Peter van den Assem, Streekomroep De Bevelanden

INWONERS BORSELE STELLEN 39 VOORWAARDEN AAN GROOTSCHALIGE VERANDERINGEN ENERGIE

3 november, 2023

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De Borselse Voorwaarden Groep (BVG) heeft een rapport gepresenteerd met daarin 39 criteria richting landelijke overheid als er grootschalige energieprojecten in de gemeente plaats gaan vinden. Zoals de (mogelijke) komst van twee nieuwe kerncentrales (eventueel met koeltorens langs de Westerschelde), een nieuw hoogspanningsstation voor energie van windmolens op zee en een 380kV-verbinding met Zeeuws-Vlaanderen. En wie weet: nog eens extra hoogspanningsmasten.

Die 39 voorwaarden moeten ervoor zorgen dat de leefbaarheid in de gemeente Borsele op peil blijft áls die grootschalige veranderingen gaan plaatsvinden. Sterker, de BVG (een groep van honderd Borselse burgers) wil de leefomgeving met compensatiegeld van de overheid verder opstuwen in de vaart der volkeren. Onder meer door dat geld te gaan gebruiken voor verdere verduurzaming, vergroening en uitbreiding van allerlei voorzieningen binnen de gemeentegrenzen.

LOGISTIEK

De BVG heeft de voorwaarden ondergebracht in tien thema’s, zoals leefbaarheid en voorzieningen, economische ontwikkeling, veiligheid, gezondheid, onderwijs en schadeloosstelling. Ook is er gedacht aan logistiek. Want stel dat die twee kerncentrales inderdaad gebouwd gaan worden, hoe moet ’t dan met al dat bouwverkeer? Zeker, de N62 en A58 bieden voldoende ruimte voor die vrachtwagens, maar dan? Moet dat bouwverkeer dwars door de dorpen? De BVG vindt van niet en stelt als voorwaarde dat 75 procent van het bouwverkeer over het water zal moeten gaan.

ENGELAND

Begin september is een afvaardiging van de BVG naar Engeland geweest om daar haar licht op te steken bij Hinkley Point C en de omgeving daarvan. Daar zijn op dit moment twee kerncentrales in aanbouw. Het is een gebied wat dun bevolkt is. Er wonen minder mensen op een vierkante kilometer dan in de gemeente Borsele. Maar de mensen van de BVG zagen wel dat de aanbouw van die centrales de nodige (negatieve) gevolgen heeft voor de omgeving. Onder meer op het gebied van verkeer en transport. De conclusie na bezoek aan het gebied was dan ook klip en klaar: “We zijn als groep zeker niet overtuigd dat wij zo'n groot en vooral langdurig bouwproject in Borssele moeten willen of dat dit een verrijking wordt voor onze omgeving.”

WIKKEN EN WEGEN

Voorop gesteld dat de BVG, noch de gemeente Borsele, noch de provincie Zeeland beslist óf bijvoorbeeld die nieuwe kerncentrales er gaan komen of niet. Dat is een zaak van de landelijke overheid: die wikt, weegt en beslist uiteindelijk. En daar heb je ’t als inwoners, gemeente- en provinciebestuur mee te doen. Vandaar die lijst met voorwaarden die door de groep samen met de gemeente is opgesteld. Duidelijk is dat Borssele eerder is aangewezen als voorkeurslocatie voor de eventuele bouw van twee nieuwe kerncentrales.

VERKIEZINGEN

Beschouw die voorwaardenlijst van de BVG daarom vooral als: Overheid, áls u dit gaat doen, dan willen we er wat voor terug. Wát die landelijke overheid precies daarmee gaat doen en óf die hele – zoals dat heet: ‘grootschalige energietransitie’ – geheel of gedeeltelijk doorgaat, is op dit moment nog niet te zeggen. Het zal in grote mate afhangen van de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen later deze maand. En uiteraard de vorming van de regering die naar aanleiding van die verkiezingen gevormd kan worden.

INFORMATIEBIJEENKOMST

De Voorwaarden Groep is nu aan zet geweest en heeft een lijst met criteria geformuleerd. Het is vervolgens aan de gemeenteraad van Borsele om die lijst vast te stellen. Dat gebeurt op 11 januari volgend jaar. Mocht de raad daar wijzigingen in aan willen brengen, dan wil de BVG daar ook graag weer bij betrokken worden. Aanstaande donderdag 9 november vindt een informerende raadsbijeenkomst plaatst in de Stenge in Heinkenszand, waar de BVG het hoe en waarom van de lijst zal toelichten.

