
Jan Luteijn ziet verbindende rol in Reimerswaal: 'Ik neem mijn netwerk mee'
1 april, 2025
door: Han Verbeem
KRUININGEN – Vanaf vandaag is Jan Luteijn de waarnemend burgemeester van de gemeente Reimerswaal, woensdagavond wordt hij voor de gemeenteraad officiëel beëdigd. Luteijn ziet zichzelf niet als een zaakwaarnemer die op de boedel past, maar als een verbinder die écht iets voor Reimerswaal wil betekenen. "Mijn netwerk neem ik mee, ook richting Den Haag." De gemeente en de hele regio Bevelanden staan voor grote uitdagingen, zoals de energietransitie en PFAS-problematiek. Luteijn wil daarin niet alleen een verbindende rol vervullen, maar ook zelf het initiatief nemen om dossiers vlot te trekken. "Als burgemeester kun je nét iets meer dan een politiek benoemde wethouder."
Audio: Interview met Jan Luteijn, die als waarnemend burgemeester nu José van Egmond opvolgt in de gemeente Reimerswaal.
Jan Luteijn, politicus van SGP-huize, is geboren en getogen in Krabbendijke. Na een lange politieke loopbaan buiten Zeeland keert hij op 65-jarige leeftijd tijdelijk terug naar zijn thuisprovincie. Verhuizen is voor de relatief korte periode niet aan de orde; in veertig minuten tijd rijdt hij vanuit zijn woonplaats Numansdorp naar het gemeentehuis in Kruiningen. Sommige raadsleden denken dat zijn burgemeesterschap strategisch voordeel kan opleveren voor de SGP bij de komende verkiezingen. Maar volgens Luteijn zelf is daar geen sprake van. “Als er ook maar enige aanleiding zou zijn dat mijn aanwezigheid invloed heeft op de verkiezingen, dan doe ik er alles aan om mijn onafhankelijke positie te behouden. Een burgemeester staat boven de partijen en is alleen procesmatig betrokken bij de verkiezingen.”
Seizoenen meemaken
Eerdere waarnemingen in Zuid-Holland en Brabant hebben hem waardevolle ervaring opgeleverd. “In mijn vorige waarnemingen heb ik bijna twee jaar als burgemeester gewerkt. Hier zal het vermoedelijk iets korter zijn, maar toch langer dan een jaar. Dat geeft de mogelijkheid om alle seizoenen een keer mee te maken: van begroting en kadernota tot oud en nieuw en zomervakantie. Daardoor leer je een gemeente écht kennen."
Waarschijnlijk zal Luteijn anderhalf jaar het burgemeesterschap van Reimerswaal op zich nemen. Pas na de verkiezingen van maart 2026 start de sollicitatieronde voor de kroonbenoemde burgemeester. Maar Luteijn is zeker niet het type burgemeester dat alleen maar ‘waarneemt’, benadrukt hij. "Ik wil er zijn voor de inwoners, zichtbaar zijn en actief deelnemen aan het gemeentelijke leven. Niet alleen op de plekken waar men de burgemeester verwacht, maar ook daar waar men hem misschien niet verwacht.”
Prettig in dorpsomgeving
Voor een buitenstaander lijken Zeeland en Zuid-Holland misschien op elkaar – eilanden en water –, maar de verschillen zijn groot, merkt Luteijn op. "De gemeente Krimpen aan den IJssel, waar ik net ben gestopt, is bijvoorbeeld een van de kleinste gemeenten van Nederland met één dorp en 30.000 inwoners. Reimerswaal daarentegen bestaat uit meerdere dorpen, elk met een eigen identiteit en cultuur."
Het vooruitzicht om in zo'n omgeving te werken spreekt hem aan. "Van nature voel ik me prettig in een dorpsomgeving," zegt hij. "Eerder heb ik gewerkt in gemeenten met meerdere kernen, zoals Geertruidenberg en Strijen. Het is fijn om weer in zo’n omgeving aan de slag te gaan. Zeeland moet zich als provincie altijd extra inspannen om in Den Haag op de agenda te komen. Daar zal ik graag mijn schouders onder zetten.”
Nieuwe omgeving, dezelfde dossiers
Bestuurlijke samenwerking, zowel binnen als buiten de gemeente, is een van de belangrijkste taken van een burgemeester. "Mijn netwerk in Den Haag is breed, en ik weet hoe je mensen bij elkaar brengt en aan het werk zet. Reimerswaal en de Bevelanden hebben een sterke eigen identiteit, maar samenwerking binnen Zeeland en met het Rijk is cruciaal om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Mijn ervaring kan daar zeker aan bijdragen."
Veel van de Reimerswaalse dossiers, zoals elektrificatie en infrastructuur, kwamen in eerdere gemeenten ook op zijn pad. "Dat maakt mijn werk zo boeiend: je komt telkens in een nieuwe omgeving, maar de vraagstukken zijn vaak herkenbaar.”
Deel dit artikel
Lees ook

Basisschool De Linge strijdt mee in de Zeeuwse E-waste Race
4 april, 2025
De E-waste Race is in volle gang. Tien basisscholen in Zeeland doen vier weken lang mee om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. Eén van de deelnemers is basisschool De Linge uit Kapelle-Biezelinge.

Drive-in bioscoop Hoedekenskerke: een derde van de kaarten al weg
3 april, 2025
De Dorpsraad van Hoedekenskerke heeft voor zaterdag 12 april een bijzondere bioscoopvoorstelling gepland in de haven van het dorp. Het wordt een drive-in bioscoop en de film die gedraaid wordt is De Slag om de Schelde. Een derde van het aantal kaarten is inmiddels weg.

Raad Reimerswaal blij met éigen burgemeester: 'Hij is van hier, en dat merk je'
3 april, 2025
Voor Jan Luteijn, geboren en getogen in Krabbendijke, voelt het als een soort van thuiskomen. Gisterenavond is hij in de raadszaal in Kruiningen beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Reimerswaal

Reis door de tijd met Stoomtrein Goes-Borsele
2 april, 2025
De Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) brengt de geschiedenis van de stoomtrein weer tot leven in het nieuwe project Jouw Reis. Dit initiatief, in samenwerking met diverse stoomtreinorganisaties in Nederland, heeft als doel de rijke geschiedenis van de stoomtrein op een interactieve manier over te brengen.

OUDERS LEERLINGEN KRUININGSE SCHOOL VOELEN ZICH NIET GEHOORD
1 april, 2025
Boosheid, teleurstelling en een gebrek aan erkenning. Die gevoelens overheersen bij de ouders die melding deden bij openbare basisschool de Voorhoute in Kruiningen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door leerlingen onderling. De school heeft in hun ogen onvoldoende gedaan om de veiligheid te herstellen na diverse verontrustende meldingen. Dit heeft ertoe geleid dat zestien kinderen van school zijn gehaald én dat de ouders gezamenlijk een klacht hebben ingediend bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs.