De slangen bij de rioolwaterzuivering bij Kapelle
De slangen bij de rioolwaterzuivering bij Kapelle Omroep Zeeland

Gewassen bewaterd met door PFAS vervuild water: 'We hebben geen gronden om in te grijpen'

1 oktober, 2024

door: Omroep Zeeland

KAPELLE / MIDDELBURG - Boeren gebruiken met PFAS vervuild water om hun gewassen te besproeien. Bij de uitlaat van de rioolwaterzuivering bij Kapelle hangt een slang in de sloot waar boeren water kunnen aftappen. En het waterschap vindt dat goed, blijkt uit onderzoek van Omroep Zeeland.

Gebruik van afvalwater uit rioolwaterzuiveringen voor het besproeien van landbouwgewassen is niet toegestaan. Dat komt omdat er in dat afvalwater nog veel stoffen zitten die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen, zoals ziektekiemen en giftige stoffen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat stoffen zich ophopen in gewassen als die worden besproeid met dat water. En ook onderzoek dat de afgelopen jaren in Zeeland is gedaan wijst in die richting.
 

Vergunning

Dit voorjaar bleek uit onderzoek van Waterschap Scheldestromen dat het afvalwater van alle rioolwaterzuiveringsinstallaties in Zeeland PFAS bevat. Bij drie zuiveringsinstallaties was het PFAS-gehalte extra hoog: die bij Bruinisse, die op Walcheren en die bij Kapelle, bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder. En juist daar ligt die slang.
 
Het waterschap heeft desondanks een vergunning verleend voor het gebruik van het water, blijkt bij navraag door Omroep Zeeland. Volgens waterschapsbestuurder Marianne Poissonnier kan dat, omdat het waterschap het water ziet als oppervlaktewater en niet als afvalwater. Dat de sloot waaruit het water wordt gehaald compleet gevoed wordt door water uit de uitlaat van de rioolwaterzuivering, doet daar volgens haar niets aan af.
 

'Het is een sloot'

"We hebben met wet- en regelgeving te maken", zegt Poissonnier. "Dan is het formeel zo: als het een sloot is, is het een sloot. Als het op de zuivering is, is het effluent (afvalwater, red). Zolang er geen andere regels zijn, moeten wij ons daar ook aan houden."
 
Het is al jaren bekend dat het afvalwater dat rioolwaterzuiveringen lozen PFAS kan bevatten. Het onderzoek naar de Zeeuwse rioolwaterzuiveringen van afgelopen voorjaar bevestigt dit. De uitkomst van het onderzoek was voor het waterschap geen aanleiding om de vergunning voor het aftappen van het afvalwater uit de sloot in te trekken, zegt Poissonnier. "We kunnen daar niets aan doen, we hebben geen gronden om in te grijpen."
 

Intern bekend

Het onderzoeksrapport was in april klaar, in mei gaf het waterschap de vergunning af. Volgens Waterschap Scheldestromen waren de resultaten van dat onderzoek intern bij een beperkt aantal mensen bekend en zijn die pas in juni met alle mensen van het waterschap gedeeld. De mensen op de afdeling die de vergunningen verstrekt wisten dus volgens het waterschap later pas dat het water nog meer vervuild was dan het gemiddelde afvalwater van rioolwaterzuiveringen in Zeeland.
 

Al twee jaar protest

Maar Egbert Lobee van de stichting Gezond Water probeert al ruim twee jaar iets te doen tegen het gebruik van het afvalwater uit de sloot bij deze rioolwaterzuiveringsinstallatie door boeren. Hij heeft handhavingsverzoeken ingediend, is naar de rechter gestapt, maar niemand grijpt in. "Ik fiets hier regelmatig langs", vertelt hij. "En ik zag een slang lopen van deze sloot naar een perceel plantuien."
 
Omdat hij zich daar boos over maakte, kwam hij in actie, maar de instanties die Lobee heeft aangeschreven doen niets, tot zijn grote verbazing. "Er zit PFAS in dat water. Deze heeft het meeste PFAS van alle rioolwaterzuiveringen in Zeeland. En PFAS is niet gezond voor mensen. Je krijgt er onder andere kanker van. En dus moet je daar geen landbouwgewassen mee bevloeien."
 