EUROPEES SAMENWERKINGSVERBAND

Het plaatsen van onder meer nucleaire installaties is in heel Europa een zaak van de landelijke overheden. Om daar tegenwicht aan te geven is in 2000 de GMF opgericht, een club van gemeenten uit zestien landen, die daarmee te maken hebben. Doel van dit Europese samenwerkingsverband is om de gemeenten een stem te geven in de beslissingen die de landelijke overheden op dit gebied nemen. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele is vorige maand benoemd tot president van de GMF. Hij was al sinds 2020 vicepresident van de vereniging.

Alle voorwaarden die de BVG heeft opgesteld en de uitwerking daarvan zijn terug te vinden op www.borsele.nl


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De huidige molen aan de Schoorse Zeedijk, van 50 meter hoog, wordt vervangen door een veel hoger exemplaar;
Schore windmolen

Aanvraag windmolens Schore overnieuw, Kapelle wil dorpelingen nauw betrekken bij plannen

21 maart, 2025

Wethouder Mackintosh benadrukt dat de gemeente zorgvuldig omgaat met de besluitvorming. “We nemen de tijd om alles goed te beoordelen. Het is onze taak om een evenwicht te vinden tussen duurzame energieopwekking en de belangen van omwonenden,”

dronkenmansrit Wissenkerke
112 nieuws Noord-Beveland

79-jarige man botst onder invloed van alcohol tegen geparkeerde auto’s

21 maart, 2025

Een 79-jarige man in Wissenkerke heeft in de nacht van donderdag op vrijdag voor opschudding gezorgd door met zijn auto tegen meerdere geparkeerde voertuigen te botsen en vervolgens door te rijden.

mantelzorgwaardering in de gemeente Goes
Goes mantelzorg

Gemeente Goes waardeert mantelzorgers met extraatje van 75 euro

20 maart, 2025

De gemeente Goes stelt opnieuw de mantelzorgwaardering beschikbaar: een bedrag van 75 euro voor mantelzorgers die zich inzetten voor een naaste. De aanvraag loopt via de zorgvrager, oftewel degene die mantelzorg ontvangt.

Wonen naar behoefte: vorig jaar zijn de flexwoningen in Hansweert opgeleverd.
Nieuwsbrief Wonen volkshuisvesting

Reimerswaal op koers met 234 nieuwe woningen

20 maart, 2025

De gemeente Reimerswaal ligt op koers met de bouw van nieuwe woningen: van de in totaal 300 die er deze bestuursperiode opgeleverd moeten worden, zijn er al 234 gebouwd. Dat blijkt uit de Nieuwsbrief Wonen, die wethouder Maarten Both aan de gemeenteraad presenteert.

Oud-raadslid Jumelet wil helderheid over vervuilde grond Kruiningen: 'College al in 2015 gewaarschuwd'
Kruiningen volkstuinen

Oud-raadslid Jumelet wil helderheid over vervuilde grond Kruiningen: 'College al in 2015 gewaarschuwd'

19 maart, 2025

Andries Jumelet, voormalig raadslid voor de ChristenUnie in Reimerswaal, wil snel duidelijkheid van de gemeente over de bodemsamenstelling van vervuilde grond in het volkstuincomplex van Kruiningen.

SLOOP OUDE SCHOOLGEBOUWEN WEMELDINGE OFFICIEEL VAN START
Wemeldinge School

SLOOP OUDE SCHOOLGEBOUWEN WEMELDINGE OFFICIEEL VAN START

19 maart, 2025

De sloop van het oude schoolgebouw van het IKC en de gymzaal in Wemeldinge is officieel begonnen. Woensdagmiddag kwamen leerlingen, leerkrachten en ouders bijeen om stil te staan bij dit moment.

De voormalige SvPO-school Isaac Beeckman Academie in Kapelle
Isaac Beeckman Academie SvPO

Oud-bestuurder SvPO: 'Geld verkoop schoolgebouwen inzetten voor leerlingen'

19 maart, 2025

De gewezen SvPO-bestuurder Misha van Denderen pleit onder meer voor een persoonlijk budget van 1.200 euro per oud-leerling. De verkoop van de schoolgebouwen in Hoorn en Deventer zou de staat 7,7 miljoen euro opleveren.

Burgemeester Jansen op de Haar overhandigt een perenboompje aan Kapelle ParticiPEERt.
Kapelle particiPEERt Kapelle

Burgemeester beloont 'toffe peren' met boompje, bij Kapelle ParticiPEERT

18 maart, 2025

Drie deelnemers aan het inspraakorgaan kregen onlangs als aanmoediging een perenboompje van burgemeester Constantijn Jansen op de Haar. En er liggen er meer in het verschiet, voor elke vijftigste nieuwe deelnemer aan het platform.