Eén van de twee huidige molens aan de Schoorse Zeedijk, die worden vervangen door exemplaren van drie keer zo hoog.
Eén van de twee huidige molens aan de Schoorse Zeedijk, die worden vervangen door exemplaren van drie keer zo hoog.

GGD ziet geen bezwaar bij windmolens Schore, maar: 'Blijf in gesprek met omgeving'

8 oktober, 2024

door: Han Verbeem

KAPELLE - Tijdens een beeldvormingsavond in de Kapelse raadszaal is dinsdagavond uitvoerig gesproken over de geplande bouw van windmolens in het dorp Schore. Het is een bijpraatsessie voor de raadsleden, over de in het dorp omstreden plannen voor twee windmolens van elk 200 meter hoog aan de Schoorse Zeedijk - die de bestaande exemplaren met een hoogte van zo'n vijftig meter moeten vervangen. Deze avond komen ook de aanbevelingen van de GGD ter tafel. De Zeeuwse gezondheidsdienst ziet geen bezwaar, zo blijkt: alles blijft binnen de wettelijk gestelde normen. Maar de GGD adviseert wél om de omgeving te betrekken bij de voortgang van het project. Die toezegging kunnen zowel gemeente als projectontwikkelaar doen.


Audio: Peter Vogel, van de gemeente Kapelle, legt tijdens de beeldvormingsavond namens het college uit hoe de gemeente de inwoners wil betrekken bij het project om overlast van de molens zoveel mogelijk te beperken.

In Schore zelf is grote weerstand tegen het project, een petitie tegen de komst van de molens heeft meer dan tweehonderd handtekeningen opgeleverd -éénderde van de dorpsbevolking. Toch zetten ontwikkelaar en gemeente de plannen door. Peter Vogel, beleidsmedewerker bij de gemeente Kapelle, is zich bewust van de mogelijke impact van de windmolens. “De belangrijkste aspecten waar we naar kijken zijn geluid, slagschaduw en natuurlijk het effect op de omgeving. We moeten voldoen aan de wettelijke normen, maar we begrijpen dat er ook zorgen zijn bij de inwoners,” aldus Vogel. De gemeente wil daar zoveel mogelijk rekening mee houden.

Energietransitie

Vervolgens is het de beurt aan Ton Hirdes, projectmanager van energieproducent E-Connection. Hirdes licht de plannen voor de twee windmolens toe en geeft een overzicht van de activiteiten van zijn bedrijf in Zeeland. “Wij zijn een van de oudste particuliere projectontwikkelaars in Nederland en hebben inmiddels al meerdere succesvolle projecten afgerond in deze regio, zoals de windturbines op de Oosterscheldekering. Ook voor Schore willen we een duurzaam project realiseren dat bijdraagt aan de energietransitie,” vertelt Hirdes.

Uitzicht en beleving

Tijdens de daaropvolgende vragenronde geven de raadsleden blijk van hun zorgen. Ernest Franken, raadslid namens het CDA, vraagt naar de bevindingen van de GGD met betrekking tot het effect van de windmolens op het uitzicht en de beleving van omwonenden. “Ik mis in het overzicht iets over het zicht en de beleving. Heeft de GGD dit meegenomen in haar rapportage?” vraagt Franken.

Duidelijke afspraken

Vogel antwoordt dat, hoewel de wettelijke normen waarschijnlijk gehaald worden, het niet betekent dat alle zorgen bij omwonenden weggenomen zijn. Het is belangrijk om bewoners goed te betrekken bij het proces en duidelijke afspraken te maken over wie aanspreekbaar is bij klachten.”

Juridische status

Een ander punt van zorg is het geluidsniveau van de windmolens. Adrie Keurhorst van de SGP vraagt naar de juridische status van geluidsnormen die in de vergunning worden opgenomen. “Heeft de norm in de vergunning dezelfde juridische waarde als een wettelijke norm?” vraagt Keurhorst. Vogel legt uit: “Als de vergunning eenmaal onherroepelijk is, dan geldt de norm in de vergunning als juridisch bindend voor dit specifieke project.”

Looptijd 

Ook de looptijd van de vergunning komt aan de orde. Sacco Westdorp, raadslid voor de VVD, vraagt waarom de vergunning een duur van 25 jaar heeft. “Is die looptijd gebaseerd op de levensduur van de turbines, of heeft dat een andere reden?” vraagt hij. Daarop krijgt hij echter geen duidelijk antwoord. Maar over een kwart eeuw kan er in theorie weer geboerd worden op de van oorsprong landbouwgrond, de betonnen heipalen zijn tot drie meter onder het maatveld eenvoudig weg te knippen - legt de gemeentewoordvoerder uit.

Vertraging door dijkversterking

Hirdes merkt op dat het project wél enige vertraging oploopt door de dijkversterking in het gebied. “We kunnen niet verder met het vaststellen van de exacte locatie van de turbines totdat we duidelijkheid hebben over hoe de dijkversterking eruit zou zien. Dat levert ons een flinke vertraging op, maar nu kunnen we verder,” zegt hij.

Veiligheid

De plaatsing van de windmolens is zorgvuldig overwogen, met speciale aandacht voor veiligheidsaspecten. De turbines krijgen een tiphoogte van 180 meter, wat betekent dat de wieken op hun hoogste punt deze hoogte bereiken. Hirdes benadrukt dat er bij de plaatsing van de molens voldoende afstand wordt gehouden van wegen en buisleidingen. “Je moet een bepaalde afstand houden om te voorkomen dat de molens elkaar wind wegnemen of dat ze te dicht bij infrastructuur staan,” legt hij uit.

