Prins Fabian en adjudant Robin van Hanzehat
Prins Fabian en adjudant Robin van Hanzehat Arti Carnaval

Hanzehatters tellen weer mee

28 januari, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES - Hanzehat (de naam voor Goes in carnavalstijd) was in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw het epicentrum van carnaval minnend Zuid-Beveland. Voor de grote carnavalfeesten stonden de deuren van schouwburg De Prins van Oranje aan de Nieuwstraat vier dagen achtereen open voor honderden carnaval vierende mensen. Met het verdwijnen van schouwburg De Prins van Oranje verdween ook grotendeels de carnavalscultuur in Goes.

Oude tijden herleven want carnaval in Goes wint weer aan populariteit. De oudste carnavalsvereniging van Zeeland heeft dapper en moedig de cultuur hoog gehouden vanuit Café Baarends aan de Voorstad. En met succes; na een teloorgang van enkele jaren heeft Arti weer een echte prins, een Raad van Elf en carnaval wordt weer op meer plaatsen gevierd in de gemeente Goes dan de achterliggende jaren.

Jubileumfeest

Begin 2023 vierde Arti carnaval haar 77-jarige bestaan, 7 maal 11 jaar. Elf is een belangrijk getal in de carnavalscultuur. Het is het nummer van de ‘nar’ die staat voor plezier en vrolijkheid. Arti is de oudste carnavalsvereniging van Zeeland. Kort na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog besloten de leden van het Rooms Katholieke gemengde koor Arti et Amicitiea een gemaskerd bal te organiseren.

Dit gemaskerd bal voor de leden van het koor groeide uit tot grote en drukbezochte carnavalsfeesten in zaal Krieger, Het Schuttershof en schouwburg De Prins van Oranje. De stad kreeg zelfs een eigen naam in carnavalstijd. De naambordjes Goes werden tijdelijk vervangen door naambordjes met de naam Hanzehat, een verwijzing naar de band die de stad heeft met haar ganzen.

Het carnaval werd steevast geopend met een carnavalsoptocht door de binnenstad van Goes. De burgemeester droeg de sleutels van de stad over aan de regerende Prins Carnaval; Prins Fonske (Ton Jalink), Prins Kobus (Ko Westdorp) en Prins Freek (Freek Soeters). De optocht kwam net als de grote carnavalsfeesten in het gedrang. Prins Lex (Alex Daniëls), Prins Adrie (Adrie Ventevogel), Prins Lowie (Wim de Greeve), Prins Vincent (Vincent Sinke) en Prins Kees (Marcel Schouwenaar) ontvingen de burgemeester op de thuisbasis bij Baarends aan de Voorstad om daar de sleutels in ontvangst te nemen.

Prins Fabian

In 2021 maakte Arti bekend dat er geen Prins en dus ook geen Raad van Elf was. Het motto was dan ook ‘Me ouwe even ’t slot d’r op’. De Arti-Hanzen vormden een alternatieve raad en lieten zich als zodanig gelden in de andere carnavalsoorden zoals ’t Kraaienist (Lewedorp), Paerehat (’s-Heerenhoek) en Pikpot (Kwadendamme). De ruim 60 leden van Arti hoopten op betere tijden en die kwamen.

Was 2023 niet alleen een feest vanwege het jubileumjaar van de carnavalsvereniging. Op 11 november om 23.11 uur werd Fabian Smitskamp gepresenteerd als de nieuwe carnavalsprins; Prins Fabian met aan zijn zijde adjudant Robin Ventevogel en natuurlijk een voltallige Raad van Elf.

Op bezoek bij Streekomroep de Bevelanden

Arti-voorzitter Glenn Savonije en Prins Fabian bezochten recent de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden. Uit het gesprek wat volgde bleek hoezeer carnaval weer in de lift zit. Naast Café Baarends hebben andere cafés in Goes (De Snor en de Pompe) zich gemeld voor het feest. Voor het eerst in jaren gaat de Prins met zijn gevolg op bezoek bij De Zuidwester en staan de basisscholen weer op de agenda.

Drukke dagen voor Prins Fabian, de Raad van Elf en het bestuur van Arti Carnaval. Vanaf 8 februari is Goes vier dagen lang weer gewoon Hanzehat en zijn de hanzehatters welkom om te feesten en de zorg van alledag weer even te ontvluchten.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Ter illustratie: mensen hand in hand.
Kamperland Noord-Beveland

Activisten Kamperland willen protesteren met 'menselijk lint'

2 juli, 2024

Donderdag neemt de gemeenteraad van Noord-Beveland een beslissing over het plan om het vakantiepark Beach Resort met 21 hectare uit te breiden. Eind mei heeft zich al een raadsmeerderheid vóór de uitbreiding afgetekend.

Door de toename van duurzame opwek zit nu ook Reimerswaal op slot.
Reimerswaal duurzame energie

Ook stroomnet Reimerswaal vol: Stedin zet in op flexibele teruglevering en cable pooling

2 juli, 2024

De netbeheerder roept daarom grootverbruikers op, om flexibel om te gaan met de teruglevering van stroom. Daarvoor krijgen ze betaald. Verder onderzoekt Stedin moe met tijdelijke technische oplossingen meer ruimte op het overvolle net te vinden is.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Goes

Woningen Goes gesloten na drugsvondst

2 juli, 2024

Twee woningen in Goes-Zuid zijn maandag op last van burgemeester Cees van den Bos voor een periode van drie maanden gesloten. In mei werden in de woningen aan de Berkenstraat en Buys Ballotstraat bij controles professionele hennepkwekerijen ontdekt.

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 6 juli 2024

1 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

brassband Excelsior in de tuin van het Jachthuis
Goes Kloetinge

Tuinconcert Brassband Excelsior populair

1 juli, 2024

Tientallen bezoekers genoten zondagmorgen van het traditionele tuinconcert van Brassband Excelsior. Met het tuinconcert werd het brassbandseizoen muzikaal afgesloten. Het tuinconcert vond zoals gebruikelijk plaats in de tuin van het Jachthuis.

de SMWO duofiets
Goes SMWO

Samen eropuit met de duofiets

29 juni, 2024

SMWO zoekt fietsbuddy's; vrijwilligers die samen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen eropuit gaan.

Opening van de brandweerkazerne.
Heinkenszand opening brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HEINKENSZAND FEESTELIJK GEOPEND

29 juni, 2024

De nieuwe brandweerkazerne aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand is zaterdagmorgen feestelijk geopend. De opening wordt gecombineerd met een open dag.

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.