Tekort aan zoet water

Het onderzoek van de wetenschappers, dat deels in Zeeland wordt uitgevoerd, vindt plaats omdat afvalwater uit een rioolwaterzuivering een oplossing kan zijn voor het tekort aan zoet water in de landbouw. Er wordt onder meer onderzocht of het mogelijk is om afvalwater nog een extra keer schoon te maken, zodat het wel veilig gebruikt kan worden. De onderzoekers hebben niet gekeken naar PFAS, omdat daar nog niet veel over bekend was toen het onderzoek begon. Eind dit jaar worden de eerste resultaten van het onderzoek gepresenteerd.
 
Intussen hangt de slang nog steeds in de sloot voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder en kunnen boeren het water uit de sloot nog steeds gebruiken. Waterschapsbestuurder Marianne Poissonnier zegt nog best een aardappel te durven eten die bewaterd is met afvalwater. "De concentraties zijn erg licht. Mijn gevoel is dat ik het nog zou durven."
 
* Het is Omroep Zeeland niet duidelijk hoeveel water er uit de sloot is gehaald. Ook is niet duidelijk welke gewassen zijn beregend met het water uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie en hoe lang dat al gebeurt.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

hulpdiensten bij de Koningstraat in Goes
112 nieuws Goes

Politie inzet voor dreigende situatie in Goes

3 oktober, 2024

Politie en ambulancemedewerkers zijn donderdagmiddag in actie moeten komen voor een dreigende situatie in het centrum van Goes. Een vrouw is hierbij overgedragen aan het zorgkader.

Emma Heesters Live in Theater
Goes cultuur

Volle bak voor Emma

3 oktober, 2024

De succesvolle zangeres Emma Heesters is woensdagavond haar theatertour 'Emma Heesters Live in Theater' gestart in een uitverkocht Theater de Mythe in Goes. Na afloop van het concert was er een Meet & Greet met Emma.

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'
PFAS Waterschap Scheldestromen

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'

3 oktober, 2024

Zeker nu duidelijk is dat met PFAS-vervuild slootwater op de akkers komt, moet het kabinet snel aan de slag met een verbodsregeling - stelt Karin Körver (PvdD). Donderdag dient ze een motie in bij de algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen.

knuffels en dieren worden 5 oktober gezegend in Ovezande
Reimerswaal Ovezande

Dierendagviering RK-kerk Ovezande; een zegening voor knuffels en dieren

1 oktober, 2024

Zaterdag 5 oktober wordt in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Ovezande de jaarlijkse Sint Franciscus van Assissi-viering gehouden oftewel de dierendagviering. Een kerkdienst waar een ieder die dat wil, zijn knuffel of huisdier mee mag nemen voor een zegening door pastoor Thaddy de Deckere.

De Oesterontmoeting 2024 in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Provincie economie

Oesterevent netwerkt richting Frankrijk: 'Nieuwe economische impuls door zeesluis'

1 oktober, 2024

Met de nieuwe zeesluis bij Terneuzen én de aanleg van de Seine-Scheldeverbinding reikt de Parijse avenue Champs-Elysées straks tot aan de Westerschelde - zo blijkt maandag tijdens de Oesterontmoeting van de provincie,

Marcel Steenbakker in de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden

Lokale publieke omroep viert 50-jarig jubileum, maar Zeeland volgde pas veel later

30 september, 2024

De lokale publieke omroep viert deze week het vijftigjarig bestaan en ondanks dat in onze provincie de lokale omroepen nog niet zo lang meegaan, zit vrijwilliger Marcel Steenbakker al wel een flinke tijd in het vak.

botsing op een rotonde in de Noordhoek in Goes
112 nieuws Goes

Botsing op rotonde in Goes

30 september, 2024

Een auto en scooter zijn maandagmorgen met elkaar in botsing gekomen op een rotonde bij de Hoge Meet en de Hilleweg in Goes. Er raakte niemand ernstig gewond.

het echtpaar Boer-Schipper met burgemeester Cees van den Bos
Goes Kloetinge

65-jarig huwelijksjubileum in Kloetinge

30 september, 2024

Burgemeester Cees van den Bos mocht maandagmorgen namens de gemeente Goes de hartelijke felicitaties overbrengen aan de heer en mevrouw Boer-Schipper. 65 jaar geleden traden zij in het huwelijk, een heugelijk feit wat maandag gevierd werd.