nieuwe keurmerkstatus voorziet de provincie al een verdubbeling van het aantal bezoekers en vakantiegangers tegen 2030.

Walter Jonkers
Walter Jonkers (Foto: ZuidWest)

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.