Prins Fabian en adjudant Robin van Hanzehat
Prins Fabian en adjudant Robin van Hanzehat Arti Carnaval

Hanzehatters tellen weer mee

28 januari, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES - Hanzehat (de naam voor Goes in carnavalstijd) was in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw het epicentrum van carnaval minnend Zuid-Beveland. Voor de grote carnavalfeesten stonden de deuren van schouwburg De Prins van Oranje aan de Nieuwstraat vier dagen achtereen open voor honderden carnaval vierende mensen. Met het verdwijnen van schouwburg De Prins van Oranje verdween ook grotendeels de carnavalscultuur in Goes.

Oude tijden herleven want carnaval in Goes wint weer aan populariteit. De oudste carnavalsvereniging van Zeeland heeft dapper en moedig de cultuur hoog gehouden vanuit Café Baarends aan de Voorstad. En met succes; na een teloorgang van enkele jaren heeft Arti weer een echte prins, een Raad van Elf en carnaval wordt weer op meer plaatsen gevierd in de gemeente Goes dan de achterliggende jaren.

Jubileumfeest

Begin 2023 vierde Arti carnaval haar 77-jarige bestaan, 7 maal 11 jaar. Elf is een belangrijk getal in de carnavalscultuur. Het is het nummer van de ‘nar’ die staat voor plezier en vrolijkheid. Arti is de oudste carnavalsvereniging van Zeeland. Kort na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog besloten de leden van het Rooms Katholieke gemengde koor Arti et Amicitiea een gemaskerd bal te organiseren.

Dit gemaskerd bal voor de leden van het koor groeide uit tot grote en drukbezochte carnavalsfeesten in zaal Krieger, Het Schuttershof en schouwburg De Prins van Oranje. De stad kreeg zelfs een eigen naam in carnavalstijd. De naambordjes Goes werden tijdelijk vervangen door naambordjes met de naam Hanzehat, een verwijzing naar de band die de stad heeft met haar ganzen.

Het carnaval werd steevast geopend met een carnavalsoptocht door de binnenstad van Goes. De burgemeester droeg de sleutels van de stad over aan de regerende Prins Carnaval; Prins Fonske (Ton Jalink), Prins Kobus (Ko Westdorp) en Prins Freek (Freek Soeters). De optocht kwam net als de grote carnavalsfeesten in het gedrang. Prins Lex (Alex Daniëls), Prins Adrie (Adrie Ventevogel), Prins Lowie (Wim de Greeve), Prins Vincent (Vincent Sinke) en Prins Kees (Marcel Schouwenaar) ontvingen de burgemeester op de thuisbasis bij Baarends aan de Voorstad om daar de sleutels in ontvangst te nemen.

Prins Fabian

In 2021 maakte Arti bekend dat er geen Prins en dus ook geen Raad van Elf was. Het motto was dan ook ‘Me ouwe even ’t slot d’r op’. De Arti-Hanzen vormden een alternatieve raad en lieten zich als zodanig gelden in de andere carnavalsoorden zoals ’t Kraaienist (Lewedorp), Paerehat (’s-Heerenhoek) en Pikpot (Kwadendamme). De ruim 60 leden van Arti hoopten op betere tijden en die kwamen.

Was 2023 niet alleen een feest vanwege het jubileumjaar van de carnavalsvereniging. Op 11 november om 23.11 uur werd Fabian Smitskamp gepresenteerd als de nieuwe carnavalsprins; Prins Fabian met aan zijn zijde adjudant Robin Ventevogel en natuurlijk een voltallige Raad van Elf.

Op bezoek bij Streekomroep de Bevelanden

Arti-voorzitter Glenn Savonije en Prins Fabian bezochten recent de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden. Uit het gesprek wat volgde bleek hoezeer carnaval weer in de lift zit. Naast Café Baarends hebben andere cafés in Goes (De Snor en de Pompe) zich gemeld voor het feest. Voor het eerst in jaren gaat de Prins met zijn gevolg op bezoek bij De Zuidwester en staan de basisscholen weer op de agenda.

Drukke dagen voor Prins Fabian, de Raad van Elf en het bestuur van Arti Carnaval. Vanaf 8 februari is Goes vier dagen lang weer gewoon Hanzehat en zijn de hanzehatters welkom om te feesten en de zorg van alledag weer even te ontvluchten.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."