Een eerdere editie van de Sacramentsprocessie in Kwadendamme.
Een eerdere editie van de Sacramentsprocessie in Kwadendamme. Jan Strooband

Inzameling toiletartikelen bij Sacramentsprocessie: 'De Heer vraagt ons te delen'

31 mei, 2024

door: Han Verbeem

KWADENDAMME - De Sacramentsprocessie van Kwadendamme, op de tweede zondag na Pinksteren, is sinds 2008 uitgegroeid tot een Zeeuwse katholieke traditie waar gelovigen vanuit de verre omtrek naar toe gaan. Net als vorig jaar kunnen gelovigen een bijdrage geven voor een goed doel: ditmaal zamelt het bisdom toiletartikelen in voor de vluchtelingenopvang in Goes. Bezoekers kunnen deze bij de Bonifatiuskerk inleveren. "Delen met elkaar en mensen verbinden, dat is de kern van de boodschap van deze dag", zegt vicaris Paul Verbeek.


Audio: Een interview met vicaris Paul Verbeek, over de traditie van de Sacramentsprocessie.

In landen als België, Frankrijk en Italië zijn al sinds de Middeleeuwen dergelijke processies. Daarin staat het voor de Rooms-Katholieke kerk belangrijkste sacrament  centraal: het bloed en lichaam van Christus. Want de katholieken geloven dat het brood tijdens de eucharistie daadwerkelijk het lichaam van Jezus is - de zogeheten transsubstantiatie. Daarom gaat tijdens de processie een speciale hostie mee -het gezegende brood- die geplaatst is een kunstig versierde zilveren houder: de monstrans. 

Klederdracht

Maar anders dan de processies in omliggende landen is de Sacramentsprocessie van Kwadendamme écht Zeeuws. Er lopen mensen in klederdracht mee en de processie vertegenwoordigt het katholieke erfgoed van dit deel van de Zak van Zuid-Beveland. Want de Zak is verdeeld in katholiek én protestants gebied, de boerinnen droegen vroeger ook verschillende kappen bij de dracht.

Schuur

Eerdere edities van de Sacramentsprocessie vertrokken vanuit een schuur, herinnerend aan de tijd van de Reformatie. "In vorige eeuwen mochten de katholieken niet vrijuit voor hun geloof uitkomen", zegt Verbeek, en zochten hun toevlucht tot schuilkerken. Dat veranderde pas rond 1800, toen in de Franse tijd meer godsdienstvrijheid kwam. 

Eigentijds

Inmiddels is de Sacramentsprocessie van Kwadendamme de enige in het gehele bisdom, dat tot voorbij Breda reikt. Vicaris Verbeek was in 2008 pastoor in het dorp, toen de traditie is ingevoerd. Het leeft ook echt onder de bevolking, stelt hij vast. Dat komt ook omdat de processie een eigentijdse invulling heeft en ingaat op maatschappelijke thema's. "Een dag als deze gaat om het delen met elkaar. Tijdens de eucharistie delen we het lichaam van Christus. Maar ook het maatschappelijk delen, met mensen die in nood zijn, hoort erbij. Dat is tenslotte wat de Heer van ons vraagt." 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.