Peter van den Assem, Streekomroep De Bevelanden

INWONERS BORSELE STELLEN 39 VOORWAARDEN AAN GROOTSCHALIGE VERANDERINGEN ENERGIE

3 november, 2023

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De Borselse Voorwaarden Groep (BVG) heeft een rapport gepresenteerd met daarin 39 criteria richting landelijke overheid als er grootschalige energieprojecten in de gemeente plaats gaan vinden. Zoals de (mogelijke) komst van twee nieuwe kerncentrales (eventueel met koeltorens langs de Westerschelde), een nieuw hoogspanningsstation voor energie van windmolens op zee en een 380kV-verbinding met Zeeuws-Vlaanderen. En wie weet: nog eens extra hoogspanningsmasten.

Die 39 voorwaarden moeten ervoor zorgen dat de leefbaarheid in de gemeente Borsele op peil blijft áls die grootschalige veranderingen gaan plaatsvinden. Sterker, de BVG (een groep van honderd Borselse burgers) wil de leefomgeving met compensatiegeld van de overheid verder opstuwen in de vaart der volkeren. Onder meer door dat geld te gaan gebruiken voor verdere verduurzaming, vergroening en uitbreiding van allerlei voorzieningen binnen de gemeentegrenzen.

LOGISTIEK

De BVG heeft de voorwaarden ondergebracht in tien thema’s, zoals leefbaarheid en voorzieningen, economische ontwikkeling, veiligheid, gezondheid, onderwijs en schadeloosstelling. Ook is er gedacht aan logistiek. Want stel dat die twee kerncentrales inderdaad gebouwd gaan worden, hoe moet ’t dan met al dat bouwverkeer? Zeker, de N62 en A58 bieden voldoende ruimte voor die vrachtwagens, maar dan? Moet dat bouwverkeer dwars door de dorpen? De BVG vindt van niet en stelt als voorwaarde dat 75 procent van het bouwverkeer over het water zal moeten gaan.

ENGELAND

Begin september is een afvaardiging van de BVG naar Engeland geweest om daar haar licht op te steken bij Hinkley Point C en de omgeving daarvan. Daar zijn op dit moment twee kerncentrales in aanbouw. Het is een gebied wat dun bevolkt is. Er wonen minder mensen op een vierkante kilometer dan in de gemeente Borsele. Maar de mensen van de BVG zagen wel dat de aanbouw van die centrales de nodige (negatieve) gevolgen heeft voor de omgeving. Onder meer op het gebied van verkeer en transport. De conclusie na bezoek aan het gebied was dan ook klip en klaar: “We zijn als groep zeker niet overtuigd dat wij zo'n groot en vooral langdurig bouwproject in Borssele moeten willen of dat dit een verrijking wordt voor onze omgeving.”

WIKKEN EN WEGEN

Voorop gesteld dat de BVG, noch de gemeente Borsele, noch de provincie Zeeland beslist óf bijvoorbeeld die nieuwe kerncentrales er gaan komen of niet. Dat is een zaak van de landelijke overheid: die wikt, weegt en beslist uiteindelijk. En daar heb je ’t als inwoners, gemeente- en provinciebestuur mee te doen. Vandaar die lijst met voorwaarden die door de groep samen met de gemeente is opgesteld. Duidelijk is dat Borssele eerder is aangewezen als voorkeurslocatie voor de eventuele bouw van twee nieuwe kerncentrales.

VERKIEZINGEN

Beschouw die voorwaardenlijst van de BVG daarom vooral als: Overheid, áls u dit gaat doen, dan willen we er wat voor terug. Wát die landelijke overheid precies daarmee gaat doen en óf die hele – zoals dat heet: ‘grootschalige energietransitie’ – geheel of gedeeltelijk doorgaat, is op dit moment nog niet te zeggen. Het zal in grote mate afhangen van de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen later deze maand. En uiteraard de vorming van de regering die naar aanleiding van die verkiezingen gevormd kan worden.

INFORMATIEBIJEENKOMST

De Voorwaarden Groep is nu aan zet geweest en heeft een lijst met criteria geformuleerd. Het is vervolgens aan de gemeenteraad van Borsele om die lijst vast te stellen. Dat gebeurt op 11 januari volgend jaar. Mocht de raad daar wijzigingen in aan willen brengen, dan wil de BVG daar ook graag weer bij betrokken worden. Aanstaande donderdag 9 november vindt een informerende raadsbijeenkomst plaatst in de Stenge in Heinkenszand, waar de BVG het hoe en waarom van de lijst zal toelichten.

EUROPEES SAMENWERKINGSVERBAND

Het plaatsen van onder meer nucleaire installaties is in heel Europa een zaak van de landelijke overheden. Om daar tegenwicht aan te geven is in 2000 de GMF opgericht, een club van gemeenten uit zestien landen, die daarmee te maken hebben. Doel van dit Europese samenwerkingsverband is om de gemeenten een stem te geven in de beslissingen die de landelijke overheden op dit gebied nemen. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele is vorige maand benoemd tot president van de GMF. Hij was al sinds 2020 vicepresident van de vereniging.

Alle voorwaarden die de BVG heeft opgesteld en de uitwerking daarvan zijn terug te vinden op www.borsele.nl


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De theethuin van Sequoiahof in Vlake - die meedoet met de HogeNood-app
Toerisme HogeNood-app

Reimerswaal zoekt wc-gelegenheden voor HogeNood-app

25 juli, 2024

De HogeNood-app is ruim een jaar bekend in Reimerswaal. Maar de gemeente vraagt ondernemers en inwoners om hun wc's ook aan te melden als 'hulp bij hoge nood'. De theetuin van Sequoiahof in Vlake doet al mee met de app.

de politie doorzocht verschillende appartementen in Goes-Zuid
112 nieuws Goes

Bedreiging leidt naar hennepkwekerij

24 juli, 2024

De politie heeft naar aanleiding van een bedreiging met vuurwapen dinsdagavond in Goes-Zuid een hennepkwekerij in Wolphaartsdijk ontdekt. De kwekerij werd gevonden in de woning van de verdachte van de bedreiging. Een vuurwapen werd niet gevonden.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Kapelle

Locoburgemeester sluit woning en loodsen Wemeldinge na drugsvondst

23 juli, 2024

Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor de duur van drie maanden gesloten. Een maand geleden werden in de loodsen een in werking zijnde hennepkwekerij en kweekmaterialen gevonden.

de motor wordt getakeld
112 nieuws Borsele

Motorrijder onderuit bij Borssele

23 juli, 2024

Een motorrijder is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N62 bij Borssele. Ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen. De motor is getakeld door een bergingsbedrijf.

Burgemeester Cees van den Bos verwelkomt de nieuwe Goese burger en feliciteert haar ouders
Goes veertigduizendste inwoner

‘REGENBOOGKINDJE’ BOBBI IS VEERTIGDUIZENDSTE INWONER GOES

22 juli, 2024

De gemeente Goes heeft maandagmorgen de veertigduizendste inwoner officieel welkom geheten. Het gaat om Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024

22 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verwarde persoon op daken van woningen in Goes Centrum
112 nieuws Goes

Verwarde man op daken van woningen Goes Centrum

20 juli, 2024

Een verwarde man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de hulpdiensten geruime tijd bezig gehouden door over daken te lopen van woningen in het centrum van Goes. Het incident trok veel bekijks.

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.