Voldoen aan wet én wensen

Daarnaast wordt het zichteffect van de windmolens op het landschap besproken. Tijdens de presentatie toont E-Connection enkele visualisaties van hoe de molens eruit zouden zien in het landschap rond Schore. Hoewel de exacte locatie van de tweede turbine nog niet definitief is bepaald, verzekert Hirdes dat er bij het bepalen van de locaties rekening wordt gehouden met de zorgen van omwonenden. “De molens worden zó geplaatst, dat ze voldoen aan de geluids- en slagschaduwnormen. We willen niet alleen voldoen aan de wet, maar ook tegemoetkomen aan de wensen van de omgeving,” benadrukt hij.

Open dialoog

E-Connection kondigt tijdens de avond aan dat er een speciaal windfonds zal worden opgezet, waaruit omwonenden financieel kunnen profiteren van het project. Ook blijft het bedrijf in gesprek met de lokale gemeenschap om zorgen weg te nemen en transparantie te waarborgen. “We willen een open dialoog met de inwoners van Kapelle blijven voeren en zorgen dat zij betrokken blijven bij de ontwikkelingen,” aldus Hirdes.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Wethouder Stephan en juf Willemijn bij de onthulling van het bordje 'Bieb op school'.
Noord-Beveland Bieb op school

Noord-Beveland breidt bieb op scholen uit met 'fikse steun van Rijk'

17 oktober, 2024

Met een éénmalige toelage van het Rijk kan het aantal openingsuren van de bibliobussen in de gemeente worden verdubbeld: van 10,5 uur naar 20,5 uur per week. Donderdagmiddag gaf wethouder Van Belzen het startsein voor de Bieb op School, bij De Vliete in Wissenkerke.

Theo Prins, van kenniscentrum Deltares, geeft uitleg over de zoute Zeeuwse meren.
Zuidwestelijke Delta natuurontwikkeling

Natuurherstel of natuurontwikkeling: 'Terug naar vroeger kan niet meer'

17 oktober, 2024

Deskundigen, bestuurders, milieuactivisten en politici verschillen van mening: is herstel altijd wel mogelijk? Of moet Zeeland juist de kans geven aan nieuwe natuurvormen, zonder heimwee naar het verleden - is de centrale vraag op de kennisdag van de Zuidwestelijke Delta.

Projectmanager Ron Nouws (rechts) en dagelijks bestuurder Anco Sneep, van Waterschap Brabantse Delta.
Waterschap Scheldestromen dijkversterking

Buurwaterschap haalt inspiratie op bij dijkversterking Hansweert: 'Zo'n infopunt, dat komt er bij ons óók'

16 oktober, 2024

Ingenieurs en bestuurder van Waterschap Brabantse Delta hebben een bezoek gebracht bij de dijkversterking bij Hansweert in Zeeland. Dit kijkje bij de Zeeuwse buren heeft hen geïnspireerd en op nieuwe ideeën gebracht voor hun eigen project.

De Hellenburgstraat, met de weg naar het explosieterrein. Links de opgang naar de hondenvereniging.
borsele

Hondenvereniging moet veld delen met EOD: 'Kleine, gecontroleerde explosies'

16 oktober, 2024

De gemeente Borsele zoekt al enige tijd naar een permanente plek om oude oorlogsmunitie veilig te laten ontploffen. Dit is nodig omdat er af en toe explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden, bijvoorbeeld tijdens landbouwwerkzaamheden.

Ook in teflon, de anti-aanbaklaag, van pannen zit PFAS.
PFAS Waterschap Scheldestromen

Tweede Kamer wil vóór komende zomer PFAS-verbodslijst: 'Dit biedt kansen voor Zeeland'

16 oktober, 2024

Goed nieuws voor Zeeland, zegt Karin Körver - namens de Partij voor de Dieren (PvdD) in Waterschap Scheldestromen. Een soortgelijke motie die zij de afgelopen algemene vergadering van Scheldestromen indiende, heeft het niet gehaald. "Maar de oproep van de Kamer laat de urgentie zien. Hoe eerder een verbod er komt, hoe beter." 

Woningbezitters krijgen 1.850 euro subsidie voor woningisolatie, na Reimerswaal is de regeling ook in Tholen opengesteld.
Woningisolatie Tholen

Ruim 360 aanvragen subsidieregeling woningisolatie Reimerswaal, Tholen haakt aan

15 oktober, 2024

De subsidie is bedoeld voor woningen met energielabel D, E, F of G, of voor woningen met twee slecht geïsoleerde bouwdelen. Huiseigenaren kunnen de subsidie gebruiken voor isolatieglas en het isoleren van muren, daken en vloeren.

Aanhanger met aardappels gekanteld, Deltaweg afgesloten
112 nieuws N256

Aanhanger met aardappels gekanteld, Deltaweg afgesloten

15 oktober, 2024

Dinsdag is aan het begin van de middag een aanhanger geladen met aardappels gekanteld op een parallelweg van de Deltaweg bij Goes. Een deel van de lading is op de Deltaweg terechtgekomen.

de scooter botste op de zijkant van de auto
112 nieuws Noord-Beveland

Scooterbestuurder lichtgewond na botsing bij Kortgene

14 oktober, 2024

Een scooterbestuurder is maandag aan het einde van de middag lichtgewond geraakt na een botsing met een personenauto. De botsing vond plaats op de kruising van de Schapendijk en Oudedijk bij Kortgene.