De fundamenten van het verdronken Reimerswaal worden weer zichtbaar..
De fundamenten van het verdronken Reimerswaal worden weer zichtbaar.. gemeente Tholen

Het verdronken Reimerswaal wordt weer zichtbaar met Europees geld

7 december, 2023

door: Han Verbeem


Audio: De Thoolse wethouder Kees Hoek wil de fundamenten van de verdronken stad Reimerswaal weer zichtbaar maken.

THOLEN - De verdronken Zuid-Bevelandse stad Reimerswaal, begraven onder de slikken bij de Oesterdam en Bergsche Diepsluis, wordt weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Daarvoor is vandaag met Europees geld een begin gemaakt, als onderdeel van het project 'Beleef de Schelde' van de Zuiderwaterlinie dat anderhalf miljoen EU-subsidie ontvangt.

Met de Europese subsidie wil Zuidwerwaterlinie -een samenwerking van Zeeuwse en Brabantse gemeenten- drie projecten financieren: herstel van de stad Reimerswaal, een 'onthaalcentrum' in het Bergse Markiezenhof en het zichtbaar maken van de forten langs de Eendracht bij Tholen.


Illustratie: De ruïnes van het oude Reimerswaal, afbeelding uit de Nieuwe Cronyk van Zeeland (Smallegange, ca 1700).

Stormen en oorlog

De handelsstad Reimerswaal - in vroeger tijden ook wel Rommerswael of Reymerswaele genoemd- was een Zuid-Bevelandse stad en in grootte ooit de derde stad van Zeeland. Na de Sint Felixvloed van 1530 werd Reimerswaal een eiland, door andere stormrampen en het geweld van de Tachtigjarige Oorlog ging de stad uiteindelijk ten onder. In 1632 vertrokken de laatste bewoners en omstreeks 1800 verdwenen de laatste ruïnes in de golven. De restanten van de stad Reimerswaal liggen tegenwoordig in het gebied van de gemeente Tholen en behoren dus niet tot de gemeente Reimerswaal - die pas sinds 1971 onder deze naam bestaat.

Weer boven water

Volgens de Thoolse projectleider Cindy Hornstra zijn er volop kansen en mogelijkheden om de oude stad weer letterlijk boven water te brengen. Met het Europese geld gaat de projectgroep nu aan de slag. De oude fundamenten zijn aanwezig en kunnen teruggebracht worden in het landschap. Maar ook met informatieborden en digitale technieken kan een virtueel beeld geschetst worden van de verdwenen stad. Wethouder Hoek van Tholen kiest voor een bescheiden aanpak: eerst komen er beleefpunten, zoals zitjes met archeologische vondsten, aan de dijk te staan. "Van daaruit gaan we verder kijken."

Klimaatveranderingen

Het project heeft een educatief karakter. Want het lot dat de stad Reimerswaal trof, kan zomaar andere steden in Zeeland treffen - benadrukt wethouder Hoek. "De klimaatveranderingen en zeespiegelstijgingen maken deze dreiging weer actueel."

Erfgoed

Met het samenwerkingsverband Zuiderwaterlinie houden Tholen en West-Brabantse gemeenten de water- en vestinghistorie in stand. Oude forten, grachten en verdedigingswerken zijn opgeknapt, maar ook de tientallen verdronken Zeeuwse dorpen mogen niet in de vergetelheid raken. Sinds vorig jaar zomer staat daarvoor al een herdenkingsmonument op de Oesterdam.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Martin Martens, regiodirecteur Zeeland bij Stedin
Energietransitie netcongestie

Stedin-directeur Martens wil geen rem op verduurzaming: 'Laat je op wachtlijst zetten'

6 juli, 2024

Netbeheerder Stedin zoekt nu naar creatieve oplossingen om de energietransitie gaande te houden, ondanks de netcongestie in Rilland. Het advies aan ondernemers die tóch willen verduurzamen: "Blijf vooral bezig met je plannen en laat jezelf op de wachtlijst zetten."

De rode Conferece - bij toeval ontstaan en nu in de handel.
Perendag Krabbendijke

Rode peer straks ook in Zeeuwse winkels: 'Een toevalstreffer'

6 juli, 2024

Verbeek heeft de rode Conference niet doelbewust ontwikkeld, deze is spontaan ontstaan - zegt de kweker op de Perendag in Krabbendijke. "Het was echt puur toeval."

De verbouwing bij VV Kapelle is in volle gang.
VV Kapelle Kapelle

Foutje, bedankt: gemeente kan VV Kapelle niet betalen

4 juli, 2024

Vanavond is het vervolg van de raadsvergadering en inmiddels heeft Herselman een creatieve oplossing gevonden. CDA en VVD willen de kwestie nog vóór de zomerstop afhandelen.

vlnr: Mariska Hol (Stichting Zwembadkeur), Bart van den Heuvel (directeur Omnium Sport & Recreatie) en wethouder Joost de Goffau
Goes Omnium

Veiligheid en hygiëne Omnium beloond met keurmerk

4 juli, 2024

Kwaliteitsmanager Mariska Hol van Stichting Zwembadkeur overhandigde woensdagmorgen het Keurmerk Veilig & Schoon aan Omnium-directeur Bart van den Heuvel en wethouder Joost de Goffau. Omnium Sport & Recreatie wordt jaarlijks getoetst om het keurmerk te behouden.

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK
Goes foto-tentoonstelling

FOTOCLUB DIFO EXPOSEERT IN STADSKANTOOR EN MARIA MAGDALENAKERK

4 juli, 2024

In het Stadskantoor van Goes zijn de hele maand juli foto’s te zien van fotoclub DiFo. De foto’s hebben als thema: Werk en Hobby. Daarnaast is er vanaf volgende week een fototentoonstelling te zien de Grote of Maria Magdalenakerk.

Yvonne Maas (hier in 2021) ziet voordelen in de verduurzaming van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland toerisme

College ziet kansen voor Roompot Kamperland: ‘Duurzaam en gevarieerd’

4 juli, 2024

Vanavond hakt de raad de knoop door over de uitbreiding van Roompot Kamperland. Volgens wethouder Yvonne Maas zorgt de uitbreiding voor méér kwaliteit, zonder extra druk op het zomerseizoen.

Op de foto (vlnr): Eerste Kamerlid Robbert Lievense (BBB); Tweede Kamerleden Patrick van der Hoeff (PVV) en Jacqueline van den Hill (VVD); Edie Engels (mosselsector) en Commissaris van de Koning Han Polman.
Mosselseizoen Tweede Kamer

'Flink minder mossels', maar wél hoop voor de toekomst

3 juli, 2024

"Er zijn flink minder mossels dit jaar in de Oosterschelde", zegt Edie Engels, voorzitter van de producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur. Tegelijk is er hoop voor de nabije toekomst, want het uitgezaaide mosselzaad gedijt goed. En daarmee lijkt volgens Engels de opbrengst voor de langere termijn verzekerd. 

Wethouder Joan Veldhuizen en kinderwethouder Nova Twigt onthullen het eerste duurzame verkeersbord.
Goes duurzame verkeersborden

GOES NEEMT DUURZAME VERKEERSBORDEN IN GEBRUIK

3 juli, 2024

De gemeente Goes heeft woensdag het eerste duurzame verkeersbord in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten de borden van gerecycled materiaal die tachtigduizend andere borden gaan vervangen.