Hangende steigers Goese watertoren succes: ‘Waardevolle ervaring’
30 augustus, 2023
door: Han Verbeem
GOES / MIDDELBURG - Steigerbouwer Amasja Kruit krijgt de meest uitdagende opdrachten in handen, en voor de Goese watertoren wist hij vorig jaar een unieke constructie uit te denken: steigers hangend aan de torenbol, zoals een boekenplank met een haak aan de muur hangt. Een constructie die mogelijk ook elders navolging krijgt. “We hebben waardevolle praktijkkennis opgedaan”, zegt Kruit.
Kruit is bedrijfsleider bij HDV Steigerbouw in Middelburg. Bij de renovatie van de voormalige watertoren, waar inmiddels drie appartementen zijn ingericht, was het niet gewenst om mogelijk de steigers volledig vanaf de grond op te bouwen. Na overleg met de opdrachtgevers kwam de steigerbouwer met een alternatief: een hangende constructie. De uit 1937 daterende watertoren met een hoogte van 63 meter is inmiddels industrieel erfgoed; het is het eerste Nederlandse exemplaar met een betonnen buitenwand en een stalen binnendeel, bedoeld voor wateropvang.
Gaatjes in betonwand
Om de steigers stabiel en veilig te kunnen plaatsen, was het nodig om gaatjes te boren in de betonnen buitenwand van de toren - van ongeveer anderhalve centimeter doorsnee. “Die waren nodig om de borgpennen aan te brengen”, aldus Kruit. Het duurde al met al bijna zeven maanden om de steigers te plaatsen; ook het afbreken kostte evenveel tijd.
Geen standaard plaatje
De opdracht voor de watertoren was er voor het bedrijf van Kruit “één zoals je die maar eens in de twintig jaar krijgt.” Maar de toegepaste technieken wil hij wel breder inzetten. “Juist bij industriële bouwwerken en monumenten die niet in het standaardplaatje passen”, zegt hij. Binnenkort gaat Kruit Kruijt aan de slag bij de renovatie van de kerk in ‘s-Gravenpolder en onlangs is in Goes ook een ander project
afgerond: de steigerbouw voor de eeuwenoude Maria Magdalenakerk. “Nee, hier zijn geen grote gaten geboord”, merkt hij lachend op. Maar ook bij deze kerk moesten steigers geplaatst worden boven de huizen. Hoe dat dan ging? “Op en tegen de daken aan”, legt de steigerbouwer uit. En dat zonder schade toe te brengen aan de dakbedekking en het kwetsbare natuursteen sierstukken.zandsteen. “Met ruim een kwart eeuw ervaring leer je dat wel.”
Deel dit artikel
Lees ook
Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'
18 januari, 2025
Het eerdere artikel over het monument 'De Komma van Kortgene' heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.