Amasja Kruit
Amasja Kruit Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Hangende steigers Goese watertoren succes: ‘Waardevolle ervaring’

30 augustus, 2023

door: Han Verbeem

GOES / MIDDELBURG - Steigerbouwer Amasja Kruit krijgt de meest uitdagende opdrachten in handen, en voor de Goese watertoren wist hij vorig jaar een unieke constructie uit te denken: steigers hangend aan de torenbol, zoals een boekenplank met een haak aan de muur hangt. Een constructie die mogelijk ook elders navolging krijgt. “We hebben waardevolle praktijkkennis opgedaan”, zegt Kruit.

Kruit is bedrijfsleider bij HDV Steigerbouw in Middelburg. Bij de renovatie van de voormalige watertoren, waar inmiddels drie appartementen zijn ingericht, was het niet gewenst om mogelijk de steigers volledig vanaf de grond op te bouwen. Na overleg met de opdrachtgevers kwam de steigerbouwer met een alternatief: een hangende constructie. De uit 1937 daterende watertoren met een hoogte van 63 meter is inmiddels industrieel erfgoed; het is het eerste Nederlandse exemplaar met een betonnen buitenwand en een stalen binnendeel, bedoeld voor wateropvang.

Gaatjes in betonwand

Om de steigers stabiel en veilig te kunnen plaatsen, was het nodig om gaatjes te boren in de betonnen buitenwand van de toren - van ongeveer anderhalve centimeter doorsnee. “Die waren nodig om de borgpennen aan te brengen”, aldus Kruit. Het duurde al met al bijna zeven maanden om de steigers te plaatsen; ook het afbreken kostte evenveel tijd.

Geen standaard plaatje

De opdracht voor de watertoren was er voor het bedrijf van Kruit “één zoals je die maar eens in de twintig jaar krijgt.” Maar de toegepaste technieken wil hij wel breder inzetten. “Juist bij industriële bouwwerken en monumenten die niet in het standaardplaatje passen”, zegt hij. Binnenkort gaat Kruit Kruijt aan de slag bij de renovatie van de kerk in ‘s-Gravenpolder en onlangs is in Goes ook een ander project
afgerond: de steigerbouw voor de eeuwenoude Maria Magdalenakerk. “Nee, hier zijn geen grote gaten geboord”, merkt hij lachend op. Maar ook bij deze kerk moesten steigers geplaatst worden boven de huizen. Hoe dat dan ging? “Op en tegen de daken aan”, legt de steigerbouwer uit. En dat zonder schade toe te brengen aan de dakbedekking en het kwetsbare natuursteen sierstukken.zandsteen. “Met ruim een kwart eeuw ervaring leer je dat wel.”


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.

Stoompluimen in de Pluimweide
Borsele Goes

Dubbel feest in Hoedekenskerke

12 september, 2024

Zaterdag 14 en zondag 15 september houdt Stoomtrein Goes-Borsele het evenement 'Stoompluimen in de Pluimweide'. Zaterdag valt dit samen met het 150-jarig jubileum van de Koutermolen die geopend is tijdens de Open Monumentendag.

De Schoorse Herfstmarkt is dit jaar op zaterdag 21 september.
Schoorse Herfstmarkt Schore

Grasduinen op de Schoorse Herfstmarkt: 21 september

12 september, 2024

De Schoorse Herfstmarkt, dit jaar op zaterdag 21 september is volgens de organisatie "misschien niet de grootste, maar wél de gezelligste markt." Bezoekers kunnen vanaf 10.00 terecht op het Nieuwe Kerkplein in Schore.

De koelkast ligt nog vaak 'vergeteten eten', dat over de houdbaarheidsdatum is.
Reimerswaal voedselverspilling

Verspillingsvrije week: Koelkast ligt vaak té vol met 'vergeten eten'

12 september, 2024

Deze week staat ook in de Bevelanden in het teken van de strijd tegen voedselverspilling. Zo gooien de inwoners van Reimerswaal gemiddeld 14.000 kilo per week aan voedsel weg. En dat is meer dan één volledige maaltijd per persoon - berekent wethouder Maarten Both.

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND
Kapelle brand

BLIKSEMINSLAG ZET RIETEN DAK IN BRAND

12 september, 2024

De brandweer is in de nacht van woensdag op donderdag met spoed uitgerukt voor een brandend dak in Kapelle.

het slachtoffer is tegen een boom gereden
112 nieuws Noord-Bevel;and

Zwaargewonde bij eenzijdig ongeval Colijnsplaat

11 september, 2024

Een persoon is woensdagavond zwaargewond geraakt bij een eenzijdig ongeval bij Colijnsplaat. Het slachtoffer is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.