Peter van den Assem, Streekomroep De Bevelanden

INWONERS BORSELE STELLEN 39 VOORWAARDEN AAN GROOTSCHALIGE VERANDERINGEN ENERGIE

3 november, 2023

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De Borselse Voorwaarden Groep (BVG) heeft een rapport gepresenteerd met daarin 39 criteria richting landelijke overheid als er grootschalige energieprojecten in de gemeente plaats gaan vinden. Zoals de (mogelijke) komst van twee nieuwe kerncentrales (eventueel met koeltorens langs de Westerschelde), een nieuw hoogspanningsstation voor energie van windmolens op zee en een 380kV-verbinding met Zeeuws-Vlaanderen. En wie weet: nog eens extra hoogspanningsmasten.

Die 39 voorwaarden moeten ervoor zorgen dat de leefbaarheid in de gemeente Borsele op peil blijft áls die grootschalige veranderingen gaan plaatsvinden. Sterker, de BVG (een groep van honderd Borselse burgers) wil de leefomgeving met compensatiegeld van de overheid verder opstuwen in de vaart der volkeren. Onder meer door dat geld te gaan gebruiken voor verdere verduurzaming, vergroening en uitbreiding van allerlei voorzieningen binnen de gemeentegrenzen.

LOGISTIEK

De BVG heeft de voorwaarden ondergebracht in tien thema’s, zoals leefbaarheid en voorzieningen, economische ontwikkeling, veiligheid, gezondheid, onderwijs en schadeloosstelling. Ook is er gedacht aan logistiek. Want stel dat die twee kerncentrales inderdaad gebouwd gaan worden, hoe moet ’t dan met al dat bouwverkeer? Zeker, de N62 en A58 bieden voldoende ruimte voor die vrachtwagens, maar dan? Moet dat bouwverkeer dwars door de dorpen? De BVG vindt van niet en stelt als voorwaarde dat 75 procent van het bouwverkeer over het water zal moeten gaan.

ENGELAND

Begin september is een afvaardiging van de BVG naar Engeland geweest om daar haar licht op te steken bij Hinkley Point C en de omgeving daarvan. Daar zijn op dit moment twee kerncentrales in aanbouw. Het is een gebied wat dun bevolkt is. Er wonen minder mensen op een vierkante kilometer dan in de gemeente Borsele. Maar de mensen van de BVG zagen wel dat de aanbouw van die centrales de nodige (negatieve) gevolgen heeft voor de omgeving. Onder meer op het gebied van verkeer en transport. De conclusie na bezoek aan het gebied was dan ook klip en klaar: “We zijn als groep zeker niet overtuigd dat wij zo'n groot en vooral langdurig bouwproject in Borssele moeten willen of dat dit een verrijking wordt voor onze omgeving.”

WIKKEN EN WEGEN

Voorop gesteld dat de BVG, noch de gemeente Borsele, noch de provincie Zeeland beslist óf bijvoorbeeld die nieuwe kerncentrales er gaan komen of niet. Dat is een zaak van de landelijke overheid: die wikt, weegt en beslist uiteindelijk. En daar heb je ’t als inwoners, gemeente- en provinciebestuur mee te doen. Vandaar die lijst met voorwaarden die door de groep samen met de gemeente is opgesteld. Duidelijk is dat Borssele eerder is aangewezen als voorkeurslocatie voor de eventuele bouw van twee nieuwe kerncentrales.

VERKIEZINGEN

Beschouw die voorwaardenlijst van de BVG daarom vooral als: Overheid, áls u dit gaat doen, dan willen we er wat voor terug. Wát die landelijke overheid precies daarmee gaat doen en óf die hele – zoals dat heet: ‘grootschalige energietransitie’ – geheel of gedeeltelijk doorgaat, is op dit moment nog niet te zeggen. Het zal in grote mate afhangen van de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen later deze maand. En uiteraard de vorming van de regering die naar aanleiding van die verkiezingen gevormd kan worden.

INFORMATIEBIJEENKOMST

De Voorwaarden Groep is nu aan zet geweest en heeft een lijst met criteria geformuleerd. Het is vervolgens aan de gemeenteraad van Borsele om die lijst vast te stellen. Dat gebeurt op 11 januari volgend jaar. Mocht de raad daar wijzigingen in aan willen brengen, dan wil de BVG daar ook graag weer bij betrokken worden. Aanstaande donderdag 9 november vindt een informerende raadsbijeenkomst plaatst in de Stenge in Heinkenszand, waar de BVG het hoe en waarom van de lijst zal toelichten.

EUROPEES SAMENWERKINGSVERBAND

Het plaatsen van onder meer nucleaire installaties is in heel Europa een zaak van de landelijke overheden. Om daar tegenwicht aan te geven is in 2000 de GMF opgericht, een club van gemeenten uit zestien landen, die daarmee te maken hebben. Doel van dit Europese samenwerkingsverband is om de gemeenten een stem te geven in de beslissingen die de landelijke overheden op dit gebied nemen. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele is vorige maand benoemd tot president van de GMF. Hij was al sinds 2020 vicepresident van de vereniging.

Alle voorwaarden die de BVG heeft opgesteld en de uitwerking daarvan zijn terug te vinden op www.borsele.nl


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."